DOLAR 34,1807 -0.06%
EURO 37,8517 0.04%
ALTIN 2.905,83-0,59
BITCOIN 2082922-0.714%
İzmir
23°

AÇIK

16:13

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Taşınabilir bankacılık süreçlerinde “halka açık Wi-Fi kullanmayın” uyarısı
129 okunma

Taşınabilir bankacılık süreçlerinde “halka açık Wi-Fi kullanmayın” uyarısı

ABONE OL
03/10/2024 08:20
Taşınabilir bankacılık süreçlerinde “halka açık Wi-Fi kullanmayın” uyarısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

ANKARA (AA) – ESET Türkiye Eser ve Pazarlama Müdürü Can Erginkurban, AA muhabirine, siber hatalıların, maksatlarına ulaşmak için her dijital kanalı araç olarak kullanabildiğini söyledi.

Erginkurban, günlük hayatta internet kontaklı birçok aygıt kullanıldığını vurgulayarak, “Kullandığımız aygıtlar için gerekli güvenlik tedbirlerini önemsemiyoruz. Aygıtlarda çok fazla uygulama kullanıyoruz. Uygulamalardan ya da direkt bize gelen her iletisi emniyetli kabul edip tıklayabiliyoruz. Siber hatalılar bu kusurları birer fırsat olarak kullanıyorlar.” dedi.

Siber hatalıların, tüketicilerin bilgilerine ulaşmak için çeşitli toplumsal mühendislik araçlarını kullandığına dikkati çeken Erginkurban, vatandaşların sanal dünyanın kurallarını uygun öğrenmeleri ve her yaş kümesi için geçerli olan dijital okuryazarlığı önemsemeleri gerektiğini söyledi.

En fazla dolandırıcılığın taşınabilir bankacılık uygulamaları üzerinden gerçekleştirildiğine işaret eden Erginkurban, bu siber tehditlerde son devirde artış görüldüğüne dikkati çekti.

Erginkurban, “Güvenlik metotları konusunda kullanıcılar bazında zorlanmalar olduğunu görüyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun kuralları gereği kullanıcıların 3-6 ayda bir parola değiştirmek zorunda olması, kullanıcıların parolalarını evvelki parolalarından farklı seçmelerini sağlamak artık tek başına kâfi bir sistem değil.” tabirini kullandı.

Bankaların ve ödeme kuruluşlarının artık Face ID, Touch ID ve Geçiş Anahtarı üzere yeni ve çok daha emniyetli yolları benimsemeleri gerektiğini belirten Erginkurban, internet bankacılığı için yeni antivirüs uygulamalarının da kullanılması gerektiğini söyledi.

“Online alışverişlerde sanal kart kullanın” önerisi

Erginkurban, kullanıcıların taşınabilir bankacılıkta iki etaplı doğrulama özelliğini aktifleştirerek ek bir güvenlik katmanı sağlayabileceklerini söz ederek, şu ikazlarda bulundu:

“Bankalar şahsî bilgilerinizi mail ya da bildiri yoluyla talep etmez. Ferdî bilgileriniz talep eden mailleri ve bildirileri dikkate almayın. Kart bilgilerinizi asla paylaşmayın ve sırf sağlam sitelerde alışveriş yapın. Güvenliğinden ve yasallığından kuşku duyduğunuz online formlara asla hassas bankacılık bilgilerinizi girmeyin. Resmi uygulama marketleri dışında uygulama indirmeyin.”

Ortak kullanıma açık, şifresiz Wi-Fi hizmetlerinin hatalılar tarafından “oltama” saldırısı olarak kullanılabildiğini, bu prosedürle kullanıcıların telefonunda bulunan bilgilere erişilebildiğini vurgulayan Erginkurban, şunları kaydetti:

“Hastane, zincir kahve ve restoran üzere yerlerde ortak kullanılan Wi-Fi ağlarında internet bankacılığı süreci yapmamakta yarar var. Zira Wi-Fi sağlayıcısının makus maksatlı olup olmadığını kestirim edemeyiz. Her hesabınız için başka, eşsiz ve herkes tarafından çarçabuk iddia edilemeyecek parola kullanmakta yarar var. Bu parolaları da belirli aralıklara değiştirmeliyiz. Online alışverişlerde sanal kart kullanmayı bir alternatif olarak değerlendirmeliyiz.”

Muhabir: Serhat Tutak

En az 10 karakter gerekli