DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20318822.70371%
İzmir
30°

PARÇALI BULUTLU

19:23

AKŞAMA KALAN SÜRE

Temas Kümesi kapsamında Avrupalı ve Arap dışişleri bakanları Madrid’de toplandı
84 okunma

Temas Kümesi kapsamında Avrupalı ve Arap dışişleri bakanları Madrid’de toplandı

ABONE OL
14/09/2024 14:00
Temas Kümesi kapsamında Avrupalı ve Arap dışişleri bakanları Madrid’de toplandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

MADRID (AA) – İspanya’nın mesken sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Dışişleri Bakanı Fidan’ın yanı sıra Filistin, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Slovenya, Norveç, İspanya’nın dışişleri bakanları, Katar Devlet Bakanı Muhammed Bin Abdulaziz Al Khulaifi, Avrupa Birliği (AB) Dış Bağlantılar ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, İTT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha ile Bahreyn, Nijerya ve İrlanda’dan üst seviye temsilciler katıldı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, toplantı öncesinde öbür iştirakçilerle basın mensuplarına imaj verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Albares, AA muhabirinin AB’nin de iki devletli tahlili savunmasına karşın rastgele bir adım atmamasıyla ilgili sorusuna, “AB ismine konuşamam. İspanya zati ikili ilgilerde yaptırım uyguluyor. Ayrıyeten İrlanda ile birlikte AB’ye gönderdiğimiz ve İsrail’e karşı yaptırım talep ettiğimiz mektup var. Gerekli tedbirlerin alınması için AB içinde tartışmaya devam ediyoruz. İsrail’in uyguladığı şiddet kabul edilemez.” karşılığını verdi.

(Ayşenur’un katledilmesi) Sivillerin öldürülmesine karşı tüm tedbirler harekete geçmeli

Albares, işgal altındaki Batı Şeria’da İsrail askerlerince katledilen Ayşenur Ezgi Eygi ile ilgili ise, “Elbette ki bu olayı reddediyoruz ve sivillerin öldürülmesine karşı tüm tedbirlerin harekete geçirilmesini istiyoruz.” dedi.

Temas Kümesi’nin Madrid’deki toplantısının “Gazze’ye odaklanması” gerektiğinin altını çizen Albares, “Gazze’deki şiddeti önlemek için ne gerekiyorsa yapmalıyız. İsrail ve Filistin ortasında barış sağlanmasını teşvik etmeliyiz.” diye konuştu.

Madrid’deki toplantıya katılan tüm bakanların “baştan beri milletlerarası yasallık ve barışın temelinde buluştuğunu” kaydeden Albares, “Barış geleceğini gerçeğe dönüştürmeliyiz. Önümüzdeki yol çok net ve tek. Adil ve kalıcı barışın tek yolu iki devletli tahlil. Gerçek bir egemenliğe sahip, Gazze ve Batı Şeria’yı da kapsayacak halde hudutları belirlenmiş, başşehri Doğu Kudüs olan ve bunların İsrail tarafından tanındığı bir Filistin Devleti olmalı.” tabirlerini kullandı.

“Hiçbir özür geçerli değil”

Temas Kümesi’nin coğrafyası sınırlanmış bir teşebbüs olmadığını, iki devletli tahlil için Madrid’de Avrupalı ve Arap ülkelerinin bir ortaya geldiğini belirten Albares, “Gazze’de savaş artık durmalı. Hiçbir özür geçerli değil. Milyonlarca sivil günahsız insanın daha fazla acı çekmesi önlenmeli. İki devletli tahlilin uygulanmasını burada bir defa daha onaylayarak, kelamların artık aksiyona geçmesi gerektiğiyle ilgili isteğimizi göstermek istiyoruz.” diye konuştu.

İspanya Dışişleri Bakanı, “Yeterli olmasa da Filistin’in BM’ye tam üyeliğinin büyük bir kıymeti olduğunu, şiddetin sona erdirilip, barış ve mutabakat için yeni bir saha yaratılması” gerektiğini vurgulayarak, BM kapsamında memleketler arası barış konferansı için gayretlerinin süreceğini tabir etti.

Albares, “İsrail’in barış için bir gün masaya oturmasını ve iki devletli tahlili tanımasını” umut ettiklerini söyledi.

Bakanlar, Albares’in açıklamalarının akabinde “İki Devletli Tahlilin Uygulanması İçin” başlıklı toplantı için salona geçti.

Toplantıda, Filistin ile İsrail ortasında iki devletin tanındığı tahlilin faal kılınmasını sağlayacak önlemlerin ele alınacağı bildirildi.

Muhabir: Şenhan Bolelli

En az 10 karakter gerekli