DOLAR 34,1158 0.08%
EURO 37,9685 0.17%
ALTIN 2.817,370,06
BITCOIN 20626413.65179%
İzmir
24°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

e-İhracat tepesi Türk firmalarına memleketler arası pazarlarda yeni işbirliği kapıları açtı
104 okunma

e-İhracat tepesi Türk firmalarına memleketler arası pazarlarda yeni işbirliği kapıları açtı

ABONE OL
16/09/2024 10:20
e-İhracat tepesi Türk firmalarına memleketler arası pazarlarda yeni işbirliği kapıları açtı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Bolat, AA muhabirine, Ticaret Bakanlığı himayesinde, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) tarafından organize edilen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) dayanağıyla 4-5 Eylül’de gerçekleştirilen İstanbul Global e-İhracat Tepesi’nin sonuçlarını kıymetlendirdi.

Zirvede, lokal ve global e-ticaretin kıymetli paydaşlarının bir ortaya geldiğini anımsatan Bolat, aktifliğin gerek fizikî gerekse canlı yayın kanallarından ağır ilgiyle karşılandığını söyledi.

Bolat, tepeye Amerika’dan Güneydoğu Asya’ya global e-ticarette kıymetli hisseye sahip ABD, Çin, Brezilya, Hindistan üzere ülkelerin yanı sıra Avrupa, MENA ve ASEAN bölgelerinden iştirakçilerin geldiğini hatırlattı.

AboutYou (Almanya), JD.com (Çin), Jumia (Afrika kıtası), Otto (Almanya), Ozon (Rusya), Shopee (Singapur), Walmart (ABD), Wayfair (ABD), Wildberries (Rusya) başta olmak üzere 29 yabancı pazaryeri ve e-ticaret tahlil ortağı ile 3 yerli pazaryeri temsilcisinin fizikî olarak, 4 global pazaryerinin ise çevrim içi tepede yer aldığına dikkati çeken Bolat, toplamda 3 binin üzerinde üst seviye iştirakçinin aktiflikte buluştuğunu bildirdi.

Bolat, aktiflikte dünyaca tanınmış uzmanların iştirakleriyle 3 başka salonda, 51 sunum ve panel oturumu gerçekleştirildiği bilgisini vererek, oturumlarda lojistik süreçlerden dijital pazarlamaya kadar e-ihracata temas eden çabucak her hususta iştirakçilerin bilgilendirildiğini, ihracatın yeni trendlerine ve geleceğine ışık tutulduğunu anlattı.

Küresel ve bölgesel e-ticaretin önde gelen markalarını bir ortaya getiren tepenin, e-ticaret fuarı niteliğinde gerçekleştiğini vurgulayan Bolat, şöyle konuştu:

“Zirveye 56 farklı firma stantlarıyla iştirak sağladı. Türk firmaları, açtıkları stantlarla markalarını üst seviye yöneticilere tanıtma fırsatı yakalarken kalıcı iş iştirakleri kurma imkanı buldu. Tepe müddetince düzenlenen B2B toplantılarında 300’den fazla Türk firması, 1350 eşleştirmeyle global e-ticaretin kıymetli paydaşlarıyla buluşarak, üst seviye isimlerle birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Bakanlık olarak e-ihracatın genel ihracat içindeki hissesini yüzde 10’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu gaye doğrultusunda, ihracatçılarımızın bilgiye erişimi ve hakikat şahıslarla kalıcı iş iştirakleri kurmalarının kıymetini göz önüne alıyoruz. Etkinlikler, sunduğumuz hizmetler ve sağladığımız dayanaklarla bu amaca ulaşmak için kararlılıkla ilerliyoruz.”

“3 binden fazla pazaryeri temsilcisi katıldı”

ETİD Başkanı Hakan Çevikoğlu da e-ihracat, yeni jenerasyon teknolojiler, dijitalleşme ve dijital pazarlama, lojistik, markalaşma üzere hususların konuşulduğu tepede, global ve bölgesel pazaryerlerinden 3 binden fazla üst seviye iştirakçinin fiziki olarak yer aldığını söyledi.

Dünyadaki e-ticaret dalında “sınır ötesi alışveriş”in tanınan olmaya başladığına işaret eden Çevikoğlu, geçmişe oranla insanların artık global çapta e-ticaret sitelerinden alışverişlerini korkusuzca yapmaya başladıklarını lisana getirdi.

Çevikoğlu, Türk eserlerinin milletlerarası pazarda ağır ilgi gördüğünü belirterek, doruğa çeşitli kıtalardan dünyaca ünlü çok sayıda e-ticaret sitesi temsilcisinin katıldığını hatırlattı.

“Daha az maliyetle daha süratli satış”

Türk firmalarının yurt dışı satışlarını kendi sitelerinden yapmak istediklerinde sürecin hem uzun hem de maliyetli olduğunu belirten Çevikoğlu, şunları kaydetti:

“Yerli firmalarımız, hem eser çeşidi hem kalite hem de uygun fiyatlı satışları hasebiyle global çapta dikkati çekmeye başladı. Bu nedenle düzenlediğimiz doruğa, dünyaca ünlü e-ticaret siteleri ağır ilgi gösterdi. Yurt dışı satışlarını hem daha süratli hem de daha az maliyetle yapmak isteyen Türk firmaları yeni mutabakatlar imzaladı. Kelam konusu mutabakatlarla e-ihracata süratli adım atan yerli firmalarımız, Türk eserlerinin kaliteli ve uygun fiyatlı olduğunu gösterdi. Böylelikle hem yerli firmalarımız hem de yabancı pazaryerleri kazanım sağladı. Bu mutabakatların, Türkiye e-ihracatına 2 yıl içinde 1,5 milyar dolarlık katkı sağlayacağını düşünüyoruz.”

Çevikoğlu, aktifliğe katılamayan Türk firmalarının da Ticaret Bakanlığının internet sitesindeki “Kolay İhracat Platformu” ve “Destekler” sekmesi üzerinden ya da ETİD Genel Merkezini arayarak, yurt dışındaki e-ticaret sitelerinden satış yapabilmeleri için gerekli bilgilere ulaşabileceklerini bildirdi.

Çok verimli geçen aktifliğin tekrar yapılması için ağır talep aldıklarını vurgulayan Çevikoğlu, klasik hale getirilecek aktifliğin gelecek yıl yeniden eylül ayında yapılmasının planlandığını kelamlarına ekledi.

Muhabir: Arife Yıldız Ünal

En az 10 karakter gerekli