Yunanistan’ın Midilli Adası’nda 29–31 Ekim 2011 tarihlerinde Uluslararası Yazarlar ve Eleştirmenler Kongresi yapıldı. Bu kongre her yıl yapılmaktadır. Kongrede bu sene ilginç bir girişimde bulunuldu. İlginç diyorum çünkü yazarlar ve eleştirmenler, edebiyat konularının dışına çıkararak politik bir girişimde bulundular. Zira gerçekleştirilen girişim, sadece politikacılara özgü bir hamle olarak değerlendirilmelidir. Bu kongreye, çeşitli ülkelerden ulusal ve uluslararası yazar – eleştirmen birlikleri ile birlikte Kosova Yazarlar ve Eleştirmenler Birliği’nden üç temsilci katıldı. Bu üç temsilcinin girişimi ile kongrede Türkiye Hükümeti’ne karşı bir metin/dilekçe hazırlanarak imza kampanyası başlatıldı. Dilekçede; “Türkiye’nin, Kosova tarihinin değiştirilmesi ve yeniden yazılması için, Kosova Hükümeti’ne baskı yaptığı, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı yazılan roman, şiir ve şarkı vs.nin yasaklanması istediği, bütün yazar ve entelektüellerin bu metni imzalamasının istendiği” ibareleri yer almaktadır. Dilekçenin ilk okunuşundan sonra; ilk akla gelen şey, Türkiye Hükümeti’nin Kosova’nın iç işlerine ne kadar fazla karıştığı oluyor. Fakat dilekçe daha dikkatle incelendiğinde görülüyor ki; bu dilekçe, kongreye ev sahipliği yapan Yunanistan’ın yardımları ile ve bölgeyi karıştırmak için hazırlanmıştır. Birileri sorabilir: “Bölgeye karıştırmak için bu kadar küçük bir girişim yeterli olur mu?” Evet olur. Çünkü bölge zaten etnik sorunlarla boğuşmaktadır, diğer bir değişle ”sinek küçüktür fakat mide bulandırır.”
Kongreye katılan yazarların çoğu, Yunanistan, İsrail, Afrika Birliği Ülkeleri, Arjantin gibi “Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan ülkelerin” temsilcileridir. Dilekçeyi ilk olarak imzalayan yazarlar bu ülkelerin temsilcileridir. Yazarlar kendilerince Kosova’yı savunmaktalar. Biz de bunlara soruyoruz: “Kosova’yı seviyorsanız neden kendi ülkelerinizde Kosova’nın bağımsız bir ülke olarak tanınması için hiç bir şey yapamıyorsunuz?” İş Türkiye’ye karşı dilekçe imzalamaya gelince hazırsınız.
KOSOVA’NIN BAĞIMSIZLIĞI
Neden?
Birinci neden; Türkiye, Kosova’nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülkeydi.
İkinci neden; Türkiye’de yasayan altı milyon Arnavut ile Kosova’daki kardeşleri arasına fesat sokmak.
Üçüncü nedeni ise Türkiye’nin, Kosova’ya yaptığı yardımları, kötü niyetle yapılmış gibi göstermektedir. Daha pek çok neden sayılabilir. Konunun bir başka boyutu ise Yunanistan’dır. Bu kongreye ev sahipliği yapan ülkeye mensup Yunanlı yazarlar da bu dilekçeye onay vermişlerdir. Bu yazarlar, Yunan Devleti’nin Kosova’ya karşı yaptığı hamleleri görmezlikten gelmektedirler.
Yunanistan; Kosova vatandaşlarına Avrupa Birliği sınırları içerisinde serbest dolaşma hakkı verilmesini veto eder, Avrupa ülkelerinin Kosova’ya yapacağı yardımları durdurmak için her türlü yolu kullanır, Kosova’nın, bağımsızlığının tescil edilmesi amacıyla Lahey Uluslararası Adalet Divanı’na başvurduğunda, Yunan hükümeti tarafından mahkemeye itiraz dilekçesi verir vs. vs.
Kongreye katılan muhterem yazarlar, bunları neden görmezlikten geliyorsunuz? Neden Yunanistan’a karşı bir dilekçe imzalamıyorsunuz?
ARAŞTIRMA-İNCELEME
24 saat önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önce