DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2243199-0.20435%
İzmir
30°

AÇIK

05:27

SABAHA KALAN SÜRE

155 okunma

Balkan göçmenlerini Seydiköy anıları hüzünlendirdi

ABONE OL
15/02/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Balkan-gmenleriniGaziemir’de, 1986’ya kadar trenlerin uğradığı Seydiköy Tren İstasyonu binası belediye tarafından atıl durumdan kurtarılarak, Anı Evi haline getirildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Belediyenin TCDD’den 10 yıllığına kiraladığı tarihi bina, yeni işleviyle hizmete açıldı. Kent müzesi mantığı ile hazırlanan Anı Evi’nin açılışına, Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ, Halkidonas Belediye Başkanı Daikoudis Panagiotis, Selanik Seydiköylüler Derneği Başkanı Dimitrios Rumelidis, 35 Rum misafir, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri, il genel meclisi üyeleri, büyükşehir belediye meclisi üyeleri ile çok sayıda Gaziemirli katıldı. Başkan Şenol, Gaziemir Belediyesi’nin 1926’da kurulmuş eski bir belediye olduğunu belirterek, “Eski adı Seydiköy olan Gaziemir o dönemlerde daha çok Yunanistan, Bulgaristan, Makedonya ve Bosna Hersek’ten gelen vatandaşlarımızdan oluşuyordu. Bir kısmı Balkan Savaşı’nda, bir kısmı mübadeleyle geldi, en sonunda da 1989’da Bulgaristan’dan vatandaşlarımız geldi. Böyle bir zenginliğe sahip kozmopolit yapısı olan ilçemizin tarihine ışık tutmak için yola çıktık” dedi.

“Geçmişimizi bilemezsek, geleceğimizi planlayamayız” diyen Başkan Şenol, Anı Evi’ni bu mantıkla kurduklarını belirterek, “Ancak elimizdeki belgeler az. Daha eski belgelere ulaşıp Anı Evimizi zenginleştirmeye çalışacağız. Bu bölgeyi özel plan ilan ettik sadece Anı Evi ile sınırlı kalmayacak. Bölgedeki diğer tarihi binalarımızı da Gaziemir sosyal hayatına kazandıracağız” dedi.

Törende konuşan Halkidonas Belediye Başkanı Daikoudis Panagiotis ise, Gaziemir Belediyesi’ne ve katkıda bulunanlara teşekkür ederek, “Burada atalarımızın ortak anıları, dostluğumuzun tarihi sergileniyor. Bu dostluğumuzu spor ve ekonomi gibi konularda da pekiştirebiliriz” dedi.

 

    En az 10 karakter gerekli