DOLAR 33,6243 0.03%
EURO 37,0346 -0.02%
ALTIN 2.655,590,40
BITCOIN 1945903-2.04366%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

126 okunma

DS ajanları kolay kolay işten atılmaz

ABONE OL
09/11/2011 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Önümüzdeki yılın ocak ayında işbaşı yapacak olan yeni seçilen Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev konuşmasında ilk iş olarak geçmişte Bulgaristan hükümetlerinde görev alan eski DS ajanlara işlerine son vermek olacağını söylemişti. Ancak Bulgaristan’ın eski DS ajanlarından pek kolay kurtulacağını sanılmıyor. Nedeni Bulgaristan tarihinin biraz gerilerine dönülürse az da olsa anlaşılacaktır. Rusları dünyaya hükmetmelerinin sıcak sulara inmeleriyle gerçekleşeceğine inanıyorlardı. Bu sebeple İstanbul ve Çanakkale Boğazları’na hüküm sürmek için Türklerle yıllarca savaş içinde oldular. Sonunda sıcak sulara inme heveslerinin hayal olduğunu kabul ederek Avrupa’ya çıkabilmeleri için yeni bir koridor düşünürler. Yeni Avrupa koridoru Osmanlı hâkimiyeti altında olan bugünkü Bulgaristan toprakları olacaktı. Daha ileri tarihte Sırpları dize getirerek Avrupa yolu açılacaktı. Ruslar emellerini gerçekleştirmek için Osmanlı’ya savaş açtılar. Böylece son Rus, Türk savaşı 1877 – 1878 yılları sahneye koyuldu. Savaş Yeşilköy Antlaşması’ndan sonra son buldu. Ruslar girdikleri topraklarda işgalci olarak 2 yıl kaldılar. Çeşitli entrikalarla Avrupa’yı bugünkü Bulgaristan Devleti’nin kurulması için ikna etmeyi başardılar.

Bulgaristan ile Sırbistan büyük bir ülke kurmak için anlaştı. Bu olay Rusları telaşlandırmış olacak ki, Sırbistan lideri Yosif Bros Tito ile Bulgaristan lideri Georgi Dimitrov’u Moskova’ya davet ettiler.

 

 

DİMİTROV’UN ÖLÜSÜ DÖNDÜ

 

Moskova’ya sadece Bulgaristan lideri Georgi Dimitrov gitti. Oradan Bulgaristan liderinin ölüsü döndü memleketine. Naaş Moskova’dan Sofya’ya gelinceye kadar liderin mozolesi hazırlandı. Bu olaydan sonra Sırbistan, lideri Yosif Bros Tito önderliğinde Moskova’ya tam sırt dönmeyerek ılımlı bir rejime girdi. Böylece Ruslar Bulgaristan’ı özelikle Todor Jivkov’u iktidara getirerek kendilerine uydu bir ülke haline getirdi. Ruslar Bulgaristan’a kalıcı bir şekilde yerleşmişti. Bulgar profesörlerin bazıları televizyonlarda Bulgaristan’ın, Ruslar tarafından kendi çıkarları için suni kurulmuş bir ülke olduğunu itiraf ediyorlardı. Komünizmin çöküşünden sonra Doğu Avrupa ülkeleri komünizm kalıntılarından süratle kurtulurlarken Bulgaristan’da ise tam aksine Ruslara bağlı DS ( Devlet Güvenlik) elemanları devletin her kilit noktalarına hatta iktidarı ele geçirerek son süratle güçlendi. Komünist rejimin diktatörü Todor Jivkov’un doğum yeri olan Pravets kasabasında doğumunun 100 yılını kutlamaları için GERB hükümeti komünizm yanlılarına izin veriyor. Bulgaristan NATO ve AB üyesi olur. Bu hususta GERB hükümeti DS ajanlarını diplomatik ilişkileri kesilmesi için parlamentodan yasa çıkarır. Öyle görünüyor ki ne yasa çıkarılırsa çıkarılsın Bulgaristan’ın yakın ve uzak geleceğinde eski DS ajanları ve onların varisleri siyasi alanında yerlerini almaya devam edecekler gibi görünüyor. Dikkati çeken nokta ise GERB hükümeti’nin 2011 yılı yerel seçimlerde belediye başkanları aday listelerinde eski DS kökenli ajanlara yer vermesidir.

 

    En az 10 karakter gerekli