DOLAR 35,2068 0.3%
EURO 36,7672 0.92%
ALTIN 2.968,331,32
BITCOIN 34546755.12609%
İzmir
16°

HAFİF YAĞMUR

SABAHA KALAN SÜRE

İstanköy’de Türk ve Rum din adamlarından dostluk mesajları
291 okunma

İstanköy’de Türk ve Rum din adamlarından dostluk mesajları

ABONE OL
12/01/2015 20:32
İstanköy’de Türk ve Rum din adamlarından dostluk mesajları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’ye yakın Yunan adalarına giden Türk turist sayısında adeta patlama yaşanmasının olumlu etkileri her geçen gün daha da artıyor. Son olarak ikisi Müslüman, birisi Ortodoks Hıristiyan din adamı yaşanan bu olumlu havayla ilgili konuştular.

 

FULYA OMAÇ/İSTANKÖY

 

Yunanistan’ın İstanköy adasında günde beş vakit ibadete açık olan iki caminin imamı ile İstanköy ve İncirli adaları Metropoliti Nathanail Diakopanayioti dostluk mesajları verdiler. Germe (Platani) Köyü’ndeki Gazi Hasan Paşa Camii’nin 22 yıllık imamı Şükrü Şerif Damatoğlu (49), şu anda Yunan Devleti’nin tanıdığı, resmi olarak atadığı adadaki imamın kendisi olduğunu, buradaki din kardeşlerimize ellerinden gelen en iyi, en güzel hizmeti vermeye çalıştıklarını söyledi. Damatoğlu, “Ben aslen Trakyalıyım, Gümülcine kökenli. Adada resmi kayıtlara göre bin 470 civarında Müslümanımız var. Onların özellikle dini konularda dertlerine ilaç olmaya çalışıyoruz. Dünyevi konularda da elimizden geleni yapıyor, din kardeşlerimizin Yunan resmi makamlarında olan problemlerinin çözümüne yardımcı oluyoruz. Onlarla birlikte adada hem camilerimizi temiz tutuyor, hem de örf ve adetlerimizi en iyi şekilde yerine getiriyoruz. Bayramlarımızı, kurbanlarımızı, nikâhlarımızı, düğünlerimizi usulünce kutluyor, cenazelerimizi dini vecibelerimize göre defnediyoruz. Bu konularda hiçbir problem, sıkıntı olmuyor. Ezanlarımızı rahatlıkla okuyabiliyoruz. Sabah ezanı hariç mikrofonlardan dışarıya ezan sesini veriyoruz.

 

İKİ CAMİ BEŞ VAKİT İBADETE AÇIK

 

Adadaki iki camimiz beş vakit ibadete açık. Burası ve şehir merkezindeki Defterdar İbrahim Paşa Camii. 1,5 yıldan bu yana Defterdar İbrahim Paşa Camii’ni de Gümülcine’den görevli gelen bir arkadaşımız beş vakit ibadete açıyor artık. Germe’deki bu cami 1199 hicri yılında yani 17. asırda Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından yaptırılmış. 1933’de meydana gelen şiddetli bir deprem sonunda harap olmuş. İtalyanların adaları idare ettiği o dönemde İtalyanlar tamir etmiş camiyi. Ondan sonra da Müslümanlar ellerinden geldiği kadar camiyi ayakta tutmaya gayret etmiş. Burada iki tane de Müslüman mezarlığı var. Onları en iyi şekilde muhafaza etmeye çalışıyoruz. Camimizin restoreye ihtiyacı vardı. Duvarlarında gördüğünüz Kütahya çinileri, halılarımız Türkiye’den geldi. Kendisi aslen Girit kökenli olan ve Bodrum’da yaşayan Yunus Gözen ağabeyimiz tarafından bu yıl yaptırıldı. Ada insanlarımızla el ele, gönül gönüle verdiğimiz zaman aşamayacağımız hiçbir şey yok. Her namaz vaktine gelen cemaatimiz var. Burada 5-10 kişi oluyoruz. Öğlen namazında duruma göre 3-5 kişi. Yatsı ve akşamları biraz daha fazla, 10-15 kişi oluyoruz. Cuma namazlarında 70-80 kişi toplanıyor. Bayram namazlarında ise avlular dahi doluyor. Yaklaşık 500 kişi olabiliyor. Ramazan ayı yaz sezonuna denk gelmesine, gündüzlerin uzun, gecelerin kısa olmasına rağmen insanlarımız camiden ve dininden kopmuş değil. Müslüman’ın Müslüman’a en büyük hediyesi duadır. Herkesten dualarını bekliyoruz. Herkese güzel bir ömür, huzurlu bir hayat temenni ediyorum” diye konuştu.

 

ADADA 2 BİN 500 MÜSLÜMAN VAR

 

Kendisinin de Şükrü Şerif Damatoğlu gibi aslen Gümülcineli olduğunu ve 1,5 yıl önce göreve başladığını belirten Defterdar İbrahim Paşa Camii İmamı İbrahim İbram (42), adanın yerlisi Müslümanlar’ın dışında, Pakistanlılar başta olmak üzere, Bangladeşli ve diğer Arap ülkelerinden gelen yabancı uyruklu işçilerin olduğunu, bunlarla birlikte adada yaklaşık 2 bin 500 Müslüman’ın yaşadığını belirterek şöyle konuştu:

“Defterdar İbrahim Paşa Camii yaklaşık 300 yıllık bir Osmanlı eseri. Şehirde daha birçok Osmanlı eseri varmış fakat zaman içerisinde tahrip olmuş birçoğu. Şu an şehirde ayakta olan üç büyük cami var. Beş vakit ibatede açık iki camimizin haricindeki Lonca Camii tadilat nedeniyle kapalı. Çatısı yapıldı, zemini ahşap olduğu için değişmesi gerekiyor. Şu an tehlike arz ettiği için içeriye insanlar alınmıyor. Tadilat bitince açılacak deniyor, bekliyoruz. Şehir merkezindeki bu camiye her namaz vaktinde gelen cemaat var. Gündüzleri insanlar işte olduğu için, akşam ve yatsı vakitleri daha fazla gelen oluyor.

 

CUMA NAMAZLARINA İLGİ

Cuma namazlarına ilgi daha fazla. İnsanlar cuma vaktinde ibadet için izin almaya çalışıyorlar. Tam dolmasa bile, çoğu zaman dolmaya yakın oluyor. Yazın özellikle Türkiye’den gelen turistlerin ilgisiyle daha kalabalık bir cemaat oluyor. Onun dışında bayram namazlarına halkın yoğun ilgisi var, bazen cami almıyor bile. Camimizde bizzat göze çarpan veya görülmeyen ama zamanla hissedilen hasarlar var. Bunları dile getiriyoruz. Caminin alt katında yer alan dükkânların gelirleri vakfa ait. Bu paralar cami ve personel ihtiyaçlarına kullanılıyor. Lozan anlaşması yapıldığında 12 Adalar (Nissos Dodekanes) İtalyan toprağıydı. Dolayısıyla anlaşma kapsamında olmadığı için de Türk okullar burada kapatılmış durumda. Çocuklar Türkçe eğitim almıyorlar. Trakya’da Türkçe eğitim veren ilkokul, ortaokulu olduğu için Türkçe daha sık ve yaygın kullanılıyor. Burada ise çocukluktan itibaren ebeveynler iki dil kullanmaya çalışıyor. Çünkü çocuklarının sonradan sıkıntı çekmesini istemiyorlar.”

 

BARTHOLOMEOS, “MÜSLÜMANLARLA ARAN NASIL” DİYE SORAR

 

Altı yıldan bu yana Kos ve Nisyros adaları Metropoliti (Ortodokslarda patrikten sonra gelen ve bir bölgenin din işlerine başkanlık eden din adamı) olarak görev yapan Metropolit Nathanail Diakopanayioti (54), Kos doğumlu olduğundan ve adanın yerli Müslümanları ile birlikte büyüdükleri için kardeş gibi olduklarını vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ruhani liderimiz, Fener Rum Patriği Bartholomeos her ziyaretine gittiğimde ‘Müslümanlarla aran nasıl?’ diye sorar ve ‘Dikkatli ol, iyi davran, ilişkileri sıcak tut’ diyerek de tavsiyede bulunur. Zaten burada içten gelen samimiyet ve kardeşlik var. Konumumun gereği, görev icabı değil, içimden geldiği gibi davranıyorum. Bakın etrafında sohbet ettiğimiz bu masayı bir Müslüman olan marangoz Ahmet yapmıştı. Eskiden Atik Camii’nin bir imamı vardı, arkadaştık. Her Cuma giderdim camiye. Hoca Yunanca da vaaz verirdi. ‘Servetimiz olmasın ama bir kaşık yağımız olsun, barış olsun yeter’ derdi. Bunu her yerde, devamlı söylerdi. Cami sonra kiralandı. Buradaki Müslüman vakfına ‘Bunu geriye alın, orada yine hocalı kalsın. Her türlü ibadetinizi de yapabilirsiniz’ dedim. Bu derece de yakından ilgiliyim yani. Burada her gün hem Hıristiyan, hem de Müslüman yaklaşık 300 kişiye yemek veriyoruz. Türklerden gelen çok az, Pakistan ve Mısır Müslümanları daha çok. Adanın imamıyla da kardeş gibiyiz. Ramazan’da ben camiye giderim. İmam paskalyada buraya gelir. Aramızda resmiyet yok, birbirimize isimlerimizle hitap ederiz. Beni Müslüman düğünlerine de sık sık davet ederler. Sizleri seviyoruz, çünkü kardeşiz. Unutmayın ki, yabancı bir yere gelmediniz, burası sizin de kendi yeriniz.”

 

 

Foto 1: Germe (Platani) Köyü’ndeki Gazi Hasan Paşa Camii’nin 22 yıllık imamı Şükrü Şerif Damatoğlu

Foto 2: Defterdar İbrahim Paşa Camii İmamı İbrahim İbram

Foto 3: Kos ve Nisyros adaları Metropoliti olarak görev yapan Metropolit Nathanail Diakopanayioti ile tercümanlığımızı adada restoran sahibi İbrahim Kounellakis yaptı, söyleşimiz Metropolit Kilisesi’nde gerçekleşti.

Foto 4: Germe (Platani) Köyü’ndeki Gazi Hasan Paşa Camii

Foto 5: Defterdar İbrahim Paşa Camii

Foto 6: Metropolit Kilisesi

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP