DOLAR 34,3522 0.36%
EURO 37,1097 0.07%
ALTIN 2.987,450,40
BITCOIN 26066170.50945%
İzmir
18°

AÇIK

06:09

SABAHA KALAN SÜRE

195 okunma

ABTTF AGİT Konferansı’na katıldı

ABONE OL
02/09/2020 12:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABTTFAvrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) Gözden Geçirme Konferansı’na katıldı. Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen toplantıda Batı Trakya Türk Azınlığı’nı ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Reşit ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) üyesi Sebahattin Abdurrahman temsil ettiler. AGİT Gözden Geçirme Konferansı’nın Varşova’daki insani boyut toplantılarında ABTTF ve BTAYTD, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını yazılı bildirileri ve sözlü sunumları ile gündeme taşıdı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SÖPA SORUNU

“Hoşgörü ve Ayrımcılık Yapmama I” başlıklı oturumda Fatma Reşit ve Sebahattin Abdurrahman, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim sorununa dikkat çektiler. Bu oturumda konuşma yapan Sebahattin Abdurrahman, Lozan Barış Anlaşması ile eğitim alanında özerk bir yapıya kavuşturulan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın anaokullar sorununu gündeme getirdi. Abdurrahman, 3518/2006 sayı ve tarihli yasa ile Yunanistan’da okul öncesi öğretimin zorunlu hale getirildiğini ancak bahse konu yasanın Yunanistan’da farklı dilsel, dini ve kültürel özelliklere sahip unsurları göz önünde bulundurmayarak herkes için eğitim dilinin Yunanca olduğu anaokulu zorunluluğunu dile getirdi. Bununla birlikte Abdurrahman, Yunanistan’da zorunlu eğitimin on yıl olmasına karşılık Batı Trakya Türk Azınlığı için bu rakamın altı yıl olmasının bir çifte standard olduğunu belirtti. Fatma Reşit, eğitimin devlet içinde bütünleşme ve istikrarın sağlanması açısında önemli olduğunu ifade ederek Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim alanında özerk bir yapıya sahip olmasına rağmen pek çok sorunla karşılaştığını belirtti. Düşük kalitede azınlık eğitimi nedeni ile üniversiteye giriş sınavında binde 5 kotasının pratikte istenilen düzeyde fayda getirmediğini söyleyen Reşit, özel olarak Selanik Özel Pedagoji Akademisi (SÖPA) sorununa dikkat çekti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın 1968 yılında kurulan SÖPA’nın kapatılarak yerine daha yüksek düzeyde eğitim veren bir fakülte ya da bölüm oluşturulmasını talep ettiğini söyleyen Reşit,

26 Haziran 2010 tarihinde “SÖPA: Geçmiş, Bugün ve Gelecek” konulu panelde SÖPA konusunun tartışıldığını ancak konu ile ilgili sorunun henüz netlik kazanmadığını dile getirdi.

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP