DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34096200.06493%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

115 okunma

İnanç Turizminin Başkenti İZMİR -5-

ABONE OL
23/01/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

(İzmir-Ödemiş –Bozdağ Kayak Merkezi  )

 

İzmir için çok önemli bir doğa harikası olan Bozdağ için daha önce yapılan çalışmaları gözden geçirmek bugüne belki ışık tutabilecektir. Bunu daha iyi anlayabilmek için benim bu konularda yaptığım çalışmaların bilinmesi de önemlidir. Bu doğrultu da; idarecilik yaşamında diğer bazı uzmanlık alanlarımın yanında, Türkiye’deki ismi aşağıda belirtilen dağlarda kış turizmi merkezlerinin kurulması çalışmalarına önayak oldum veya katkıda bulundum. Adı geçen dağları ve projeleri saydığımızda; Kayseri Erciyes Dağı, Niğde Ulukışla Bolkar Dağı-Darboğaz Kayak Merkezi Projesi, Erzurum Palandöken, Konaklı ve Gez Kış Turizmi ve Doğa Sporları Projesi, İzmir Bozdağ Kış Turizmi Projesi ve Iğdır Ağrı Dağı Kış Turizmi projelerinde önemli görevler üstlendim, adı geçen projelerin komisyon başkanlıklarını yürüttüm ve bu yerlerdeki altyapı projelerinin gerçekleşmesine çok büyük katkılar  sağladım. 

Bunlardan sonra; Erzurum’dan tayin olduğum Ankara’da 4 yıl süreyle İçişleri Bakanlığı’nda daire başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra,  İzmir Vali Yardımcılığı görevine getirilmem üzerine; yeniden kış turizmi ve dağcılık çalışmaları içerisinde kendimi buldum. Yörenin önemli bir dağı olan ve her yönüyle potansiyeli bulunan MANİSA ile ÖDEMİŞ arasında yer alan Bozdağ (2158) hem mitolojik, hem de inanç turizmi açısından çok önemli bir dağdır. İzmir’de yaşayan dağcılık uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Öner GÖVSA’nın da öncülüğünde İzmir Valiliği tarafından yapımına başlanılan Bozdağ Kış Turizmi Merkezi çalışmaları başlangıç aşamasında iken, birdenbire Vali Yardımcısı Dr. Mustafa TAMER’ in sorumluluğuna; yani bana verildi. Sadece mekanik tesisleri bitmiş olarak ve su basman seviyesinde ki otel inşaatı bulunan tesisler bir işleticiye daha önce ihale edilmiş idi. İmar planı henüz tamamlanmadan işe başlandığı için doğal olarak altyapı çalışmaları da henüz başlanmamış vaziyetteydi. Mevcut haliyle İl Özel İdaresi tarafından yap- işlet- devret modeline göre kiraya verilen kış turizmi alanının henüz yer tahsisi çalışmaları dahi yapılmamış idi.

O zamanki valilerinde desteğiyle eşsiz bir güzelliğe ve zenginliğe sahip olan Bozdağ ile birlikte UNESCO ve ÇEKÜL Vakfı tarafından yapılan Dünya kültürel miras çalışmalarda 7 kentten biri olarak seçilen BİRGİ,  hemen yanı başında yer alan doğal güzellikleri ile ünlü GÖLCÜK ve bir başka güzellik olan YILANLIKAYA, TİRE evleri ve bölgedeki Kaymakçı ve Bademli gibi diğer bazı kasabalar bir bütün olarak ele alınıp turizm açısından geliştirilmesi için kapsamlı bir çalışmalar başlatıldı ve projenin koordinatörlüğü ve başkanlığı benim sorumluluğuma verildi ve yürütüldü. Bahsedilen yerlerle ilgili çok sayıda alt proje ile yürütülmesine rağmen konumuz itibariyle burayı ilgilendiren kış turizmi ile ilgili olanlara baktığımızda, yine Ödemiş Bozdağ Kasabası ve Bozdağ arasındaki yolun ıslahı ve asfaltlanması istinat duvarları, sanat yapıları, telefon, elektrik, içme suyu, çığ önleme projesi, otel gibi yatırımlar yapıldı. Ayrıca. 25.000’lik, 5.000’ lik ve 1.000 lik imar planları tamamlandı. Orman Bakanlığı’ndan arazinin il özel idaresi adına geçici tahsisi sağlandı. 1998 yılında günübirlik olarak bir günde gelen insan sayısı  5000 kişiyi buldu. Hatta ‘’sabah Çeşme’de denize girip, öğleden sonra Bozdağ’da kayak yapma imkanı’  bulunmaktaydı. Potansiyeli son derece yüksek ve ulaşım ve bölge imkânları tartışmasız olan Bozdağ hızla ilerlemeye aday bir kış turizm merkezimizdir. Burada eksik olan tek şey tesislerin 1500 metre seviyesine kurulmuş olması ve kar tutma seviyesinin ise 1650’lerde başlamasıdır. Bu 150 metrelik seviye ise suni kar yapıcılar vasıtasıyla (Türkiye’de ilk defa) beslenmektedir. Dağda yapılması gereken en önemli işlerden ikisi ise çığ önleme sistemlerinin kurulması ve bazı kayak pistlerinin açılmasıdır. Son yıllarda bu konuda bir hayli çalışmaların yapılmakta olduğu da bilinmektedir. Benim özel çabalarımla kurulan İzmir Kayak ve Doğa Sporları Derneği’ de bir sivil toplum örgütü olarak projeye ve dağa sahip olmaya devam etmektedir. Önceki projelerde ki deneyimlerden ve yaşanan olaylardan alınan derslerin sonucunda;  projenin kalıcı olabilmesi ve ilgililer görevden ayrıldıktan sonrada sürmesi için bu Dernek kurulmuştur.

Neticede söz konusu  Bozdağ  ve yapılan yatırımlar, inanç turizmi, yayla turizmi, kuş gözetleme, foto safari, botanik (bitki inceleme), çim kayağı, kayak, yamaç paraşütü, mağara turizmi, termal turizm, dağ sporları, kampçılık, dağ yürüyüşü, dağ bisikleti, motokros, dağ rallisi, atlıspor gibi sayısız aktivitelere müsait bir potansiyeldir. Bu potansiyel için büyük bir tanıtım çalışması ve halka yönelik benimsetme atağı başlatılmalıdır.

                                                                                                                       Dr. Mustafa TAMER

                                                                                                                                    Vali  

                                                                                                                (İzmir Eski Vali Yardımcısı ve

                                                                                                     2000 Yılı İzmir İnanç Turizmi Koordinatörü)  

                                                                                                                   Web: www.mustafatamer.com

                                                                                                                   E mail: mtmustafa@gmail.com

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP