Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu kuruluşu 1980 yılına dayanır. Bu spor örgütünü bazı insanlar Gençlik ve Spor teşkilatıyla karıştırır. Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu’nun internet sitesinden okuduğuma göre Türkiye’de Muğla’da dahil 74 ilde örgütlenmiş Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları’nın bir üst kurumu olarak bulunur. 29 Ekim 1980 yılında Ankara, Bursa, Trabzon ve Samsun Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları’nın bir araya gelmesiyle Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu illerdeki ASFK’ların üst kurumu olarak kurulan Türkiye’nin spor konusunda en büyük sivil toplum örgütlerinden birisidir. Türkiye’de amatör sporda en büyük sivil toplum örgütü olan Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu 1987 yılında kamu idaresi karşısında önemli bir ivme kazanarak 26 Ağustos 1987 tarihinde Bakanlar Kurulunun 87/12003 sayılı kararıyla ülkemizde kamu yararına çalışan derneklerden sayıldı. Bundan dolayı 1988 yılından başlamak yaklaşık on yıl öncesine kadar her 26 Ağustos günü ‘Amatör Spor Bayramı ve 26 Ağustos–2 Eylül arası da Amatör Spor haftası’ olarak kutlanıyordu.
Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu her yıl 26 Ağustos öncesi Amatör Spor Bayramı ve Amatör Spor haftasıyla ilgili büyük broşürler bastırır ve illere gönderiyordu. Bu broşürlerden bir tanesini ben de yıllar önce aldım ve evime astım.
ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER
Her yıl 26 Ağustos ile 2 Eylül tarihleri arasında başta Ankara olmak üzere birçok ilimizde Amatör Spor Kulüpleri Federasyonları Atletizm’de dâhil, çeşitli spor dallarında etkinlikler düzenliyordu. Bu etkinlikleri küçük satırlarla da olsa ulusal basında okuyorduk. İlimiz Muğla’da da Amatör Spor Bayramı ve Amatör Spor haftasında çeşitli sportif etkinlikler yapılıyordu.
Bir defasında Muğla şehir stadında Muğla Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu tarafından gençler, büyükler ve Masterler grubunda Atletizm yarışları da yapılmıştı. 1993 yılının 26 Ağustos’unda Muğla ASKF tarafından ’gençlik ve uyuşturucu’ konulu panel düzenlenmiş ve Muğla’da büyük ilgi görmüştü.
Türkiye’de Amatör Sporu’nun etkinlikleri açısından ‘Amatör Spor Bayramı ve Amatör Spor haftası’ milli mücadele yıllarında Afyon Kocatepe taarruzunu andırıyordu. 1987 yılı öncesi benim aklıma 26 Ağustos deyince Afyon Kocatepe geliyor, daha sonra Amatör Spor Bayramı’nı hatırlıyordum.
‘Amatör Spor Bayramı ve Amatör Spor haftası’ etkinlikleri son yıllarda yapılmaz oldu. Amatör sporcular açısından da büyük anlam ifade etmesi gereken bu olayı Türkiye Amatör Spor Kulüpleri Konfederasyonu yöneticileri tekrar Türkiye’nin dört bir tarafına Bayram olarak götürmeli ve Türkiye’de ‘Amatör Spor Bayramı ve Amatör Spor haftası’ etkinlikleri tekrar yaşama geçmelidir. Amatör Spor Bayramı, amatör sporcuların alın terlerini ortaya koymaktadır. Gerekirse köylerimizde lastik top peşinde, yamalıklı pantolonlarla koşan çocuklarımızla beraber spor yaparak kutlamalıyız.
Amatör Spor Bayramı ve Amatör Spor haftası etkinlikleri spor kültürünün de gelişmesine yardımcı olacaktır. Spor sistemimiz yıllardan bu yana bu gibi spor etkinliklerini yok etmekte olup, Amatör Spor camiasının kendi bayramına sahip çıkması gerekmektedir. Türkiye’de Amatör Spor Bayramı’ndan haberleri var mı?
ARAŞTIRMA-İNCELEME
1 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
3 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce