DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2122163-0.19975%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:57

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

194 okunma

Hükümet ‘Dıştürkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı’ kuruyor

ABONE OL
02/09/2020 13:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

“ADRİYATİK’ten Çin Seddi’ne Türk dünyası” sözü bu coğrafyada yaşayan 250 milyon Türk ve akraba topluluğu mensubunu, dünyada her devletin yanında görmek istediği ve iştahını kabartan siyasi ve ekonomik bir güç yapmaktadır. Dünyadaki birçok devlet, bu gücü yanına çekmek için türlü entrikalar çevirmektedir. Oysa ülkemiz bu gücün tam göbeğindeki ağabeydir ve bu ülkelerin ve akraba topluluğunun güneşidir. Fazla çaba harcamasına da gerek yoktur, sadece planlama ve koordinasyon yapması yeterlidir. Peki Türkiye Cumhuriyeti bugüne kadar bunu yapabilmiş midir? Veya ne kadar yapmıştır?

Uzun yıllar Balkanlar’la ilgili çalışmış biri olarak çabaların çok hantal, bürokratik ve dağınık olduğunu; niyetin iyi, ama icraatların yetersiz ve verimsiz olduğunu söyleyebilirim. Yalnızca Dışişleri Bakanlığı’mızın bu konularda çalışma yapması, diğer ülkelerle iyi ilişkiler geliştirme görevi olan bu bakanlığın, Dıştürklerin sorunlarının çözümünü bazen ötelemesine yol açabilmektedir.

Dıştürkler, yıllardır salt kendileriyle ilgili bir kurum kurulmasını dört gözle beklemektedirler. Acaba o zaman geldi mi diye heyecanlandık 5 Eylül Cuma akşamı. Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk defa Türkiye’deki bütün Rumeli ve Balkan dernek ve vakıfları Dıştürklerden Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından iftara davet edildi. Başta, normal bir iftar gibi gözüken davette, Sayın Çelik’in bir cümlesi birden heyecanı doruğa ulaştırdı. Sayın Bakan, bizlere Dıştürkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı kanun teklifinin son aşamaya geldiğini müjdeledi ve katkımızı beklediğini söyledi. Dernek ve vakıflardan istisnasız destek alan bu çalışmanın bir an önce hayata geçirilmesi, muhakkak Türkiye dışında yaşayan Türkleri ve akraba topluluklarını da heyecanlandıracaktır, bu da Türkiye’nin gücüne güç katacaktır. Bakan Çelik’i bu konunun milli olduğu ve partizanlıktan uzak tutulması gerektiği hususlarında kararlı gördük. İftar sonrası, kendi aramızdaki sohbetlerde ise, şu ortaya çıktı: Dıştürkler bu kanunu tam destekliyor ve TBMM’nin de firesiz tam desteklemesini istiyor. Maharet? Maharet Çelik Bakan’da. Bakalım soyadı gibi bir iradeyle bu rüyayı gerçekleştirebilecek mi?

Taner MUSTAFAOĞLU-Rumeli Türk Dernekleri Federasyonu Kurucu Genel Başkanı

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP