Yani saçları kestirince durum düzelir mantığı mı ortaya çıkıyor? Neyse bu konu ciddi. Konuyu bir kez daha irdeleyelim. 8 Mart 1857 tarihinde ABD”nin New York kentinde 40 bin dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 100 bini aşkın kişi katıldı. 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka”nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart”ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
1921 MOSKOVA KARARI
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı ve değişen tarihlerde fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921″de Moskova”da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı”nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960″lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri”nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart”ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti. Türkiye”de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye”nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi”nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984″ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya başlandı..
Dilerseniz konunun ciddiyetini 2007 yılı kadına karşı dünyada uygulana şiddet verilerine şöyle bir göz atalım.
• Kadınlara karşı şiddet dünyada en yaygın, ancak en az cezalandırılan suçtur.
• Tahminlere göre 113 ile 200 milyon arasında kadın demografik olarak “kayıp” (yok) görünmektedir. Ya doğar doğmaz öldürülmüşler (erkek çocuğun kız çocuğa tercih edilmesi) ya da erkek kardeşleri ve babalarıyla eşit derecede gıda ve tıbbi olanaklara ulaşamamışlardır.
• Fuhuşa zorlanan ya da bunun için satılan kadınların sayısı yılda 700 bin ila 4 milyon arasındadır. Cinsel kölelik düzeninden elde edilen kazançlar yılda tahminen on iki milyar dolardır.
• Küresel olarak, 15 ile 45 yaş arası kadınlar, kanser, sıtma, trafik kazaları ve savaşlardan daha ziyade, erkek şiddetinin sonucu hayatını kaybetmekte veya sakatlanmaktadır.
• En az üç kadından biri dövülmüş, ya da hayatı boyunca başka türlü suistimal edilmiştir (tecavüz, kötü davranış). Genellikle, suistimal eden kişi aileden bir üye ya da kadının tanıdığı bir kimsedir. Ev içi şiddet, bölge, kültür, etnik köken, eğitim, sınıf ve din ne olursa olsun kadınlara karşı en yaygın suistimal şeklidir.
• Sistematik tecavüz yeryüzündeki birçok çatışmalarda bir terör silahı olarak kullanılmaktadır. Ruanda soykırımı (1994) esnasında 250 bin ila 500 bin kadının tecavüze uğradığı tahmin edilmektedir. (un.org)
Çocukları kim yetiştirir? Anneler… Çocuk doğruyu, yanlışı, iyiyi, kötüyü, ilk annesinden öğrenmez mi?…Toplumun şekillenmesinin adımları anne kucağında atılmaz mı? Üstelik bunun (anneliğin) okulu da yoktur. İçgüdülere dayanır, zor iştir, ince işitir, ciddi bir sorumluluk gerektirir. Çünkü o duygusaldır. Acıma sevme… Yoğunluğu erkekten daha fazladır. Üstüne üstlük bir de çalışan kadınsanız… Dedim ya kolay değil kadın olmak.
Her başarılı erkeğin arkasında EŞ yok mudur?
Toplumda kadını görmezden gelmek toplumun temeliyle oynamaktır.
Dilerseniz son olarak kadınla alakalı güzel sözlerden bahsedelim;
• En iyi Müslüman, hanımına en iyi davranandır (Hz.Muhammed (as))
• Kişiye imandan sonra verilen şeylerin en hayırlısı saliha kadındır (Hz Ömer )
• Bir kadının güzelliği, ancak sevmeye başladığı zaman meydana çıkar (La Bruyere)
• Kadın olmasaydı dünyada hayatın neşesi olmazdı (Mevlana)
• Bir uygarlığın seviyesini ölçmek isterseniz, derhal kadının hayat şartlarına bakın (Stuart Mill)
• Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın’(Atatürk)
ARAŞTIRMA-İNCELEME
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
6 gün önceHABERLER
11 gün önce