DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2122544-0.26313%
İzmir
26°

AZ BULUTLU

05:34

SABAHA KALAN SÜRE

Çin, İsrail’in Lübnan’ın egemenliğine yönelik ihlallerine karşı çıktı
194 okunma

Çin, İsrail’in Lübnan’ın egemenliğine yönelik ihlallerine karşı çıktı

ABONE OL
03/10/2024 15:00
Çin, İsrail’in Lübnan’ın egemenliğine yönelik ihlallerine karşı çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

PEKİN (AA) – Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Çin’in İsrail ile Lübnan ve İsrail ile İran ortasında tırmanan tansiyonların Orta Doğu’da yol açtığı karışıklıktan “derin telaş duyduğu” kaydedildi.

İsrail’in Lübnan’ın güneyinde kara akınlarına başladığını duyurmasının akabinde yapılan açıklamada, “(İsrail tarafından) Lübnan’ın egemenliğine, güvenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik ihlallere, çatışmayı körükleyecek ve tansiyonu yükseltecek hareketlere karşıyız.” sözlerine yer verildi.

Açıklamada, Gazze’de süregelen akınların Orta Doğu’daki düzensizliğin kökeninde yatan sebep olduğunu, tüm tarafların hemen kalıcı ve kapsamlı ateşkes için çalışması gerektiği belirtilerek, memleketler arası topluma ve bilhassa de tesir sahibi büyük ülkelere yapan rol oynama ve daha fazla kargaşayı tedbire daveti yapıldı.

İsrail, Lübnan’ın güneyinde Hizbullah altyapısına yönelik “sınırlı ve ağır kara saldırılarına” başladığını duyurmuştu. Lübnan ordusu da İsrail ordusunun güneyden yaklaşık 400 metre Lübnan topraklarına girdiğini bildirmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun (BMGK) 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hat’tın gerisine çekilmesini ve bu çizgi ile Lübnan’daki Litani Irmağı ortasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada yalnızca Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Süreksiz Barış Gücüne (UNIFIL) ilişkin silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

Çin, İsrail’in saldırısı altındaki Lübnan’dan 200’den fazla vatandaşını tahliye etti

Çin, İsrail’in kara hücumlarına başladığını duyurduğu Lübnan’da yaşayan 200’den fazla vatandaşını tahliye ettiğini bildirdi.

Çin’in Beyrut Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, Lübnan’da yaşayan 146 Çin vatandaşı ile yabancı asıllı 5 aile bireyinin uçakla başşehir Pekin’e getirildiği, 69 Çin vatandaşı ile 11 yabancı aile bireyinin ise gemiyle Güney Kıbrıs Rum İdaresi’ne (GKRY) götürüldüğü belirtildi.

Açıklamada tahliye için yardım talebinde bulunan tüm vatandaşların ülkeden çıkarıldığı kaydedildi.

Tahliyeler, İsrail’in Lübnan’ın güneyinde Hizbullah altyapısına yönelik “sınırlı ve ağır kara saldırılarına” başladığını duyurmasının akabinde geldi.

Lübnan ordusu da İsrail ordusunun güneyden yaklaşık 400 metre Lübnan topraklarına girdiğini bildirmişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulunun (BMGK) 1701 sayılı kararı, İsrail’in Mavi Hattı’n gerisine çekilmesini ve bu çizgi ile Lübnan’daki Litani Irmağı ortasındaki bölgenin silahsızlandırılmasını, burada yalnızca Lübnan ordusu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Süreksiz Barış Gücüne (UNIFIL) ilişkin silah ve askeri araç gerecin bulundurulmasını öngörüyor.

İsrail’in Lübnan’da şiddetlenen ataklarında 1328 kişi öldü

Hizbullah’la 8 Ekim 2023’ten beri denetimli çatışmalara devam eden İsrail ordusu, 23 Eylül’de Lübnan’ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan makamlarına nazaran, Hizbullah’ın kullandığı irtibat aygıtlarının patlatıldığı 17 Eylül’den beri 104’ü çocuk ve 194’ü bayan olmak üzere toplam 1328 kişi öldü.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlediği hava ataklarında öldürüldü.

Hizbullah ise İsrail’e roket ve füzelerle karşılık veriyor. İsrail tarafında çoğunlukla ordu üslerini gaye alan bu taarruzlarda büyük bir hasar bildirilmedi.

İsrail bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu.

Ülkenin güney kısımlarından başşehir Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken Suriye’ye on binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

Muhabir: Emre Aytekin

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP