DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34035030.10913%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

156 okunma

Fransa ilişkileri düzeltmek istiyor

ABONE OL
01/02/2014 01:15
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzun bir aradan sonra Fransa Cumhurbaşkanı Hollande Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye-Fransa ilişkilerinde Hollande’nin ziyaretinden sonra sıcak bir dönem bekleniyor. Yeniden seçilen Alman Başbakanı Angela Merkel Türkiye’ye karşı her gün daha fazla sert bir tutum sergilerken Hollande’nin belirli konularda Türkiye’ye uyumlu davrandığı ve Türkiye’ye kıracak çalışmalar içerisine girmediğini görüyoruz. Bu gelişmeleri Türk halkı da ciddi bir şekilde takip ediyor. TAVAK-Vakfının 2011’den beri gerçekleştirdiği ‘Türk halkının AB’ye bakışı’ konulu araştırma çerçevesinde Türkiye’nin AB’ye giden yolunu en fazla hangi ülke kesiyor dendiği zaman 2011 senesinde Fransa yüzde 30,2’lik bir oranla ilk sırayı almıştı. 2012 yılında bu oran yüzde 51’e kadar çıkmıştı. Hollande’nin Cumhurbaşkanlığı sürecinde son olarak 2013 sonbaharında yapılan araştırmada Fransa’nın Türkiye’nin AB’ye giden yolunu kestiği kanısında olan vatandaşların oranı yüzde 26,2’ye düşmüş bulunduğunu görebiliyoruz.

450 BİN TÜRK YAŞIYOR

Türkiye-Fransa ilişkilerinde tabi ki Ermeni sorunu da büyük ölçüde rol oynuyor. 700 bin kadar Ermeni kökenli Fransız vatandaşının yanında Fransa’da yaşayan Türk kökenli göçmenlerin sayısı 450 bini aşmış bulunmakta. Fransa’dan Türkiye’ye gelen turist sayısı 2012’de 1 milyonu aşmış ve 2013’te 1,5 milyon sınırına yaklaşmaktadır. Çok büyük patlama yapmasa da gözle görülür bir yükseliş içinde. Genel olarak Fransa’nın ihracat ve ithalatımızdaki yerine bakarsak 2013 yılında Fransa’ya 5, 819 milyar dolarlık ihracat yaparken bu ülkeden yaptığımız ithalat 7, 37 milyar dolarlık bir seviyeye gelmiştir. Buda Türkiye’nin en fazla ticari ilişkilerde bulunduğu ülkeler arasında Fransa’nın sıralamada her yıl ilk 5’de yer aldığını ortaya çıkarmaktadır.

 

4 NOKTADA İLİŞKİLER

 

1-    Ermeni Sorunu, Hollande 2015’e yönelik sözde Ermeni soykırımını 100. yılı konusunu öne çıkarmayacağından hareket edebiliriz. Türkiye’yi gerek ihalelerde gerek ticaretinde ciddi bir partner olarak gören Fransa ‘kötü adam’ rolünü Almanya’ya devredip Türkiye ile daha sıcak temaslar içine girme çabasındadır. Özellikle Türkiye’ye Hollande’in daha sıcak bir konuma gelmesinde Fransız iş çevrelerinde büyük katkısı vardır.

 

 

2- Türk Lobisi: Fransa’daki Türk kökenli göçmenler her geçen gün daha iyi örgütlenmekte ve seslerini daha net duyurmaktadırlar. Fransa’daki Türkler arasında kendiişlerini kuranlarının sayısı artmakta ve bunlar genel bir lobi konumu içine girmektedir. Fransa’da aynı zamanda Türk girişimcilerin sayısı artmış ve bugün için Fransa’da 6 bine yakın Türk girişimcileri var. Bunlarda yavaş yavaş Fransız ekonomisinde yer almaya başlamış bulunmaktadırlar. İhalelerin Önemi Türkiye’deki askeri ve sivil birçok ihalede Fransızlar, özellikle Ermeni konusu ve Sarkozy’nin sert politikası nedeniyle dışlanmış bulunmaktaydılar. Bunun önüne geçerek daha iyi ilişkiler kurmak istemektedirler.

3-    Hollande akıllı potikacı: Hollande, Sarkozy gibi sert, saldırgan bir politikacı olmayıp daha ziyade yumuşak ilişkiler içinde olmak isteyen ve insanlık yönünü de öne çıkararak sevdiği kadına motosikletle gidecek kadar tevazu sahibi bir adam konumunda. Buda kendisinin dış politikasına yansımaktadır. Fransa Türkiye’nin Suriye politikasına AB ülkeleri içinde en yakın ülke konumundadır. Almanya ve diğer AB ülkeleri Suriye konusunda Assad’a daha sıcak yaklaşırlarken Hollande daha seviyeli bir politika izlemektedir. 

4- Fransız kültürünün etkisini tekrar canlandırmak: Türkiye’deki frankofil akım yavaş yavaş azalmaktadır. Hollande bunu görüp özellikle kültürel anlamda gene Türkiye’ye yönelik etken bir politika izlemek istemekte. Tüm bunlara bakarsak gerçekleşen Fransa Cumhurbaşkanının Türkiye resmi ziyareti ikili ilişkilere olumlu bir şekilde yansıyacaktır.

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP