DOLAR 33,0443 0.03%
EURO 36,0729 0%
ALTIN 2.622,190,03
BITCOIN 21479920.49253%
İzmir
38°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

137 okunma

Cumhurbaşkanlığı Seçimi sonrası Bulgaristan

ABONE OL
02/11/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan komünizmden kurtulalı beri ülkede bir arda yaşayan azınlıklar yerel idarede kendi yönetimlerini kendileri belirliyorlar. Ülkede milliyetçi Bulgar kesimi bu durumu kabul etmekte zorluk çekmekteler. Yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşların hükümetler tarafından yıllardan beri oy hakları gasp edilecek kanun tasarıları çıkarıyorlar. Birinci kanun Avrupa Parlamenter seçimlerinden sadece AB ülkelerde yaşayan Bulgaristan vatandaşı oy hakkı tanındı. Seçim yasasının son değişikliği yerel seçimlerde zorunlu ikamet getirilmesi, yurt dışında yaşayan ve seçimlere dört ay kala yaşadığı adrese kaydı yaptıramasa oy hakkı olmuyor. Ayrıca yurt dışında sandık açılması için inanılmaz zorluklar getirildi. GERB hükümeti geleli HÖH harekâtına karşı inanılmaz tutumuyla dikkatleri çekmeye başardı. Halkın arasında HÖH belediyeleri yolsuzluklara bulaşmış izlenimini sağlamaya çalışıldı.

 

HÖH’ÜN BAŞARISI

 

Yolsuzlukların üzerine gidiyorlar imajını vermek için HÖH tarafından yönetilen belediyelere bazı belediye başkanlarına yüzden fazla denetim gerçekleştirdiler.

23 Ekim 2011 yılı Bulgaristan Cumhurbaşkanı ve yerel idare seçmek için Bulgaristan vatandaşları sandık başlarına gittiler. GERB hükümeti ATAKA partisi destekli yurt dışında yaşayan Bulgaristan vatandaşları cumhurbaşkanı seçimleri için izin verirken yerel idarelerde ise yasak getirdi. Birinci tur 23 Ekimde cumhurbaşkanı adayları yetince oy sağlayamadığından  dolayı 30 Ekimde ikinci tura gidildi. İkinci turda GERB adayı Rosen Plevneliev oyların yüzde 56,5 alırken BSP İvaylo Kalfin oyların yüzde 43,5 aldı. Böylece 2012 yılı Ocak ayı itibari Bulgaristan’ın yeni Cumhurbaşkanı GERB adayı Rosen Plevneliev görevine başlayacak. Türkiye’de ikamet eden Bulgaristan vatandaşları cumhurbaşkanı seçimlerinde GERB partisi adayı Rosen Plevneliev’e 750 oy verirken sosyalistlerin adayı İvaylo Kalfin ise 22 bin oy aldı. GERB hükümeti yurt dışında yaşayan vatandaşlara oy kullanma yasağı ve zorunlu ikamet getirmesine rağmen çok istedikleri Kırcaali Belediyesi’ni yine alamadılar. Kırcaali yine Kırcaaliler tarafından yönetilecektir. Hasan Aziz yine Kırcaali Belediyesi’ni yönetecek. Kırcaali ilin geri kalan 6 belediyesi yine HÖH tarafından yönetilecek. Son yerel seçimlerde HÖH Kırcaali ile ilçelerde yine 7 belediyeyi aldı. Böylece son 2011 yerel seçimleri huzur içinde geçerken bir defa daha Bulgaristan halkı yerel belediyelerin idaresini kendisi belirleyeceğini göstermiştir. Türkiye’de ikamet eden vatandaşlarımızdan Kurban Bayramı’nı Bulgaristan’da geçirmek isteyenler için hatırlatmak istediğim bir husus var. Edirne Gümrük ve Muhafıza Başmüdürlüğü’nden Kurban Bayramı için Bulgaristan’dan gelecek göçmenlere uyarı geldiğini vurgulamak isterim. Bulgaristan’dan Türkiye’ye girişte yolcunun beraberinde açıkta et götürmesinin yasak olduğu bildirildi. Ayrıca fenni usullere göre kapatılmış kutulardaki hayvansal ürünleri ile pastırma ve sucuk işlenmiş ete 5 kiloya kadar muafiyet tanıdığını belirtildi. Ancak söz konusu muafiyetin uygulanabilmesi için yolcunun 3 gün yurt dışında kalması şart. Gümrük Başmüdürlüğü’nün açıklamasında Kurban Bayramı’na özgü bir muafiyet söz konusu olmadığı kaydedildi. Yaklaşan Kurban Bayramı Müslüman alemine mübarek olsun. Dünya insanlarına barış getirmesini temenni ederim. Özellikle Türkiye’de yaşayanlara birlik, beraberlik ve silahsız huzur dolu yıllar dilerim.

 

    En az 10 karakter gerekli