Yunanistan ile isim konusunda yaşadığı sıkıntıların büyümesi üzerine Makedonya diplomatik atağa geçti. Cumhurbaşkanı George İvanov, Arnavutluk’u ziyaret ederken Savunma Bakanı Zoran Konjanovski, Ankara’da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’le buluştu. NATO üyeliği yunanistan’ın vetosuyla askıya alınan Makedonya Lahey Adalet Divanı’nda da kendini savunma kararı aldı.
ANKARA-ÜSKÜP-TİRAN-Balkan Günlüğü
Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın 817. kararına dayanan Makedonya ile Yunanistan arası Geçici Anlaşma’nın 11. Maddesi’nin, Yunanistan tarafından ihlal edildiği gerekçesiyle, Uluslararası Lahey Adalet Divanı’na başvuruda bulunan Makedonya heyeti, Divan heyeti karşısında açıklama yapacağını bildirildi. Makedonya Dışleri Bakanı Antonie Miloşoski’nin, Londra, Washington, Brüksel, Sorbona ile Üsküp Kiril Metodi Üniversitesi’nin uzman hukuk profesörlerinden oluşan bir heyetle, Adalet divanı duruşmasına katılarak, Yunanistan’ın BMT Kararını ihlal ettiği konusunda açıklama yapacağı belirtildi.
Makedonya heyetinin Yunanistan’ın Geçici anlaşmayı ihlal ettiğine dair kanıtlar sunacağı, 24 ve 25 Martta ise Yunanistan savunma heyetinin, karşı deliller göstereceği açıklandı.28 Martta Makedonya’nın savunma yapması, 30 Martta da Yunan heyetinin final konuşmasını yapmasının ardından, yazın ilk aylarında Adalet Divanı’nın karar vermesi bekleniyor. Adalet Divanı’nın Yunanistan aleyhine karar alması durumunda, Makedonya’nın NATO’ya eşit üyeliğinin tekrar gündeme geleceği belirtildi. Yunanistan’ın, Bükreş NATO Zirve toplantısında, Makedonya’nın NATO üyeliğine karşı veto hakkını kullanmasıyla, Makedonya’nın üyeliği askıya alınmıştı.
OHRİ ANTLAŞMASI KONUŞULDU
Makedonya Cumhurbaşkanı George İvanov, Cumhurbaşkanı Bamir Topi’nin daveti üzerine Arnavutluk’a resmi ziyarette bulundu.
Cumhurbaşkanı Topi, görüşmenin ardından İvanov ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Makedonya’daki Arnavut azınlığa hak tanıyan Ohre Çerçeve Anlaşması’na değindi. Anlaşmanın tam olarak uygulanması halinde Makedonya’daki tüm Arnavutların haklarına sahip olacağını kaydeden Topi, “Ohri Anlaşması’nın uygulanması, Makedonya’nın istikrarına ve bu ülkenin Avrupa Atlantik yapılarıyla bütünleşme perspektifine hizmet edecektir” dedi. Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov ise Ohri Anlaşması’nın kendileri için bir “anayasa” olduğunu söyledi. İvanov, “Maalesef hala ülkelerimizde insanların duygularıyla oynamak isteyenler var. Bu tarz problemler aşılmalı” diye konuştu.
Topi ve İvanov, iki ülke arasındaki ilişkilerin artık yeni bir aşamaya girdiğini de söylediler.
MİLLİ SAVUNMA BAKANI TÜRKİYE’DE
Öte yandan Makedonya Savunma Bakanı Zoran Konjanovski Ankara’da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bir araya geldi. Bakan Gönül, ”değer verdiği” bir ülkeden önemli bir siyasetçinin Türkiye’de bulunduğunu bildirdi. Türkiye ile Makedonya arasında dostane ilişkilerin olduğunu ifade eden Gönül, Türkiye’nin Makedonya’yı kurulduğu ilk günden itibaren anayasal ismi ile tanıdığını vurguladı. ”Makedonya, Avrupa Atlantik camiasının bir tabii üyesidir. İsim sebebiyle bu üyeliğine mani olunması fevkalade yanlıştır” diyen Gönül, Makedonya ile ilişkilere önem verdiklerini de söyledi. Makedonya Cumhuriyeti Savunma Bakanı Zoran Konjanovski de kendisinin Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri liseyi okuduğu ülkeden geldiğini bildirdi. Bunun Türkiye ve Makedonya’nın samimi olmalarının nedenleri arasında yer aldığını ifade eden Konjanovski, Türkiye’nin Makedonya Cumhuriyeti’ni anayasal adıyla tanıyan ilk ülke olduğunu da söyledi. Bunun Makedonyalılarca asla unutulmayacağını vurgulayan konuk Bakan, ülkesinin savunmaya yönelik ilk işbirliği anlaşmasını Türkiye ile imzaladığını anımsattı. Makedonya’ya ilk askeri ataşenin Türkiye tarafından gönderildiğini söyleyen Konjanovski, ”Bugüne kadar Makedonya Cumhuriyeti ordusundan 600 subay ve astsubay Türkiye’nin silahlı kuvvetlerinin eğitim kurumlarında eğitildi” dedi.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
6 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce