DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 2026840-0.13268%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

05:10

SABAHA KALAN SÜRE

Avrupa’da hava sıcaklığındaki ani düşüş birçok ülkede hayatı olumsuz etkiliyor
56 okunma

Avrupa’da hava sıcaklığındaki ani düşüş birçok ülkede hayatı olumsuz etkiliyor

ABONE OL
14/09/2024 17:00
Avrupa’da hava sıcaklığındaki ani düşüş birçok ülkede hayatı olumsuz etkiliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

VİYANA (AA) – Avusturya, Çekya, Almanya, Macaristan, Polonya ve İtalya üzere ülkelerde yaşanan ani hava değişimi nedeniyle yetkililer, sel, heyelan üzere doğal felaketlere karşı ikazlarda bulunurken, olumsuz hava şartlarının ulusal ya da memleketler arası demir yolu ve otoyollarını etkileyebileceği gerekçesiyle planlanan seyahatlerin ileri tarihlere ertelenmesi tavsiyesinde bulundu.

Avusturya

Orta Avrupa’da olumsuz hava şartlarının en çok tesirli olduğu ülkenin tamamında tesirli olan ağır yağmur yağışı nedeniyle metrekareye 200 ila 300 litre su düştüğünü kaydeden uzmanlar, yağmurun yarın da devam edeceği ikazında bulundu.

Ülkede bilhassa Kuzey Alplerin bulunduğu bölgede 1300 ile 600 metre yüksekliği ortasında kar yağışının yaşandığına dikkat çekilerek, Üst Steirmark, Üst Avusturya, Aşağı Avusturya, başşehir Viyana ve Kuzey Burgenland eyaletlerinde yaşayanların sel ve fırtına üzere felaketlerden dolayı acil olmayan işlerini öbür bir vakitte yapmaları tavsiye edildi.

Avusturya Demiryolları’ndan yapılan açıklamada, olumsuz hava şartları nedeniyle birtakım demiryollarının kapandığı, bilhassa Salzburg ile Klagenfurt ortasındaki seferlerin kar yağışından etkilendiği bildirildi.

Ülkenin Salzburg kentinde çok sayıda cadde trafiğe kapanırken, Steiermarkt eyaletinde de yer yer elektrik kesintileri yaşandı.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, olumsuz hava şartları nedeniyle itfaiyeden, polise bütün görevlilerin muhtemel bir felakete karşı teyakkuzda olduğunu, ordunun da gereksinim durumunda gerekli görülen bölgelere sevk edileceğini söz etti.

Çekya

Çekya’da ağır yağış ülkenin neredeyse tamamını tesiri altına aldı. Ülkenin bilhassa Bohemya-Moravya bölgelerinde sel riski nedeniyle Merkezi Kriz Yönetim toplandı.

Çevre Bakanı Petr Hladik, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, durumun Bohemya-Moravya dağlık bölgesinde çok daha kritik olacağını belirterek, bu bölgelere yakın kimi ırmaklarda sel felaketlerinin yaşanmasının beklendiğini tabir etti.

Bu bölgelerde bulunan vatandaşların şimdi tahliye edilmeyeceğini kaydeden Bakan Hladik, itfaiye, polis ve gönüllülerden oluşan 100 bin kişinin muhtemel felaketlere karşı hazır tutulduğunu bildirdi.

Polonya

Orta Avrupa’da olumsuz hava şartlarının tesirli olacağı iddia edilen ülkelerden biri olan Polonya’da da uzmanlar, ağır yağışlar nedeniyle ırmak yataklarının taşması suretiyle sel felaketlerinin meydana gelebileceği ihtarında bulundu.

Polonya Başbakanı Donald Tusk, muhtemel sel felaketleri nedeniyle ülkede üniformalı bütün görevlilerin teyakkuz haline getirildiğini açıkladı.

Macaristan

Macaristan’da yetkililer, Avusturya’da yağan ağır yağışlar nedeniyle Tuna ırmağının ortasından geçtiği başşehir Budapeşte’de su düzeyinin önemli oranda yükselebileceği ve mümkün sel felaketinin yaşanabileceği ihtarında bulunuldu.

Slovakya

Slovakya’da dün başlayan yağışların hafta sonunda da devam edeceği ihtarında bulunan yetkililer, alarm düzeyinin başta başşehir Bratislava olmak üzere birçok kent için 3’e yükseltildiğini bildirdi.

