DOLAR 33,0794 0.03%
EURO 36,1594 -0.14%
ALTIN 2.597,60-0,62
BITCOIN 2100968-1.7499%
İzmir
39°

AÇIK

03:48

SABAHA KALAN SÜRE

100 okunma

İZİSYÖM Türk soylu yabancılar projesine Mali destek çağrısı

ABONE OL
03/09/2020 00:45
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İZİSYÖM  (İzmir ili Stratejik Planlama Yönetişim ve Araştırma Merkezi),  tarafından ön hazırlık çalışması yapılmış olan ve çerçevesi aşağıdaki özette yer alan Proje Başlığındaki konu için mali destek aranmaktadır. BU ÇAĞRI, Proje kapsamında teklif vermeyi düşünen gerçek kişi, kurum, kuruluşlara (ulusal, uluslar arası) açıktır.

Projenin iş akım detayları ve mali koşulları,  finansal destek teklifine olumlu yanıt veren paydaş(lar) ile görüşülerek nihai değerlendirme yapılacaktır.

PROJE ÖZETİ ve ANAHTAR KELİMELER:  İZİSYÖM  (İzmir İli Stratejik Planlama Yönetişim ve Araştırma Merkezi), tarafından aşağıda başlığı verilen Proje kapsamında teklif vermeyi düşünen gerçek kişi, kurum, kuruluşlar(ulusal, uluslar arası) için,  Proje ekibinin hazırladığı başlık ile Türkçe özet aşağıda verilmiştir. Özette konunun tarihçesi ve literatürdeki yeri çok kısa belirtildikten sonra projenin özgün değeri ve beklenen sonucunun etkileri vurgulanmıştır. Ayrıca nasıl yürütüleceği (deneysel tasarım/yaklaşım, yöntemler, ekip, aşamalar ve zaman) özetlenmiştir.

Proje Başlığı :  İzmir İlinde  Türk Soylu Yerleşik Yabancıların Yaşam Kalitesi Standartları  ve Yerel Halkla Sosyo-Kültürel Bütünleşme

Özet

Göç hareketleri ve uluslar arası göç tiplerinin getirdiği sayısal artışlar ve gittikleri ülkede yarattıkları etki giderek artan oranlarda merak uyandırmakta ve çok yönlü incelemeye değer hale gelmektedir. Türkiye gerek göç veren gerekse göç açısından Avrupa ve Asya ülkeleri arasında ancak transit bir ülke konumunda iken, göç alan bir ülke durumuna gelmektedir. Bu gelişim ve değişim yabancı kavramı ve içeriğinin de gözden geçirilmesi konusunu gündeme getirmektedir. Türkiye bir taraftan Avrupa kökenli turistik veya yerleşim amaçlı nüfus hareketlerine ev sahipliği yaparken, diğer taraftan da Türk vatandaşı olmayan ancak tarihi ve kültürel bağlarla bağlı bu nedenle de  “Türk soylu” olarak tanımlanabilen grupların geldiği menşe ülke konumundadır. Aslında Türk soylu yabancıların özellikle Balkan ülkelerinden zaman zaman Türkiye’ye geri döndükleri bilinen bir olgudur. Bunun yanında daha önce Türk vatandaşı iken, çifte vatandaşlığı kabul etmeyen ülkenin vatandaşlık şartlarını sağlayıp, o ülkenin vatandaşlığına giren ve Türk vatandaşlığından çıkanlar da geri dönme eğilimi göstermektedir. Ayrıca Avrupa Birliği ülkelerinden de emekliliğini daha rahat koşullarda geçirmek isteyen Türk soylu yabancılar da bulunmaktadır. Ancak ele alınacak Türk Soylu yabancı göçü olgusu, sanayileşmiş-kalkınmış ülkelere ait bir nüfus hareketi midir? Türkiye’ye duyulan bir özlem midir? Bu husus incelenecektir. 1964 tarihli ve 403 sayılı “Türk Vatandaşlığı Kanunu”, hükümlerinde yabancıların Bakanlar Kurulu kararı ile Türk Vatandaşlığına alınabilmesine yönelik olarak ortaya koyduğu koşullar arasında “Türk soyundan olma” ayrı bir hüküm olarak düzenlenmiştir(403, md.7). Bu çalışmada inceleme konusu alınan Türk soylu yabancılar( Türk vatandaşı olmayan ancak Türk soyundan olan) Türk Vatandaşlığı Kanunu ve araştırmanın metodunda belirtilen diğer hukuki düzenlemeler koşullarında incelenmektedir.

