DOLAR 34,1158 0.08%
EURO 37,9685 0.17%
ALTIN 2.817,370,06
BITCOIN 20626413.65179%
İzmir
24°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

İsrail’in Afrika’dan iltica başvurusu yapanları “Gazze’de savaştırdığı” tezi
103 okunma

İsrail’in Afrika’dan iltica başvurusu yapanları “Gazze’de savaştırdığı” tezi

ABONE OL
16/09/2024 11:00
İsrail’in Afrika’dan iltica başvurusu yapanları “Gazze’de savaştırdığı” tezi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Haaretz gazetesi, İsrail ordusunun, Afrika’dan ülkeye iltica edenlerin müracaatlarını “Gazze’de savaşma” karşılığında kabul ettiğine yer verdi.

İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla gazeteye konuşan güvenlik yetkilileri, kelam konusu projenin ordunun hukuk danışmanlarının rehberliğinde organize bir halde yürütüldüğünün altını çizdi.

Afrikalı sığınmacılara yönelik kelam konusu “istismara” ait içeride yükselen tenkitlerin bastırıldığını vurgulayan güvenlik yetkilileri, bunun “çok sıkıntılı bir husus olduğunu” aktardı.

Yetkililer, Gazze’ye taarruzlara yardım eden sığınmacılara statü verilmesi konusunda birtakım talepler olduğunu lakin şu ana kadar “hiçbirine rastgele bir statü verilmediğini” belirtti.

İsrail’de şu an birçok genç erkek olmak üzere yaklaşık 30 bin Afrikalı sığınmacı bulunurken, bunlardan yaklaşık 3 bin 500’ünü İsrail makamlarının iltica müracaatlarını sürece koymaması yahut karara bağlamaması nedeniyle mahkeme tarafından süreksiz statü verilen Sudan vatandaşları oluşturuyor.

Çok sayıda sığınmacının 7 Ekim’den sonra tarım işlerinde ve sivil komuta merkezlerinde istekli olarak çalışmaya başladığı belirtilirken, “İsrail ordu yetkililerinin, kelam konusu sığınmacıların ülkede kalıcı statü elde etme dileklerini Gazze’de savaştırmak için bir teşvik ögesi olarak kullanabileceklerini fark ettikleri” vurgulandı.

Haaretz’e konuşan, isminin açıklanmasını istemeyen sığınmacı A, İsrail’in Gazze’ye akınlarının başladığı günlerde “kendisini polis memuru olarak tanıtan birinden hiçbir açıklama yapılmaksızın, güvenlik merkezine çağırıldığı bir telefon aldığını” belirtti.

Yetkilinin kendisini, sığınmacıları orduya almakla misyonlu bir güvenlik yetkilisi olarak tanıttığını söyleyen A, kendisine “orduya katılacak özel beşerler aradıklarını, İsrail için bir vefat kalım savaşı yürüttüklerini” söylediklerini tabir etti.

Afrikalı sığınmacı A, kelam konusu yetkilinin kendisine, “Gazze’de savaşması halinde İsrail’de oturum statüsü alabileceğini”, kimliğinin fotokopisini isteyip “bu işlerle ilgileneceğini” söylediğinin altını çizdi.

A, kelam konusu yetkilinin, orduyla Gazze’ye gitmeden evvel öteki sığınmacılarla birlikte iki haftalık bir eğitim sürecine tabi tutulacağını belirttiğini de aktardı.

Haaretz’in haberinde, İsrail İçişleri Bakanlığı’nın İsrail okullarında eğitim gören sığınmacıların çocuklarını orduya alma mümkünlüğünü araştırdığı da yer aldı.

Geçmişte İsrail hükümeti, yabancı emekçilerin çocuklarının orduda vazife yapmasına, birinci dereceden aile üyelerine statü tanınması karşılığında müsaade veriyordu.

İsrail ordusunun, Gazze’ye atakları, kuzeyde Lübnan Hizbullahı ile çatışmalar ve Batı Şeria’daki işgal baskısını artırması nedeniyle insan kaynağına gereksinim duyduğu belirtiliyordu. İsrail ordusu, insan kaynağı açığını gidermek için bugüne kadar İsrail askerliğinden muaf ultra Ortodoks Yahudi (Haredi) erkeklere celp buyrukları göndermişti.

Muhabir: Burak Dağ

En az 10 karakter gerekli