Yetkililer, ağır yağışlar nedeniyle bilhassa Bratislava’da hava durumuna ait acil durumu ilan etti.

İtalyan Alpleri’ne mevsimin birinci karı düştü

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerine nazaran süratle düştüğü İtalya’da kuzey bölgelere mevsimin birinci kar yağışının dün gerçekleştiği bildirildi.

İtalyan basınındaki haberlere nazaran, Alp Dağları’nın İtalya tarafında kalan 1500 metre yükseklikteki Colfosco kasabasına mevsimin birinci karı dün akşam düştü.

Bölgedeki kar yağışına araçlarıyla birlikte hazırlıksız yakalanan kimi şoförlerin karlı dağ yollarında ıstıraplar yaşadığı da aktarıldı.

Bu ortada, kuzeydeki Alto Adige Bölgesi’ndeki kar fırtınasının ortasında kalan 57 yaşında bir Kanadalı turistin hayatını kaybettiği belirtildi.

Diğer yandan, bu hafta prestijiyle soğuk hava dalgasının tesirine giren İtalya’da şiddetli fırtına ve güçlü yağışlar olabileceği ve bunların dere ve ırmaklarda taşkınlara yol açabileceği söz edildi.

Başbakanlık Sivil Savunma Ünitesi de 13 bölgede fırtına ve şiddetli yağış hasebiyle “sarı” renkle 3. Düzeyde alarm verdi.

Ayrıca Ischia ve Procida üzere kimi küçük adalara ulaşımın, deniz şartlarının fırtınalı olması sebebiyle aksadığı ve feribot seferlerinin nizamlı yapılamadığı bildirildi.

Almanya

Alman Meteoroloji Dairesi (DWD) Saksonya’nın kimi bölgelerinde şiddetli sağanak yağmur ikazında bulundu.

Bu nedenle bilhassa Dresden, Carola Köprüsü’nün çöküşünden sonra daha dramatik günlerle karşı karşıya kalabilir.

Saksonya eyaletinde metrekare başına 100 litreye, Bavyera’da ise 150 ila 200 litreye kadar şiddetli yağmur bekleniyor. Meteoroloji uzmanı ayrıyeten Bavyera üzere bölgelerde 800 metre yükseklikte kar yağışı bekliyor.

Fransa

Fransa genelinde birkaç gündür soğuk hava tesirli oluyor. Fransız meteoroloji servisine nazaran, ülke genelinde bu sabah hava sıcaklığı mevsim normallerinin 7 ila 8 derece altında seyretti.

Ülkenin Haute-Marne vilayetine bağlı Chaumont-Semoutiers köyünde hava sıcaklığı bu sabah 1 derecenin altına düşerken, Meuse vilayetine bağlı Vassincourt köyünde 2 derece olarak ölçüldü.

Fransa’nın Korsika Adası’nda dün fırtına ve sert rüzgar nedeniyle sarı alarm ilan edildi. Adadaki 4 havalimanı, berbat hava şartları nedeniyle kapatıldı ve dün mahallî saatle 18.40’tan itibaren beklenen tüm uçuşlar iptal edildi.

Avrupa’ya giden İngiliz turistler, çok hava olayına karşı uyarıldı

İngiltere Meteoroloji Ofisi’nden (Met Office) yapılan açıklamada, Avrupa’ya giden İngiliz turistler, 1 metre kar varsayımıyla “100 yılda bir görülen” çok hava olayına karşı uyarıldı.

Açıklamada, “Orta ve Güney Avrupa’da hafta sonuna kadar 200-300 mm (eylül ayı ortalamasının iki katı) çok yağış görülebilir. Soğuk havalar tesirini artırırken birtakım ırmaklarda 100 yılda bir görülen olaylar yaşanabilir.” denildi.

Ayrıca, açıklamada, Alpler’in birtakım bölgelerine 1 metreden fazla kar yağabileceğine işaret edildi.

Orta Avrupa’nın kimi bölgelerini etkileyeceği kestirim edilen çok yağışlardan, Almanya, Macaristan ve Slovakya’nın birtakım bölgelerinde de görülebileceği varsayımına yer verildi.

Muhabir: Ekip

En az 10 karakter gerekli