DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3412180-0.21397%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

United States Of Balkans bizim rüyamız
275 okunma

United States Of Balkans bizim rüyamız

ABONE OL
03/09/2020 00:58
United States Of Balkans bizim rüyamız
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Onların müziği canlı, metinleri ise kozmopolit mesajları içermenin yanı sıra United States of Balkans’a çağrıda bulunuyorlar. Aslında United States of Balkans 2011 yılında yayınlanan onların tek albümünü oluşturuyor. Kendilerini United States of Balkans vatandaşları olarak tanıtıyorlar.

 

 

MİRKO TRAJANOVSKİ

 

Bir buçuk saat içinde ska, reggae ve rap müziklerinin yanı sıra tanınmış Balkan sesleri, Roman ezgileri ve dünyaca tanınan “eski” pop şarkıları dinlediğinizde ve aynı konserde, konuklar Goran Bregoviç ve Manu Chao şarkılarında dans edip eğlenirse, sahnede mutlaka Selanik grubu Baildsa olduğundan emin olun.

Müzik grubunun kurulması fikri 2007 yılında Tanos ve Janis Guntanos tarafından gelmiş. Kısa bir süre zarfında grup kurulmuş ve bir yıl sonra Yunanistan’ın genelinde konserler düzenlemeye başlamışlar. Onların müziği canlı, metinleri ise kozmopolit mesajları içermenin yanı sıra United States of Balkans’a çağrıda bulunuyorlar. Aslında United States of Balkans 2011 yılında yayınlanan onların tek albümünü oluşturuyor. Kendilerini United States of Balkans vatandaşları olarak tanıtıyorlar. Doyran’da düzenlenen, D Festivalin hemen sonrasında Tanos Guntanos, Baildsa grubunun solisti ile konuşuyoruz.

 

Yunanistan’ın dışında ilk festivale katılıyorsunuz. Makedonya seyircisinin tepkisi nasıldı, beğendiniz mi?

 

Süper, çok sıcak insanlar. Biz iyi atmosfer yaratmaya çalıştık. Buraya ilk kez geldik, tekrar geleceğimize inanıyoruz. Evet doğru ilk defa Yunanistan dışında konser verdik. Bulgaristan için de planlar yapılmaktadır.

 

ATHENA’YI ÇOK BEĞENİYORUZ

 

İlginç bir repertuarınız var. Telif şarkıları dışında Türk Grubu Athena’nın Eurovision “For Real” şarkısının yanı sıra Manu Chao’dan da farklı performanslar dinledik.

 

Atena’yı çok beğeniyoruz. Onların ve bizim müziğimizde ortak noktaların olduğunu düşünüyoruz. Parçayı çok beğeniyoruz ve Yunanistan’da da söylüyoruz. Manu Chao bizim dostumuzdur. Onun müziğini çok beğeniyorum. Dolayısıyla sahnede çalıyoruz. Şarkılara aktardıkları enerjiyi çok beğeniyoruz.

 

İyi de, Goran Bregoviç’ten de bir şeyler dinleyebilirdik, ayrıca “Mastika” şarkısının size ait versiyonunu. Farklı müzik stillerini birleştirmek fikri nereden kaynaklanıyor?

 

Genellikle beğendiğimiz parçaları çalıyoruz. Makedonya’da bazı şarkı beğenirsek mutlaka çalarız. Eğer Bulgaristan’dan bir şarkı beğenirsek ortak ve tanıdık müzikle karışımını (miks) yapıyoruz. Balkan ülkelerindeki sesler çok farklı değil. Ben Arnavutluk yakınlığında küçük bir köyde büyüdüm. Grubumda İstanbul’da yaşayan müzisyenler de var. Türkiye ve Makedonya’da sesler çok benziyor. Farklı dillerde söylemek istiyoruz. Roman, Türk ve Arnavut dillerini kullanıyoruz. Her şey bizim fikrimiz olan United States of Balkans için.

 

İSİM TÜRKÇE’DEN GELİYOR

 

İlginç isminiz var. Okuyabildiğim kadar, Baildsa Türkçe’den geliyor ve her şeyden bıktığınız şekilde yorumlanabiliyor. Nelerde bıktınız, sizi bıktıran sebepler neler?

 

İsim Türk kelimesi olan “bayılmak’tan” geliyor. Bu kelime Yunanistan’da olduğu gibi diğer balkan ülkelerinde de kullanılmaktadır. İsmimizin Balkanlara ait olmasını istedik. Ayrıca bizim fikrimiz de sembolize etmesi gerekiyordu. Baildsa bizim için artık savaş, sınır olaylarını benimsemediğimizi anlatmak istedik. Biz United States of Balkans’ın olmasını istiyoruz ve onun için mücadele ediyoruz.

 

United States of Balkans şarkısında devletlerin ve sınırların ortadan kalkmasını ve artık hiç kimsenin savaşa gitmesine gerek kalmayacağını vurguluyorsunuz. Balkanlarda bunun mümkün olduğunu düşünüyor musunuz?

 

Evet, bu bizim rüyamız ve mümkün olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgelerde yaşayan insanlarla çok zor, ancak açık zihinli genç insanlar var, bunlar sınırların hiçbir anlamı olmadığını ve hepimizin kardeş olduğumuzu biliyorlar. Müzik birleştiriyor, farklılıklarımız da var, ancak serbest olmamız ve her ülkeye gitmemiz gerekiyor, ister Avrupa, Asya, tüm dünya ülkelerine. Bu bizim rüyamız.

 

Müziğin siyaseti ve  klişeleri yenebileceğini düşünüyor musunuz?

Umuyoruz. İnsanların United States of Balkans fikrini beğendikleri için çok memnunuz.

 

United States of Balkans’ın vatandaşı olmak nasıl bir duygu?

Ha, ha, ha… Muhteşem bir duygu. Bir gün tüm Balkanlarda konserler düzenleyerek müziğimizi insanlarla paylaşacağımıza inanıyoruz. Ayrıca daha fazla insanın United States of Balkans topluluğuna katılacağını umuyoruz. 

 

 

 

 

Balkon3web sitesinden alınmıştır…

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP