DOLAR 34,2164 0.08%
EURO 37,9117 -0.49%
ALTIN 2.929,581,17
BITCOIN 2119010-2.16025%
İzmir
21°

AZ BULUTLU

05:29

SABAHA KALAN SÜRE

İnceburun Deniz Feneri 161 yıldır denizcilerin pusulası oldu
75 okunma

İnceburun Deniz Feneri 161 yıldır denizcilerin pusulası oldu

ABONE OL
01/10/2024 18:20
İnceburun Deniz Feneri 161 yıldır denizcilerin pusulası oldu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Uraloğlu, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin en kuzey ucu Sinop’ta bulunan İnceburun Deniz Feneri’ne ait bilgi verdi.

Fenerin 161 yıldır denizcilere inançlı bir rota sunduğunu belirten Uraloğlu, “5 jenerasyondur Sıkıntısız ailesi tarafından bakımı yapılan fener, Karadeniz’deki denizcilerimizin pusulası olmuştur. Böylesi tarihi yapıların korunmasını yalnızca bir vazife değil, ulusal bir sorumluluk olarak görüyoruz.” sözlerini kullandı.

Uraloğlu, fenerin yerden 9 metre, deniz düzeyinden ise 26 metre yükseklikte yer aldığını kaydetti.

İnceburun Deniz Feneri’nin 5. jenerasyon bakıcısı Erol Çilesiz’in 1992 yılından bu yana babasından devraldığı mirası muvaffakiyetle sürdürdüğüne dikkati çeken Uraloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Erol Bey’in büyük dedesi Şaban Bey’den başlayarak, Haşim Bey, Ahmet Sıkıntısız, Hüseyin Sıkıntısız ve artık de Erol Sıkıntısız, bu kıymetli vazifesi muvaffakiyetle yerine getirdiler. İnceburun Deniz Feneri tıpkı vakitte jenerasyondan kuşağa aktarılan bir mirastır. Bu tarihi fenerin varlığını sürdürebilmesi, başta Erol Sıkıntısız ve ailesi olmak üzere büyük emek veren insanların sayesinde mümkün olmuştur. İnceburun Deniz Feneri, Sıkıntısız ailesinin gözü, gönlü ve emeğiyle bu vakte kadar ışığını hiç kaybetmedi. Biz de onların bu özverisine her vakit minnettarız. Denizcilerimizin güvenliğini sağlayan bu ışığın daima yanması için elimizden gelen tüm dayanağı vermeye devam edeceğiz.”

“Fener, meskenimiz, yuvamızdır”

İnceburun Deniz Feneri’nin 5. jenerasyon bakıcısı Erol Sıkıntısız de aile mesleğine dair şu sözleri kullandı:

“Babam bu fenerde görevliyken doğdum. Yani çocukluğumdan bugüne aşinayım fenerdeki kuvvetli çalışma koşullarına. 1992’den bu yana Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ilişkin bu fenerde hizmet vermekteyim. Fener, bizim için bir iş yerinden fazlasıdır, meskenimiz, yuvamızdır.”

Çilesiz, denizcilere yol gösteren, rehber olan fenerin hiçbir vakit sönmemesi, işleyen sistemin hiçbir vakit aksamaması, çarkın hiç durmaması gerektiğini belirtti.

Seyir yardımcısı olarak denizlerdeki seyir emniyetini sağladıklarını bildiren Sıkıntısız, şunları kaydetti:

“Teknolojik olarak daima olarak denetim altında olsa da gece uzunluğu devamlı olarak fenerimizin sistemini ve ışığını denetim ederiz. Her sabah da rutin bakımlarımızı ve temizliğimizi yaparız. Hava koşullarına nazaran küçük bakım tamirlerini gerçekleştiririz. Sistemli aralıklarla da fenerde büyük bakımlarımız olur. İşimi severek yapıyorum.”

Muhabir: Ayşe Böcüoğlu Bodur

En az 10 karakter gerekli