DOLAR 34,0412 -0.04%
EURO 37,8900 -0.04%
ALTIN 2.824,280,00
BITCOIN 1972076-2.64444%
İzmir
28°

AÇIK

05:14

SABAHA KALAN SÜRE

Oluz Höyük’teki hafriyatlarda 18 yılda 6 uygarlığa ilişkin 2 binden fazla eser bulundu
58 okunma

Oluz Höyük’teki hafriyatlarda 18 yılda 6 uygarlığa ilişkin 2 binden fazla eser bulundu

ABONE OL
16/09/2024 14:20
Oluz Höyük’teki hafriyatlarda 18 yılda 6 uygarlığa ilişkin 2 binden fazla eser bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

AMASYA (AA) – İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Dönmez sorumluğunda bu yıl 9 Ağustos’ta başlayan kazıların ekim ayı sonuna kadar sürmesi planlanıyor.

Beş üniversiteden 15 akademisyen ile 15 teknik çalışanın misyon aldığı hafriyatlarda bugüne kadar pek çok çanak, çömlek, takı ve heykel üzere yapıtlara ulaşıldı.

Prof. Dr. Dönmez, AA muhabirine, Oluz Höyük’te 18 yıldır hafriyat çalışması yürüttüklerini söyledi.

Oluz Höyük’te bu yıl da hafriyatları sürdürdüklerini belirten Dönmez, 2007 yılında başlatılan çalışmaların günümüzde olgun hafriyat düzeyine ulaştığını vurguladı.

Artık katmanlaşmayı çok düzgün anlayabildiklerine dikkati çeken Dönmez, 18 yıllık süreçte Amasya’nın tarihini somutlaştırmaya başladıklarını lisana getirdi.

Milattan evvel 4 bin 500 yılında Kalkolitik Devir’de (Bakır çağı) başlayan Amasya’nın tarihî sürecinin erken Türk tarihine kadar Oluz Höyük’te çok rahat izlenebildiğini aktaran Dönmez, “Yerleşim, Helenistik Devir’de bitiyor. Milattan evvel 47’de meşhur Zela Savaşı ile Roma kumandanı Jül Sezar’ın ‘Geldim, gördüm, yendim’ dediği savaşla burada Mithritadis’in askeri varlığı da bitiyor ve Oluz Höyük terk ediliyor.” tabirini kullandı.

Bölgedeki kazıların uzun yıllar sürmesi bekleniyor

Bin yıl sonra Oluz Höyük’e gelen göçebe Türklerin burada mezarlık oluşturduğunu anlatan Dönmez, şunları kaydetti:

“Günümüzden 6 bin 500 yıl öncesine kadar Oluz Höyük’ü ve Amasya’nın tarihini çok rahat halde götürebiliyoruz. Oluz Höyük’te, Kalkolitik’ten başlayarak Erken Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Pers, Med, Helenistik devirleri ile Anadolu’ya birinci gelen Türk toplulukları üzere ana uygarlıkları çok rahat formda izleyebiliyoruz. Hepsini kazamadık zira çok büyük bir yerleşme. Aşikâr periyotları daha ulaşılabilir ve daha anıtsal mimari veriyordu. Örneğin Frig periyodu. Daha sonra Med devri, Pers periyodu ve erken Türk mezarları. Çalışmalarımızda bu periyotlara yük verdik. Bizim projemiz burada uzun, 50 yıllık, tahminen sonrasında bir 50 yıllık daha proje olacak. 18 yıllık süreçte 2 binin üzerinde Amasya Müzesi’ne envanterlik eser teslim ettik. Bunların bir kısmı teşhirde, bunlarla ilgili yayın çalışmalarını da yaptık.”

Muhabir: Cihan Okur

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.