DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2241190-0.47857%
İzmir
30°

AÇIK

05:27

SABAHA KALAN SÜRE

130 okunma

Mübadele Müzesi Çatalca’da açıldı

ABONE OL
02/09/2020 13:02
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mbadele-MzesiLozan Barış antlaşmasıyla Türk ve Yunan haklarının mübadelesine ilişkin bir sözleşme de imzalanmıştı. Bu sözleşme kapsamında, Türk topraklarında yerleşmiş Rum Ortodokslar ile Rum topraklarındaki Türkler zorunlu mübadeleye tabii tutuldu. Mübadeleyi konu alan ilk müze ise İstanbul Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla Mübadele Müzesi adıyla Çatalca’da açıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

Açılışa Fener Rum Patriği Patrik Bartholomeos, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler, Birleşmiş Milletler ( BM ) Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temcilsici Carol Batchelor ve mübadiller katıldı.

DUYGULUYUZ

Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu’nun Türkçe ve Rumca söylediği türkülerle açılan program, açılış konuşmalarıyla devam etti. Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler, ” Bizlerin öncelikle yapmak istediği Göç ve Mübadele müzesiydi. Bunu bugün kutlamanın sevincini yaşıyorum ” dedi.
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor ise, BM’nin bu müzenin açılışını büyük bir mutlulukla karşıladığını aktararak, “BM Mülteci Örgütü olarak mübadillerin geçmişte yaşadıkları bu acıyı anlayabiliyoruz. Bu müze ve müzede sergilenenler yerinden edilenlerin başına gelenleri anlamamızda yardımcı olacaktır. Bu müze sadece Türkiye ve Yunanistan’da evlerini terk etmek zorunda kalanları değil tüm dünyada yerinden ve evinden edilenleri simgeliyor ” diye konuştu.

 

 

    En az 10 karakter gerekli