İzmir, gelişmişlik bakımından Türkiye’nin üçüncü büyük kentidir. İklimi, yaşam kalitesi standartları itibariyle ülke genelinde pek çok insanın yaşamını geçirmek istediği kentlerden olup, giderek daha fazla emekli kenti olma görünümündedir. İzmir, sadece yurtiçinden değil yurtdışından konumuz itibariyle Türk soylu yabancıların yaşamayı tercih ettikleri gözde yerleşim yerlerinden birisi haline gelmektedir. Ayrıca Yabancıların emeklilik sonrası yerleşmek ve/veya yatırım maksadı ile İzmir’de gayrimenkul alımına yöneldikleri dikkati çekmektedir.

Bu proje Türkiye’nin gelişmişlik bakımından üçüncü büyük kenti olan İzmir’deki yerleşik Türk soylu yabancıların profilinin çıkarılması, yaşam kalitesi standartlarının belirlenmesi ve bu grupların kent yaşamına olan çok yönlü etkileri ve etkilenmelerinin incelenmesi, yerel yönetim ve merkezi yönetimle olan hizmet ve sosyo-kültürel ilişkilerin analizi, yerel siyasete etkilerini, kamusal yaşam içindeki rollerini kapsamaktadır.

Çalışmada, hedef kitlenin belirlenmesine yönelik olarak dikkate alınacak temel ölçütler ise “Türk soylu” olması ve yerleşme amaçlı olarak Türkiye’ye gelmesidir.  Türk soylu yabancılara yönelik araştırmada temel olarak aşağıdaki konular incelenecektir:

a)      Göçe neden olan İtici ve çekici nedenler,

b)      İzmir’e yönelme nedeni ve sosyo-kültürel bağlantılar(akraba ve aile ilişkileri)

c)      Yerleşimde  mekansal tercihler, mülk edinme ,

d)      Göç edenlerin sosyo-ekonomik-demografik özellikleri

e)      Toplumsal ilişkiler, sosyo-kültürel bütünleşme  ( üye olunan dernekler ve katılım)

f)       Yerel düzeyde organize olma ve kamusal alana katılım(derneklere üyelikte özel tercihler).

g)      Merkezi yönetimle ilişkiler yasal düzenlemelere etkileri

Projede iş akış yönetimi açısından, 1 yıl süre içinde veri toplanması ve yorumlanarak yazılması hedeflenmiştir. Bu süreçte,  ilgili ulusal ve uluslararası bilgi taraması yapılıp, konuyla ilgili temel ölçütlerin belirlenmesi ve stratejik yaklaşımların saptanmasına ve projenin ulusal hedeflerle karşılaştırılmasına yaracak analizlerle, teorik ve uygulama temelli biçimlendirme yapılacaktır.  Belirlenen hedefe yönelik,  özellikle Türk soylu göçmenlerin kurduğu dernek üyeleri ve temsilcileriyle, kamu sektöründen yerel yönetim birimleri ve merkezi yönetim kuruluşları ile derinlemesine mülakatlar hedeflenmektedir. İlgili kurumlardan, bilgi edinme hakkı kapsamında elde edilen veriler doğrultusunda, belediyelerle de görüşüp Türk soylu yabancıların yoğun olarak yaşadıkları yerler tespit edilerek,  yaklaşık ,,,,,,,, kişilik örneklem grubu üzerinde anket uygulanacaktır. Diğer ………. kişilik örneklem grubu yerel halk olup, yerel halkın İzmir’de Türk soylu yabancılar hakkındaki görüşleri alınacaktır.

Projede ankete dayalı bilgi toplamanın yanı sıra konu ile ilgili kamu kurum ve kuruluşları, kamu meslek kuruluşları,  gelinen ülke göçmenleri adıyla kurulmuş özel amaçlı dernekler vb sivil toplum kuruluşlarının gözlem ve değerlendirmelerinin alınması ve elde edilen bilgilerin paylaşılması amacıyla Çalıştay planlanmaktadır. Anket sonuçları ve çalıştayda elde edilen sonuçlar raporlandırılacaktır. Ayrıca nihai bilgiler ulusal ve uluslar arası toplantılar, makaleler ve basın aracılığıyla duyurulacaktır.

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli