DOLAR 34,2343 0.26%
EURO 37,7776 -0.01%
ALTIN 2.929,290,47
BITCOIN 2089401-0.47226%
İzmir
23°

AÇIK

12:58

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Bakan Şimşek’ten “iş yapmaya ve diyaloğa açığız” bildirisi
154 okunma

Bakan Şimşek’ten “iş yapmaya ve diyaloğa açığız” bildirisi

ABONE OL
03/10/2024 15:40
Bakan Şimşek’ten “iş yapmaya ve diyaloğa açığız” bildirisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AA

BERLİN (AA) – Bakan Şimşek, Türkiye’nin Kovid-19 salgını sonrası tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesinden faydalandığını belirterek, “Rekabetçiliği, verimliliği ve potansiyel büyümeyi artırmaya yardımcı olacak kapsamlı bir ıslahat programımız var. İş yapmaya ve diyaloğa açığız.” dedi.

Şimşek, “Ortak Taban Oluşturma” teması altında düzenlenen “2024 Berlin Global Diyaloğu” konferansında konuştu.

Şimşek, Türkiye’nin pek çok makroekonomik zorluğun üstesinden geldiğini, enflasyonun üstesinden gelmek için de daha fazla vakte gereksinim olduğunu söz etti.

Bir yıl evvel Türkiye’nin büyük bir cari açıkla karşı karşıya olduğunu belirten Şimşek, bugün ise cari açığın azaldığını ve sarsıntı harcamaları hariç bütçe açığının ulusal gelire oranının yüzde 1,6’ya düştüğünü bildirdi.

Türkiye’de bütçe açığının denetim altında olduğuna işaret eden Şimşek, makro tarafta en temel hususun enflasyon olduğunu vurguladı.

Şimşek, 1970’ler sonrası 56 ülkedeki dezenflasyon tecrübesine bakıldığında, enflasyon oranlarının düşmesinin 3,5 yıl aldığını kaydetti.

Enflasyon beklentisini çıpalamak için sıkı para ve maliye siyaseti yürüttüklerini tabir eden Şimşek, enflasyonun 2026 sonuna kadar tek haneli sayılara inmesini beklediklerini söyledi.

“Enflasyon tek haneli sayılara inecek”

Mehmet Şimşek, “Enflasyon tek haneli sayılara inecek. Bunu düzgün bir istihdam artışı sağlarken yapmak istiyoruz.” dedi.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) “küresel ticarette parçalanmanın global hasılada yüzde 7’ye kadar varan düşüşe neden olabileceği” tahlilini paylaşan Şimşek, bunun da Almanya ve Fransa’nın toplam GSYH’sine denk geldiğini söyledi.

Şimşek, Türk iktisadının global ticarette parçalanmalara karşı dirençli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bunun nedeni de AB ile tam bir Gümrük Birliği’mizin olması. Bu sayede AB ile kurallara dayalı ticaret yapıyoruz. Bu manada Türkiye, AB ile Gümrük Birliği kanalıyla dosttur. Orta Asya, Balkanlar, Kuzey Afrika, Orta Doğu ile de kendimizi dost olarak görüyoruz. Bu çok değerli. Yakın coğrafyadan tedarik (nearshoring) kelam konusu olduğunda, pandemi sonrası tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesinden faydalandık. Avrupa’ya ve Afrika dahil hayli süratli gelişen yakın etrafa sahibiz. Hasebiyle iktisadın direnci yüksek. Bununla birlikte son derece rekabetçi bir demografik yapıya ve imalat sanayi kapasitesine sahibiz. Bu sayede son 20 yılda 270 milyar dolarlık direkt yabancı yatırım çektik.”

“Avrupalı dostlarımızla da tekrar bağ kurmak istiyoruz”

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin yüksek borçtan “muzdarip” bir ülke olmadığını vurgulayarak, dünyada gerçek kesim, hane halkı, bankacılık bölümü ve kamu borçlarının global GSYH’ye oranının yüzde 330 düzeyinde olduğunu, bu oranın gelişmekte olan ülkelerde yüzde 250 ve Türkiye’de yüzde 99 düzeyinde bulunduğunu aktardı.

Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatları konusuna değinen Şimşek, ülkenin 1,3 trilyon dolarlık ulusal gelirle büyük bir iktisat olduğunu anlattı.

Türkiye’de son 20 yılda gerçek GSYH büyüme oranının ortalama yüzde 5,5 olduğunu belirten Şimşek, ülkenin daha fazla büyümesi ve ekonomik şoklara karşı daha güçlü olması için çalıştıklarını söyledi.

Şimşek, “Rekabetçiliği, verimliliği ve potansiyel büyümeyi artırmaya yardımcı olacak kapsamlı bir ıslahat programımız var. İş yapmaya ve diyaloğa açığız. Elbette yalnızca bölgeyle değil, etrafımızdaki Avrupalı dostlarımızla da yine ilgi kurmak istiyoruz.” diye konuştu.

Muhabir: Bahattin Gönültaş

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP