DOLAR 34,2034 -0.07%
EURO 37,9509 0.33%
ALTIN 2.917,96-0,38
BITCOIN 2110030-3.15273%
İzmir
20°

AÇIK

12:58

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

WikiLeaks’in kurucusu Assange, özgürlüğüne kavuşmak için “gazetecilik suçunu” kabul ettiğini söyledi
69 okunma

WikiLeaks’in kurucusu Assange, özgürlüğüne kavuşmak için “gazetecilik suçunu” kabul ettiğini söyledi

ABONE OL
02/10/2024 02:40
WikiLeaks’in kurucusu Assange, özgürlüğüne kavuşmak için “gazetecilik suçunu” kabul ettiğini söyledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – WikiLeaks internet sitesinin kurucusu Assange, yıllar süren mahpus sürecinin akabinde birinci sefer kamuoyuna açıklamada bulundu.

Strazburg’taki Avrupa Kurulu Parlamenterler Meclisinde (PACE) konuşan Assange, “gazetecilik cürmü işlediğini kabul ettiği için salıverildiğini” belirtti.

Assange, adalet sistemine işaret ederek “Açıkçası sistem işlediği için özgür değilim. Yıllarca mahpus yattıktan sonra özgürüm zira gazetecilik hatasını kabul ettim.” dedi.

ABD ile “casusluk hatasını kabul etmesi” karşılığında vardığı muahedenin akabinde salıverilen Assange, “sonunda yerine getirilemeyen adalet yerine özgürlüğü seçtiğini” söyledi.

Assange, ABD ile yaptığı muahedede, ABD hükümetine karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmayacağı ve Bilgi Edinme Özgürlüğü yasasını işletmeyeceği koşulunun koşulduğunu lisana getirerek, “Benim için adaletin önüne geçildi.” diye konuştu.

Davayı sonuna kadar sürdürseydi hayatının daha uzun yıllarını demir parmaklıklar arkasında geçireceğini anlatan Assange, mesken mahpusunda, Londra’daki Ekvador Büyükelçiliğinde ve birebir kentteki Belmarsh Hapishanesi’nde son 14 yılını kaybettiğini lisana getirdi.

Kaybettiği yıllar boyunca, “daha fazla cezasızlık, daha fazla zımnilik ve doğruyu söyleyenlere karşı daha fazla misillemenin” olduğunu gözlemlediğini söz eden Assange, “İfade özgürlüğü ve bundan doğan her şey karanlık bir kavşakta.” sözünü kullandı.

Assange, “Özgürlük ışığının sönmemesi, çoğunluğun sesinin azınlığın çıkarıyla susturulmaması ve gerçeğin peşinden gitmeye devam etmek için herkesi üzerine düşeni yapmaya” çağırdı.

Gazeteciliğin bir cürüm değil tersine “özgür ve bilgili bir toplumun temel direği” olduğunu vurgulayan Assange, gazetecilerin de işlerini yaptıkları için soruşturulmaması gerektiğini kaydetti.

Assange’ın dava süreci

Julian Assange’ın kurduğu WikiLeaks, 28 Ekim 2010’da ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği hataları da delillendiren 251 bin zımnî belgeyi yayımlamıştı.

Assange, Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliğinden 11 Nisan 2019’da çıkarılarak gözaltına alınmış ve “kefaletle özgür bırakılma kurallarını ihlal etmekten” tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulmuştu.

ABD, İngiltere’den Assange’ın iadesini talep etmiş, İngiltere Yüksek Mahkemesi, ABD’den, Assange’ın mevt cezasına çarptırılmayacağı ve adil formda yargılanacağı üzere teminatlar istemişti.

Julian Assange’ın haziranda, ABD ile varılan “casusluk yasasını ihlal ettiği” suçlamasını kabul etme muahedesi sonucu, ülkesi Avustralya’ya gitmek üzere, 5 yıldır tutuklu bulunduğu İngiltere’den ayrılmasına müsaade verilmişti.

Assange, muahede kapsamında Büyük Okyanus’un Asya kıyılarına yakın ABD toprağı Kuzey Mariana Adaları Bölge Mahkemesi’nde duruşmaya çıkarılmış ve İngiltere’de cezaevinde kaldığı mühlet göz önünde bulundurularak Avustralya’ya gönderilmişti.

Muhabir: Şeyma Yiğit

En az 10 karakter gerekli