DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 3405392-0.22906%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

12:55

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Slovenya için kısmi bir zafer
1891 okunma

Slovenya için kısmi bir zafer

ABONE OL
02/09/2020 14:29
Slovenya için kısmi bir zafer
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Slovenya ile Hırvatistan arasındaki sınır çatışmasında Lahey’deki uluslararası tahkim mahkemesi, Adriatik kıyısındaki Piran Körfezinin büyük oranda Slovenya’ya ait olduğuna karar verdi. Buna karşın Hırvatistan sınırların düzleştirilmesinden ve bir dağ zirvesinin onlara verilmesinden faydalandı. Ancak Zagreb kararı tanımadığını açıkladı. Kararın etkileri ne olacak?

Hukukun uygarlaştırıcı gücü

Delo’ya göre tahkim mahkemesinin kararı, Batı uygarlığının hala başarılar elde edebildiğinin bir kanıtı:

„Dünden bu yana Slovenya’nın sınırları nihayet bir bütün olarak çekilmiş oldu ve önemli olan da bu. Açılan bu tahkim davası, AB’nin ve dünyanın tüm önemli ülkelerince desteklendi. Burada olan, Balkanlarda henüz çözüme kavuşturulamamış sınır anlaşmazlıklarının çözümü için emsal oluşturacak bir çatışmanın sonlandırılmasıydı. Mahkemenin kararı aynı zamanda hukukun üstünlüğüne ve bir çatışma durumda devletlerin hukuki uygarlaşmaya davet edilmesine bir örnek. Bu örnek sayesinde sadece Hırvatistan’ın değil, Slovenya’nın da hukuki, hatta bir anlamda siyasi kültürü hakkında çok şey öğrenebiliriz. Son söz uygarlığın oldu.“

Kazanan yok

Večernji list’e göre bu süreçten herkes zararlı çıktı:

„Tahkim mahkemesi inandırıcılığını yitirmiş durumda. Tüm bu olan bitenin ardından başka devletler davalarını, iyimserlik ve güvenle bu divana taşımaya devam edecek mi? … Hırvatistan da kaybetti … Komşularıyla gergin bir ilişki Hırvatistan için siyasi çatışma ve savaşlar kadar yararsız. … Kaybedenlerin bir diğeri de Slovenya. Evet, istediklerini büyük ölçüde almayı başardılar, ancak karşılığında ödedikleri bedel ne oldu? Bu bedel, kabul ettirmeyi başaramayacakları bir kararın çıkmış olması. Üstelik komşusuyla artık bozulmuş bir ilişkisi olacak ve uluslararası topluluğun bir kısmı tarafından, açık açık anlaşma bozan, mahkeme önünde mızıkçılık yapan ve gerek etik normları, gerekse hukuki kuralları tanımayan bir devlet olarak kabul görmesi de cabası.“

Engelleme sırası Yunanistan’dan Hırvatistan’a mı geçti?

Hırvatistan’ın tahkim mahkemesinin kararına uymaması, Der Standart’a göre Balkanlarda yeni bir engelleme politikasının işareti olabilir:

„AB üyesi Hırvatistan’ın bu süreci terk etmesi, … hukuk devleti ilkesi açısından son derece sorunlu bir tutum olabilir. … Hırvatistan şimdi de mahkemenin kararını tanımamaya karar verdi. Bazı gözlemciler Zagreb’in bu politik kararının, diğer komşularıyla ilişkisi üzerinde etkisi olacağından endişe ediyor bile. Nitekim Hırvatistan şimdi, seçim yasası Herkes Hırvatistan’a uygun olarak değiştirilmediği halde, Bosna-Hersek’in AB adaylığı statüsünü veto edebilir. … Bugüne kadar siyasi engellemelerin Balkanlardaki temsilcisi, yıllarca Makedonya’ya veto koymuş olan Yunanistan olmuştu. Şimdiyse Hırvatistan bu unvanı Yunanlardan alabilir.“

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP