DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 2026840-0.13268%
İzmir
28°

HAFİF YAĞMUR

05:10

SABAHA KALAN SÜRE

Kazakistan’daki 5. Dünya Göçebe Oyunları, kapanış merasimiyle sona erdi
113 okunma

Kazakistan’daki 5. Dünya Göçebe Oyunları, kapanış merasimiyle sona erdi

ABONE OL
14/09/2024 17:20
Kazakistan’daki 5. Dünya Göçebe Oyunları, kapanış merasimiyle sona erdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ASTANA (AA) – “Ulu Kısma Dübiri” (Büyük Bozkırda Buluşma) sloganıyla başşehir Astana’da düzenlenen oyunların kapanış seremonisi, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın da iştirakiyle gerçekleştirildi.

Törende, “Dost Kazakistan’ın hoş insanları, hepinizi kalpten selamlıyor ve sevgilerimi sunuyorum.” diyerek konuşmasına başlayan Erdoğan, “Bu tarihi tertip, Kazakistan’ın, klasik sporların kurumsallaşması açısından ne kadar büyük bir argümana sahip olduğunu tüm dünyaya bir sefer daha göstermiştir.” dedi.

“Zengin bir kültürel miras”

5. Dünya Göçebe Oyunları’nda sporun yalnızca bir yarış olmadığını; dostluk, dayanışma ve kardeşlik içinde de sporun mümkün olabileceğini bir defa daha tüm dünyaya ispat ettiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Her basamağıyla dikkati çeken bu oyunlar, açılış seremonisinden yer seçimlerine, spor alanlarından kültürel etkinliklere kadar her ayrıntısıyla güçlü bir kültürel mirasa sahip olduğumuzu ortaya koydu. Kazakistan, bu tertiple hem Türk dünyasında hem de dünya çapında büyük bir muvaffakiyete imza attı.”

“Tarihle gelecek ortasında güçlü bir köprü”

Organizasyonda uğraş eden sportmenlerin, rekabetten çok birlikte hareket etmenin ve ortak bir kültürü paylaşmanın manasını herkese hatırlattığını söyleyen Erdoğan, “Göçebe Oyunları, sporun özündeki birleştirici ruhu canlı tutarken, insanları kültürel zenginlikler etrafında buluşturarak tarihle gelecek ortasında güçlü bir köprü kurdu.” diye konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’in bu tertibin gerçekleşmesinde verdiği takviyesi lisana getiren Erdoğan, “Dünya Göçebe Oyunları, Türk Devletleri Teşkilatının dayanağıyla ve üye ülkelerin azmiyle yalnızca Türk dünyasında değil, artık dünya genelinde de bir marka haline gelmeyi başarmıştır.” tabirlerini kullandı.

Her geçen tertiple birlikte daha da kurumsallaşan ve yaygınlaşan bu aktifliğin, klâsik sporların dünya çapında tanınmasına büyük katkı sağladığını aktaran Erdoğan, “Dünya Göçebe Oyunları, olimpiyatların bir alternatifi değil, kendine mahsus kimliği, çizgisi ve kurallarıyla; kültürü, tarihi, doğayı ve hayvanları kuşatan nevi şahsına münhasır bir tertiptir.” dedi.

Bir sonraki Dünya Göçebe Oyunları’nın mesken sahibi ülkesinin Kırgızistan olacağını açıklayan Erdoğan, “Dostluğun ve kardeşliğin pekiştiği bu platformu yaşatmak için hepimizin üzerine kıymetli vazifeler düşüyor. Bu ruhun gelecek oyunlarda da devam etmesi en büyük dileğimizdir.” formunda konuştu.

Erdoğan, Geleceğin Dijital Harmonisi Müzesi’ni ziyaret etti

Tören sonrasında Erdoğan, aktiflik alanını gezerek Dünya Etnospor Konfederasyonu çadırında bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla hayata geçirilen Geleceğin Dijital Harmonisi Müzesi’ni ziyaret etti.

Ziyaretçilerle fotoğraf çektiren Erdoğan, sonrasında ise aktiflik alanından ayrıldı.

Oyunların şampiyonu Kazakistan oldu

Organizasyonda 89 ülkeden 21 klasik spor kolunda 2 binden fazla atletin çaba etti. Oyunların birinciliğini 43’ü altın, 34’ü gümüş, 37’si bronz 114 madalya kazanan Kazakistan elde etti.

Türkiye, tertibi toplamda 2 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalyayla tamamladı

Oyunlar kapsamında başta at üstünde oynanan oyunlar olmak üzere klasik oyunlar, dövüş sanatları, okçuluk, kuş avcılığının da yer aldığı 21 klâsik spor kısmında karşılaşmalar yapıldı.

Türkiye, tertibi toplamda 2 altın, 2 gümüş ve 2 bronz madalyayla tamamladı.

İlk 3’ü Kırgızistan’ın Çolpan Cet kentinde, 4’üncüsü İznik’te düzenlenen Dünya Göçebe Oyunları’nın 5’incisi, birinci kere bir başkentte yapıldı. Oyunlar, “Dünyadaki klasik sporların olimpiyatları” olarak 2 yılda bir yapılıyor.

Büyük Bozkırda Buluşma

“Büyük Bozkırda Buluşma” sloganıyla 8 Eylül’de görkemli açılış merasimiyle başlayan 5.Dünya Göçebe Oyunları 6 gün sürdü.

Organizasyonda 21 klasik spor kolunun tümünde yer alan Kazakistan ulusal ekibi, 43’ü altın, 34’ü gümüş, 37’si 114 madalyayla oyunların şampiyonu oldu.

Kırgızistan ise 19’u altın, 21’i gümüş, 25’i bronz 65 madalyayla ikinci, 12’si altın, 10’u gümüş, 25’i bronz 47 madalyayla Rusya üçüncü, 11’i altın, 12’si gümüş, 11’i bronz 34 madalyayla Özbekistan dördüncülüğü kazandı.

Türkiye, 2 altın, 2 gümüş, 2 bronz madalya bişinci sırada yer aldı.

Muhabir: Fatih Erel,Meiramgul Kussainova

En az 10 karakter gerekli