DOLAR 33,9008 0.03%
EURO 37,6352 -0.04%
ALTIN 2.809,880,81
BITCOIN 20437540.61345%
İzmir
24°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:21

AKŞAMA KALAN SÜRE

Hazine ve Maliye Bakanlığı IBAN’la ticarete geçit vermedi
82 okunma

Hazine ve Maliye Bakanlığı IBAN’la ticarete geçit vermedi

ABONE OL
15/09/2024 12:20
Hazine ve Maliye Bakanlığı IBAN’la ticarete geçit vermedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgiye göre, Vergi Denetim Kurulu kayıt dışı ile aktif çaba kapsamında incelemelerine devam ediyor.

Kurul tarafından vergi kaçırmak gayesiyle fiş ve fatura düzenlememek için müşterilerden IBAN yoluyla tahsilat yapmak isteyen mükellefler nezdinde yürütülen incelemeler ve tahlil çalışmalarında kıymetli bir basamağa gelindi.

Özellikle “POS çalışmıyor” üzere mazeretlerle alacaklarını banka hesapları üzerinden tahsil etmek isteyen mükellefler yakın takipte tutuluyor.

​​​​Banka hesap ve para hareketlerinin tahlil edilmesi sonucunda illiyet bağı kuran vergi müfettişleri, birinci kapsamda belirlenen 250 mükellef nezdinde incelemelerini genişletti. Bu kapsamda elde edilen birinci bilgilere nazaran, 1,5 milyar liralık yararın kayıt dışı bırakıldığı belirlendi. Bakanlıkça, bu meblağ üzerinden 250 milyon lira vergi cezası kesildi.

Lüks restoran zinciri de var, bedelli taş firması da

IBAN’a yönlendirilerek kayıt dışı bırakılan karların farklı bölümlere ilişkin işletmelere ilişkin olduğu tespit edildi. Örneğin, üç büyük vilayette şubesi olan lüks bir restoran zinciri, kıymetli taş ve kuyumculuk alanında faaliyette bulunan bir markanın şubesi, büyük bir yedek modül alım satım işletmesi, düğün-organizasyon işletmeleri, toplumsal medya fenomenleri, sanal pazar işletmeleri ile gayrimenkul ve araç alım-satımı yapan gerçek şahıslar bu kapsamda dikkati çekti.

İnceleme sürecinde, birtakım para transferlerinin kripto para aracı kuruluşları, ödeme hizmeti sunan kuruluşlar, sermaye piyasası aracı kurumları ve yatırım hesaplarından gelen paralardan kaynaklandığı da saptandı. Ayrıyeten, talih oyunu bayilerine yapılan transferlerin ve eş ile akrabalar tarafından yapılan transferlerin de bulunduğu görüldü.

Bakan Şimşek’ten uyarı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, konuya ait değerlendirmesinde, çeşitli mazeretlerle ödemelerini banka hesaplarından almak isteyen ve müşterilerine fiş ve fatura düzenlemeyerek vergi kaçıran mükellefler için yürütülen incelemelerin genişletilerek sürdüğüne işaret ederek, “Hesaplara gelen paraların diğerlerine ilişkin olduğunu belirten bireyler ve firmalar tarafıyla de incelemeler devam edecek.” dedi.

Vergi kaçırmak amacıyla IBAN yerine nakit ödeme talep etmeye başlayan ve yeniden fiş-fatura düzenlemeyen mükellefler için de takipte olduklarını aktaran Şimşek, gelen ihbarlara nazaran incelemelerin devam edeceğini, kayıt dışı çalışan ve sistemin içinde olmayan her bir mükellefe ulaşacakları ihtarında bulundu.

Şimşek, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız yarar sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceklerini bildirerek, “Bakanlık olarak kayıt dışı prosedürlerle tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmeleri yakından izliyoruz. Alacaklarınızı vergi dışı bırakacak şeklide IBAN ya da banka hesapları üzerinden tahsilat yapmayın, kayıt dışı faaliyetlere ortak olmayın. Vergide adaleti artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik yaygın ve ağır kontrollerimiz odunsuz ve güçlü halde devam edecek.” tabirini kullandı.

Muhabir: Deniz Çiçek Palabıyık

En az 10 karakter gerekli