DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2243636-0.253%
İzmir
30°

AÇIK

05:27

SABAHA KALAN SÜRE

Sakız Adası’nı yangın vurdu
220 okunma

Sakız Adası’nı yangın vurdu

ABONE OL
02/09/2020 14:31
Sakız Adası’nı yangın vurdu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Adada sadece yerleşim birimlerinin çok az olduğu dağlık kuzey kısmına kurulmasına izin verilen rüzgar enerji türbinleri büyük bir yangın felaketine neden oldu, binlerce dönüm ormanlık ve makilik alan ile tarım arazisi kül oldu..

 

FULYA OMAÇ/SAKIZ

 

Çeşme açıklarındaki Yunan Adası Sakız (Chios) yine bir yangın felaketi yaşadı. İki yıl önce 18 Ağustos’ta çıkan ve yaklaşık 50 bin dönümlük bir alanın yandığı Sakız Adası’da, iki ayrı yerde çıkan yangında da yaklaşık 5 bin dönümlük alan zarar gördü. Kardamila köyünde henüz çıkış nedeni belli olmayan yangında çam ağaçları ve makilik alan yanmaya başladı. Yangına 50 personel ve 17 araçla müdahale eden orman yangın ekibine 26 gönüllü de 7 araçla destek verdi. Kontrol altına alınan yangın, güçlükle söndürüldü.

 

RES TÜRBİNİ NEDEN OLDU

 

İki gün sonra ise bu kez adanın kuzeybatı bölgesinde yer alan Melanios köyü yakınlarında yangın çıktı. Elde edilen bulgulara göre yangına Melanios köyü yakınlarındaki rüzgar enerji türbinlerinden bir tanesi neden oldu. Pervane ve dinamo kısmının bulunduğu kafa kısmının yere düşmesiyle başlayan yangın şiddetli rüzgar nedeniyle de kısa sürede yayıldı. Adadaki tüm yangın söndürme ekiplerine ilave olarak Atina’dan 15, Midilli’den 8 uzman ve 35 gönüllü de 2 gün boyunca yangına müdahale etti. Ayrıca gelen iki yangın söndürme uçağı şiddetli rüzgar nedeniyle ilk saatlerde bir şey yapamadı. Şiddetli lodos yangının kuzeydeki Neniturya ve Agios Galas köylerine doğru 3 kilometrelik bir koridorda ilerlemesine yol açtı. Henüz sonbahar yağmurlarının başlamamış olmaması, kuru otların yangını tetiklemesine yol açtı. Yangın söndürme araçları, Sakız merkeze 60-65 km mesafedeki adanın en kuzeyinin dağlık ve bakir bu bölgesine ancak 2 saatte ulaşabildi. Bu arada yüzlerce dönüm zeytinlik ve makilik alan alevlere yenik düştü. Her iki yangının sonrasında yaklaşık 5 bin dönüm yeşil alan ve tarım arazisi kül oldu.

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli