Türkiye’nin gelmiş geçmiş en önemli sorunu. Otuz beş bin’den fazla insanımızı kaybettik. Türk, Kürt, Laz, Arnavut, Boşnak…binlerce şehit verdik. Ekonomik zarar bilançosu ise 500 Milyar Dolar’dan fazladır. Cumhuriyet tarihimizin felaketi nedir deseler, terördür derim.
Ultra stratejik bölge
Hükümetin iyi niyetli çözüm süreci , karşı tarafın kötü niyeti ile sonuçsuz kaldı. Hatta bu durum büyük beklentileri olan samimi Kürt vatandaşlarımızı da oldukça olumsuz etkiledi. Bölgenin zengin turizm imkanları, bereketli tarım alanları, zengin petrol ve doğal gaz sahibi komşu ülkelerine olan sınır irtibatı, Orta Doğu ve Orta Asya enerji kaynaklarının Avrupa’ya taşınacak boru hatlarının geçiş yolu olması, GAP gibi önemli bir bölgenin varlığı, Öteden beri İsrail’in yakın ilgisi olan Fırat bölgesi, Orta Doğu’nun en önemli ihtiyacı olan su kaynakların doğduğu yerler , kutsal mekanlara ev sahipliği yapması gibi çok sayıda nedenden ötürü bu bölge ultra Stratejik bir bölgedir. Bu yüzdendir ki; dış mihrakların da etkisi ve desteği ile PKK terör örgütü denilen bir proje Türkiye’ye musallat edilmiştir.
Devlet baba
İşte tüm nedenlerden dolayı Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bölgedeki terör faaliyetlerine karşı ısrarlı, kararlı ve güçlü bir mücadele vermesi birilerini ciddi rahatsız etmiştir. Hükümet bu konuda kesin olarak kararlıdır ve geri dönüş yoktur. Kısa bir süre sonra inşallah sonuç kesin olarak alınacaktır. Bu devletin birinci görevidir. Devlet, kendisini bölmek ve parçalamak isteyen terör örgütüne karşı doğal ve haklı tepkisini vermektedir. Devlet burada çatık kaşı ile hainlerin üzerine sopasını gösterecektir. Ancak devletin bir de şefkatli tarafı vardır. Devlet aynı zamanda babadır. İşte burada devletin en zor görevi veya görevleri başlar: “Devlet Baba olmak”
BALKANADOLU ve Malabadi’den Mostar’a kardeşlik köprüleri
Çözüm süreci başlamadan evvel “Balkananadolu” ismiyle İzmir’de bir dernek kurduk. Derneğe iki eş başkan seçildi. Bunlardan bir tanesi Arnavut bir tanesi de Kürt kökenli idi. Balkananadolu derneğimizin öncülüğünde İzmir’den 100 kişilik Basın, STK temsilcisi ve kanaat önderlerinden oluşan bir heyetle ile birlikte Urfa, Diyarbakır ve Mardin’e gittik. Bölgenin kanaat önderleri ziyaret edildi. Görüşmeler yapıldı. Urfa’da tarihi Balıklı gölde yaklaşık bin kişiyle önce Şemmame ve arkasından Vardar ovası türküleri eşliğinde halaylar çektik. Burası kutsal bir yer, burada halay çekilmez diyenlere, bu yapılan da kutsal, insanları kaynaştırıyoruz, dedik. Bu halayları, milletvekili olduğum dönemde meclisin bahçesinde de çektik. Hatta mecliste çekilen ilk halay diye haber oldu. Bu bizim kardeşlik köprülerinin kurulduğu bir projeydi. İsmine Malabadi’den Mostar’a kardeşlik köprüleri dedik. Tüm bunlar iyi niyetle yapılmış güzel çalışmalardı. İnşallah bölgede kardeşlik köprüleri daha sağlam atılacaktır.
Çözüm köprüleri
İşte devletin terörle mücadelesinin yanında baba olarak köprüler kurması, bölge için ikinci ve en önemli görevidir. Bu köprülerle inşallah yüzyılın sorununa çözüm bulunacaktır. Peki ama nedir bu köprüler? Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Bölgeyi ziyaret edip, araştırdığınızda ve bölge insanı ile istişare ettiğinizde size köprüleri sıralamaya başlarlar.
İşte reçete . Ya da başka bir ifadeyle çözüm köprüleri:
1-Bölgedeki gençler devlet tarafından sahiplenecek. Eğitimleri doğru ve disiplinli olacak. Bölgede Eğitim veren öğretmenler doğru kişilerden, tecrübeli ve bilgili kişilerden oluşacak. Bölgenin öğretmen açığı acilen giderilecek.Özellikle İmam Hatip ve medrese eğitimleri çok önemli. Zira medrese ve imam hatip mezunlarından dağa çıkan genç sayısı yok denecek kadar az. Bu arada gençlerin zararlı alışkanlıklar kazanmalarına karşı acil önlemler alınması gerekiyor.Zira bölge bu konuda kırmızı alarm veriyor. Ayrıca bölgede bölgeyle ilgili üniversiteler veya yüksek okullar açılması sağlanacak.
2-Bölgeye gönderilen memur ve bürokratlar dikkatli seçilecekler. Bölge, memur ve bürokrat için sürgüne gönderilen sorunlu kişilerden değil, doğru insanlardan oluşacaklar. Buralara gönderilen memurlara ek tazminat verilemesi yararlı olur.
3-Diyanet işleri başkanlığı bölgeye özel bir çalışma yapacak. Buradaki imam ve müezzinler özel seçilecekler. Camilerde cuma hutbeleri son derece önemli. Dikkatli hazırlanması gerekir. İmamlar sadece camilerde değil, namaz vakitleri dışında mahallelerde ziyaretler yapacaklar, sohbetlere katılacaklar.
4-Bölgedeki STK ve Derneklere önem verilecek. Proje yapmaları teşvik edilecek, hibe desteklerinden yararlanabilecekler. Özellikle gençlik dernekleri ile yakından ilgilenilecek.
5-Terör mağduru esnaf, iş adamı ve sanayiciye faizsiz kredi olanakları verilmesi önemli. Devlete olan vergi ve SSK borçları bir süre ertelenebilir.Bölgeye yatırım yapacaklara teşvikler getirilebilir.Tarıma ve çiftçiye destek son derece yararlı olacaktır.
6-Devlet, bölgedeki vatandaşının hemen yanında olduğunu gösterecek. Devlet, güçlü ve hakim olduğunu hissettirecek. Polis ve asker, PKK tehdidi altındaki vatandaşların yanında olacaklar. Bölge halkı devleti yanında gördüğünde, PKK tehdidinden korkmayacak.
7-BDP’li Belediyeler yakın takibe alınacak. Sıkı kontrol yapılacak.
8-Bölgede zafer sarhoşluğu olmayacak, milliyetçi söylemlerden uzak durulacak. Hukuk hiç bir zaman göz ardı edilmeyecek.
9-Bölge üzerinde güvensiz ve tehlikeli algısı giderilmeye çalışılacak. Huzurlu şehirler algısı oluşturulacak. Bu konuda gazete ve televizyonlarda çıkan haberlere dikkat edilecek. Bölgenin turizm imkanları, tarihi zenginlikleri, dini motifleri ön plana çıkartılacak.
10-Bakanlar, bölge milletvekilleri ve siyasetçiler sık sık bölgeye gidecekler, STK’lar, muhtarlar,esnaf ve kanaat önderleriyle bir araya gelecekler, sorunları ve önerilerini dinleyecekler. Valisi, kaymakamı, Siyasetçisi, sahada olacak. Bölge boş bırakılmayacak.
11-Ne devlet vatandaşından, ne vatandaşı devletinden korkmayacak. Karşılıklı saygı ve sevgi güçlü bir şekilde yeniden inşa edilecek.
12-Bölgede bürokrasi azaltılacak. Bürokratik engeller çıkartanlara tedbir alınacak.
13-Bölgedeki Annelere sahip çıkılacak. Annelere eğitim projeleri yapılacak. Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı Kürtçe bilen kadın uzmanları bölgeye gönderecekler.
14-Yeni anayasada bölge için gerekli düzenlemeler acilen yapılacak.
15-Bölge halkına güven telkin edilecek. Karşılıklı saygı, sevgi ve hoşgörü tanzim edilecek.
16-Devlet, terör mağdurlarına kira desteği veriyor. Ayrıca Terör nedeniyle zarar gören kentler, acilen kentsel dönüşüme tabi tutulacak. Evsiz kalanlara acilen ev bulmaları, ev sahibi olmaları için teşvik ve destek verilecek.
17-Bölgede istihdam olanakları artırılmaya çalışılacak.
18-Bölgeye refah ve huzur gelirse bu iş çözülür.
19-AK Parti hükümetlerinin bölgeye ve bölge halkına verdiği destekler ve bugüne kadar Türkiye için yapılan hizmetler iyi anlatılmalıdır. Başörtüsü ve imam hatipler için yapılana çalışmalar hatırlatılmalıdır.
20-Terörü, Kürt kardeşlerimizden ayırmak gerek.Güvenlik güçleri sivil vatandaşla teröristi ayırt edecekler. Kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır, bunu da anlatmamız gerekiyor.
21-Bölgedeki paralelcilerle de etkin mücadele gerekiyor. Bölgede hala paralelcilerin belli görevlerde oldukları söyleniyor.
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce