DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21346760.63054%
İzmir
26°

PARÇALI AZ BULUTLU

05:35

SABAHA KALAN SÜRE

BM Güvenlik Kurulu, Lübnan ve İsrail’deki gelişmeleri görüşmek için acil toplanacak
117 okunma

BM Güvenlik Kurulu, Lübnan ve İsrail’deki gelişmeleri görüşmek için acil toplanacak

ABONE OL
02/10/2024 18:00
BM Güvenlik Kurulu, Lübnan ve İsrail’deki gelişmeleri görüşmek için acil toplanacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – Bugün BMGK devir başkanlığını devralan İsviçre Daimi Temsilciliği, oturuma ait açıklama yaptı.

  • İran’dan İsrail’e füze saldırısı

Açıklamada, BMGK acil oturumunun 2 Ekim’de TSİ 17.00’da gerçekleşeceği söz edildi.

Oturumun evvel açık, daha sonra üye ülkeler ortasında istişareler için kapalı formatta geçeceği belirtildi.

Acil oturum, Fransa tarafından talep edildi.

BMGK, Lübnan’daki durumu acil oturumla ele almak için 20 ve 24 Eylül’de de toplanmıştı.

AB, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısını “en sert şekilde” kınadı

Avrupa Birliği Dış İlgiler ve Güvenlik Siyaseti Yüksek Temsilcisi Josep tarafından toplumsal medya üzerinden yapılan açıklamada, “AB, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısını en sert formda kınıyor.” denildi.

Josep Borrell, bildirisini şöyle sürdürdü:

“Tehlikeli hücum ve misilleme döngüsü denetimden çıkma riski taşıyor. Bölge genelinde derhal ateşkes gerekiyor. AB, bölgesel bir savaşı önlemeye katkıda bulunmaya büsbütün kararlı.”

İtalya

İtalya hükümeti, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısını kınadı ve yaşanan gelişmelerden derin telaş duyduğunu bildirdi.

Başbakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Orta Doğu’daki krizin berbatlaşması sebebiyle Başbakan Giorgia Meloni’nin durumu görüşmek ve gerekli önlemleri kıymetlendirmek üzere; Başbakan Yardımcısı Antonio Tajani, Savunma Bakanı Guido Crosetto, Başbakanlık Müsteşarı Alfredo Mantovano, istihbarat ünitelerinin başındaki isimler ve İtalya’nın Tel Aviv Büyükelçisi Luca Ferrari’nin iştirakiyle bu akşam acil bir güvenlik doruğu düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, “İtalyan hükümeti, İran’ın İsrail’e yönelik saldırısını kınarken, devam eden gelişmelerden duyduğu derin korkuyu belirtiyor ve tüm bölgesel aktörlere sorumluluk davetinde bulunarak, tansiyonun tırmanmasının önlenmesini talep ediyor.” tabirleri kullanıldı.

Başbakanlık açıklamasında, şunlar kaydedildi:

“İtalya G7 Dönem Başkanı olarak, İsrail-Lübnan sınırının 1701 sayılı kararın tam olarak uygulanması yoluyla istikrara kavuşturulması maksadına yönelik diplomatik tahlil için çabalamaya devam edecektir. Bu çerçevede İtalya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nu (BMGK), İsrail-Lübnan hududunda güvenliği sağlamak amacıyla kurulan Birleşmiş Milletler Lübnan Süreksiz Barış Gücü’nün (UNIFIL) güçlendirilmesini düşünmeye davet ediyor. Gazze’de ateşkes sağlanması ve 2735 sayılı karar doğrultusunda rehinelerin hür bırakılması istikametinde bir mutabakata varılması da birebir derecede acildir.”

İspanya

İspanya hükümeti, İran’ın İsrail’e füze saldırısı gerçekleştirmesini “şiddetle kınadığını” açıklayarak, milletlerarası topluma acil müdahale daveti yaptı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Hükümet, İran’ın bu gece İsrail’e yönelik bombardımanını şiddetle kınıyor. Memleketler arası toplum, öngörülemeyen sonuçlar doğuran bölgesel tansiyonu durdurmak için derhal harekete geçmelidir.​” ifadeleri kullanıldı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de Cadena Ser radyosuna verdiği demeçte, İsrail’in Lübnan ve Gazze’ye bombalı taarruzlarında olduğu üzere İran’ın İsrail’e füze saldırısı gerçekleştirmesini de “kesin bir formda kınadıklarını” açıkladı.

Muhabir: Ekip

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP