29 Temmuz 2009 tarihli Hronos gazetesinde Melahrini Martidu, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) ve üyesi derneklerin katkıları ile hazırlanan “Dünden Bugüne Batı Trakya Türk Azınlığı” başlıklı belgesel ile ilgili bir yazı
kaleme aldı.
29 Temmuz 2009 tarihinde TSİ ile 23.50’de TRT-1 ekranlarında izleyici ile buluşan belgesel ile ilgili olarak Martidu, Lozan Antlaşması’nın imzalandığı tarih olan 24 Temmuz 1923 yılından bugüne dek geçen süre içinde bölgedeki azınlığın yaşamının anlatıldığını ifade ediyor. Ancak Martidu, Cunta dönemi ve Kıbrıs meselesinin Türkiye’nin bakış açısından ele alındığını ve Yunanistan’ın halklara zulmeden, baskı uygulayan ve karanlık çağı yeniden yaşatan bir ülke olarak gösterildiğini iddia ediyor. Ve Martidu şöyle diyor: “Söz konusu belgesel, azınlık için farklı bir manzara çiziyor ve Türkiye’nin bu konudaki propagandasına en iyi şekilde hizmet ediyor”.
Martidu, “Yunanistan tarafından belgesel çekilerek azınlığın aslın refah içinde yaşadığı, 700 yüksek tahsilliye, binlerce çiftçiye, alanlarında başarılı çok sayıda işadamına, çok sayıda okula sahip olduğu ve 280 kadar camide dini vecibelerini özgürce yerine getirdiği gözler önüne serilse daha iyi olmaz mı?” diye soruyor.
Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Dünden Bugüne Batı Trakya Türk Azınlığı isimli belgesel, ABTTF ve üyesi derneklerin uzun ancak titiz bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkmıştır. Belgesel, dünü ve bugünü ile Batı Trakya’da yaşananları orada yaşayan Türk halkının ağzından izleyicisine aktarmaktadır. Başka bir ifade ile belgesel, Batı Trakya gerçeğini dolaysız şekilde anlatıcı ile izleyiciyi bir araya getirmektedir. Anlatılanlar, orada yaşayan Batı Trakya Türkleri’nin gerçeğidir. Bu nedenle Türkiye’nin resmi görüşünü aktaran ya da bu konudaki propagandasına hizmet eden bir belgesel değildir. Yunanistan tarafından belgesel çekilerek azınlığın aslında refah içerisinde yaşadığını göstermek günün koşullarında gerçeği çarpıtmaktan başka hiçbir şey olmayacaktır. Bugün, Batı Trakya’ya gidin ve oradaki insanlara sorun. Orada yaşayan Türk Azınlık’ın gerçeğini Türklere sorun. Bakalım, Batı Trakya’da yaşam Martidu’nun iddia ettiği gibi midir?” açıklamasında bulundu.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce