Yunanistan’ın borcunun 2060 yılına kadar sürdürülebilirliği ile ilgili olarak Uluslararası Para Fonu IMF’nin hazırladığı rapor kaygı verici bir varsayıma dayanıyor: Yunan ekonomisi “yanmış toprak”.
IMF teknokratlarının varsayımlarına göre ne istihdam ne de yatırımlar uzun vadede Yunan ekonomisine kriz öncesi büyüme oranlarını sunabilir. Sadece bütün verimliliğin artmasıyla kalkınma sağlanabilir.
IMF analistlerinin raporda yer verdikleri veriler doğrultusunda Yunanistan için “kayıp 10 yıl” senaryosu “kayıp 10 yıllara” dönüşüyor. Zira yeni iş kadrolarının oluşturulması oldukça ağır ve aşamalı bir şekilde yaşanacak.
IMF’nin raporundaki temel senaryoya göre bugün %25’lerde seyreden Yunanistan’daki işsizlik oranı %12’ye ancak 2040 yılında düşebilecek!
Bu öngörüde nüfusun fazla yaşlanması ve ülkedeki mevcut insan kaynaklarının 40 yıl içerisinde %10 oranında azalması baz alınıyor. Yunanistan’ın ilk kez krize girdiği 2008 yılında ülkedeki işsizlik oranı %7,9’du.
İnsan gücünün ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının katılımı %68’ten %73’lere ancak 2060 yılında artacak. Bu da işsizliğin %6’ya düşürülmesinin sağlanması ile mümkün olacak.
Raporda ayrıca yatırımların gayrisafi yurtiçi milli hasılaya katkısının uzun vadede hiçbir zaman kriz öncesi seviyelerde olmayacağı öngörülüyor! Kriz öncesinde genellikle dış finansmana dayanan yatırımların gayrisafi yurtiçi milli hasılaya katkısı %20 düzeylerindeydi. Bugün için ise bu rakam %12’lerde. Uzun vadede bu oranın ancak %17’lere ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Genel verimliliğin uzun vadede ülkenin büyümesine katkıda bulunabileceği kaydedilirken, bunun da bütün iş piyasasında köklü reformlar gerektirdiği belirtiliyor. Bu reformlar arasında bütün sektörlerin serbest bırakılması, çalışma ilişkilerinde daha büyük esneklik sağlanması yani IMF’nin direttiği önlemlerin alınması yer alıyor.
Bu çerçevede bütçe fazlası hedefinin yerine getirilemeyeceğini varsayan IMF, Yunanistan’ın borcunun şartsız koşulsuz derhal hafifletilmesi gerektiği önerisini sunuyor.
Kaynak: www.azinlikca.net
ARAŞTIRMA-İNCELEME
4 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
5 gün önceHABERLER
8 gün önceHABERLER
13 gün önce