DOLAR 33,0716 0.13%
EURO 36,1335 0.16%
ALTIN 2.627,520,23
BITCOIN 21745241.98087%
İzmir
35°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

130 okunma

İzmir’den Diyarbakır’a Balkan çıkarması

ABONE OL
10/03/2013 22:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

dostluk-kprsİzmir’den Diyarbakır’a Balkanlar aracılığıyla dostluk köprüsü kuruldu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait öncülüğünde Balkan Anadolu Derneği tarafından organize edilen çözüm süreci ve barışa katkı koymak amacıyla Diyarbakır’a bir gezi düzenlendi. Bölge milletvekillerinin de eşlik ettiği ziyaretler için yapılan eleştirilere cevap veren Sait, “Balkan insanı olarak Güneydoğu insani ile halay çektiysek asılalım mı?” dedi. Sait, sırada Van ve Irak Erbil’in olduğunu ifade etti. Programın son gününde İzmir heyeti Mardin Midyat’ta zeybek oynadı, halay çekti.

 

DİYARBAKIR/Balkan Günlüğü

 

İzmir’den Diyarbakır’a Balkanlar aracılığıyla dostluk köprüsü kuruldu. AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in Balkan Anadolu Derneği organizasyonu ile Diyarbakır ve Mardin’e giden yüz kişilik İzmir heyeti temaslarını tamamladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı BDP’li Osman Baydemir, AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Galip Ensarioğlu ve Oya Eronat gibi isimlerin ilgi gösterdiği ziyaret oldukça ses getirdi. Diyarbakır-Mardin illerinde yapılan ve barışa katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen gezi herkesi memnun etti. Programın son günü ziyaret ile ilgili değerlendirmelerde bulunan AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, zor olanı yaptıklarını söyledi. Sait, Balkan dernekleri ve Balkan kökenli insanların Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ni götürülmesi ile ilgili yaşanan tartışmayı anlamsız bulduğunu söyledi. Sait, “Herkesin konuşması kendini bağlar. 100 kişilik bir heyetiz ama bir bu kadar daha gelecek olan vardı. Rıfat Sait’in Balkanları temsil etmesinin bu olayla bir alakası yok. Olayı buraya çekersek asıl meseleyi kaçırırız. Halk, Sait’in Balkanları temsil edip etmediğini gördü. Önemli bir Balkan gücü bizi destekliyor. Halk bizimle geliyor. Arkamızda halk var. Olayı doğru anlatmak gerekiyor. Olayın arkasında bir insanlık var. Güneydoğu vatandaşları Balkan oyunlarını gördü. Bizim küskünlüğümüz ya da aramızda kavga yok. Balkan insanı gayet şefkatlidir. Balkanlardaki tüm vatandaşlar Türkiye’nin daha iyi yerlerde olması ister. Birkaç tane uç noktalarda insanlar varsa bu bizi ilgilendirmiyor. Yani burada Balkan insanı olarak Güneydoğu insani ile halay çektiysek asılalım mı? Bir söz var. Ne diyor o sözde ‘bilmiyorlar bilseler böyle yapmazlardı’ diyor. Bilinmeyeni anlatıyoruz. Doğruyu anlatmamız gerekiyor. Bilmediklerini anlatmamız gerekiyor. Kürtçe konuşan bir amca sarılmak istediğini ve barış istediğini söyledi. Ön yargıları yıkmak gerekiyor. Sanki Balkan insanı ile Doğu insanı kavgalı bir görüntü varmış gibi algılanıyor. Oysa böyle bir durum yok. Balkanlara bu konuda haksızlık yapılıyor” dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN DESTEKLEDİ

 

AK Parti Genel Merkezi’nin bu gezi ile ilgili bilgisinin olduğunu söyleyen Milletvekili Sait, “Uzun zaman önce planladığımız geziyi noktaladık. Riskli olabilecek bir geziydi. Bazı kesimlerin tepkiler gösterdiği bir geziydi. Başbakanımızın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu geziyi desteklediğini bildiğimiz için bu geziyi samimi şekilde yaptık. Uçaktaki karşılaştığımız iki oğlu terör örgütünün dağ kadrosunda bulanan Fatma Doğan samimi olduğumuzu duyduğunda bizim gezimize katılması ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösterdi. Daha sonra Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in bizi çiçekler ile karşılaması samimi sürecin başladığını hissettik. Sokak gezilerimizde Diyarbakırlı ve Mardinli vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe herkes barışı istediğini söyledi. Halk bu sürecin tamamlanmasını istiyor. Halkın isteğini siyasilerin görmesini istiyoruz. Esnafın çoğu heyetimizdeki arkadaşlardan para bile almadı. Samimi bir ortam başladığını düşünüyorum. Ben olayın bu kadar büyüyeceğini düşünmemiştim. Halkın ilgisi çok ciddi bir iş yaptığımızı gösterdi. Bu olayı siyasal bir hareket olarak değerlendirmemek gerekiyor. Gelecekte Türkiye’ye önemli oranda etkileyecek bir olayın kıvılcımlarını atıyoruz. Bizim gezimiz çok konuşulacak. Hatta tarih sahnesinde bile bu gezi çok konuşulacak” dedi.

Sait ayrıca, “Benim aldığım bilgiler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın konuyu yakından takip ettiğidir ve bu olayı memnuniyet ile karşıladığıdır. Kimse bize darılmasın biz programı çözüm sürecine destek vermek için yaptık. Bu durum bize oy kazandıracak bir durum değil. Böyle düşünmek olayın samimiyetin bozar. Bu olay tamamen Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda yapılmış bir hizmettir. Şuan çok mutluyum. Midyat’ta balkondan selamlamak için çıktığımda herkesin yüzünde bir gülümse gördüm. Herkes geziye katıldığı için çok mutlu oldu. Bu gezinin önemini daha sonra daha iyi anlayacağız. Birkaç gün sonra İzmir’de Doğu Ergil ile birlikte bu gezini değerlendirilmesi yapılacak. Bu gezinin adeta bir röntgeni çekeceğiz” dedi.

 

VAN VE ERBİL SIRADA

 

Diyarbakır gezisi ardından farklı temaslarının da olacağını söyleyen Sait, “Biz, buradan Van’a gitmeye düşünüyorduk. Ama zaman kıtlığı ve uçak ayarlayamadığımız için yapamadık. Ama Milletvekilimiz Burhanettin Karatürk bizi illa ki Van’a çağırıyor. Ama Van’a gideceğiz. Daha sonra ise Kuzey Irak’a Erbil’e gideceğiz. Ama en önemlisi Balkanlara gitmek istiyoruz. Balkanları da gezmek istiyoruz. Giderken Şanlıurfa’dan, Diyarbakır’dan doğu kentlerinden kardeşlerimizi Balkanlara götürmek istiyoruz” dedi. Bölge milletvekillerini İzmir’e de davet ettiklerini ifade eden Sait, “Biz İzmir gelmeleri için tüm gittiğimiz yerlerde davetimizi yaptık. Ama Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde ve sivil toplum örgütlerinin(STK) katılımı ile Türkiye genelinde geziye başlayacaklarmış. BDP milletvekillerinin yaptığı gezinin yanlış olduğunu söylüyorum. Ama STK ve odaların bu geziyi yapması daha doğru olur. Olaya siyaset karışmaz Diyarbakır’ın öz insanı geziye katılması çok önemlidir. Trabzon, İzmir gelecekler. Hatta Galip Ensarioğlu Salihli’den gelen arkadaşlarımız davet etti. Onun için kuzu keseceklermiş bende arkadaşlara takılarak ‘bana tavuk bile kesmediniz’ dedim. Ben bu gezide öyle bir ödül aldım ki her şeyden önemlidir” ifadelerini kullandı.

 

VEKİLDEN HASANKEYF İÇİN MÜCADELE SÖZÜ

 

Gezinin aynı zamanda kültür ve turizm açısından da önemli olduğunu anlatan Sait, baraj inşaatı nedeniyle sular altında kalacak olan tarihi kent Hasankeyf’in durumu ile yakından ilgileneceğini söyledi. Sait, “Hasankeyf belediye başkanı ile konuştuk. Orası önemli bir tarihi merkezdir. Çok sayıda medeniyet yaşamış. Orasının sular altında kalmasını kimse istemeyiz. Başbakan Erdoğan tarihi sular altında kalmamasını söylemiş. Eğer böyle bir durum varsa bende Başbakanımıza bu konuyu tekrar ileteceğim. Devlet Su İşleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığımıza bu konuyu soracağım. Eğer Başbakanımızın bir sözü varsa bende Hasankeyf’in sular altıda kalmaması için mücadele edeceğim. Ben İzmir milletvekiliyim ama benden istekte bulundular bende bu istekleri gerekli mercilere ileteceğim. Türkiye’nin en büyük açığı enerjidir. Orada bir kaç milyar dolarlık bir enerjiden bahsediliyor. Oraya verilecek destek hem enerji hem de tarım için önemli bir kaynak oluşturulacak. Yarınlar için önemli bir çalışmadır. Sadece o bölgeye değil tüm Türkiye için yapılacak bir çalışmadır. Belediye Başkanı orada alternatif ikinci plan olduğundan bahsetti. Neden ikinci planının neden devreye sokulmadığını ve yapıların oradan sökülüp başka yerlere taşınabilir mi diye sormak istiyorum. Ben milletvekili olarak üzerime düşeni yapacağım ama konuyu ile ilgili makamlar çalışmalarını yapacaktır diye düşünüyorum” dedi.

 

DİYARBAKIR’DA ZEYBEK OYNADILAR

 

Balkan Anadolu Derneği’nin çözüm sürecine katkı koymak için düzenlediği Diyarbakır programının ikinci günü sular altında kalacak olan tarihi şehir Hasankeyf ilçesinin gezisiyle başladı. Heyeti ikinci günde AK Parti Diyarbakır Milletvekilleri Oya Eronat ve Galip Ensarioğlu yalnız bırakmadı. Heyete Mardin’de Milletvekili Abdurrahim Akdağ da eşlik etti. Mardin’in tarihi ile bilinen ilçesi Midyat’ta belediye başkanının misafiri olan heyet tarihi mekânları gezdi. Tarihi Şehmus Mete Konağı’nda Balkan Anadolu Derneği Folklor ekibi tarafından Balkan yöresine ait “Baba Plak” oyunu ilgiyle izlendi. Heyette bulananlar ve Mardinliler Balkan yöresi halayı ve Güneydoğu halayını hep birlikte çekti. AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait ve AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu karşılıklı İzmir zeybeği oynadı.

 

ŞEHİT AİLELERİNİ İLK ZİYARET EDEN MİLLETVEKİLİ

 

Heyetin gece uçağa binmeden önce son durağı ise Diyarbakır Şehit Aileleri ile İnsan Hakları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YURT – SAV) oldu. Burada Dernek Başkanı Ömer Çokur ve şehit aileleri ile bir araya gelen heyet süreç için destek istedi. Oğlunu dershane saldırısında kaybeden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat’ın da eşlik ettiği ziyarette konuşan Milletvekili Sait, “Başbakanımız bu konuda gerçekten kararlı. Sizlerin acılarını paylaşıyoruz. Bu sürece daha fazla acı yaşanmaması için destek verin” dedi. Milletvekili Eronat da, sorunun çözümü için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti. Dernek Başkanı Çokur ise, “Ben ağabeyimi kaybettim. Birçok kişi aile üyesinden birini bu savaşta kaybetti. Ama şuan çok güzel bir adım atıldı. Bu barış sürecini isteyenler istemeyenleri devirecektir. Bu süreçte şehit ailelerinin kapısı çalınsın istiyoruz. Sürece gereken katkıyı koymak için elimizden geleni yapmaya hazırız” diye konuştu. Ziyarette bir de ilk yaşandı. Dernek Başkanı Çokur, derneğin kuruluş yılı 1995’ten bu yana ilk kez bir milletvekilinin geldiğini söyledi.

 

    En az 10 karakter gerekli