DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 2121628-0.29919%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:57

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Üsküp SAMİT100 Zirvesine Ev Sahipliği Yaptı
233 okunma

Üsküp SAMİT100 Zirvesine Ev Sahipliği Yaptı

ABONE OL
02/09/2020 13:54
Üsküp SAMİT100 Zirvesine Ev Sahipliği Yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üsküp, geçen hafta bu yıl altıncısı düzenlenen, Güneydoğu Avrupa iş dünyası liderlerine yönelik olan ve Makedonya Cumhuriyeti, Batı Balkanlar ile Uluslararası Finansal Kurumlarından 100’e aşkın seçkin iş adamının katıldığı SAMİT100 zirvesine ev sahipliği yaptı. Her yıl olduğu gibi SAMİT100’ün bu yılki konusu da “bağlanmak” oldu. İki gün süren zirvede, iş adamları ve siyasi liderler elektrifikasyon, e–hareketlilik, bölgenin daha iyi bir altyapıyla bağlanması, insan ve malların akışını hızlandırma yolları ve dijitalleşmenin getirdiği değişimler konuları hakkında konuştular. Bu etkinlikte iş dünyası daha iyi bir bölgesel ekonomik işbirliği oluşturmak için önlerinde bulunan zorlukları, sorunları tespit etmeye ve çözümler üretmeye çalıştı.

Zirvenin açılışını SAMİT100’ün Yönetim Kurulu Başkanı ve Alkaloid firmasının birinci adamı olan Jivko Mukaetov yaptı. En kısa zamanda Güneydoğu Avrupa ülkelerinin birbirleriyle bağlanması gerektiğini ve sermaye, insan ile fikirlerin bu ülkeler arasında serbest dolaşımının sağlanması zorunluluğunu vurguladı. Ulaşım ve bağlanmanın bölgesel işbirliği için olan hayati önemine değindi. Zirvenin amacının bölgedeki mal ve insanların akışının daha hızlı sağlanmasının olduğunu ve en kısa zamanda bunu gerçekleştirmeyi umduklarını söyledi. Daha verimli bir hareketlilik yönünde insan ve şirketlerin karşılaştıkları zorlukları ve sorunları çözmek ile sınırlar arası işlemleri uyumlaştırmak konularında yerel hükümetler ile çalışmalar yaptıklarını da ekledi. Bölgedeki şirketlerin durumlarına da değinen Mukaetov, SAMİT100 zirvesinin onların yeni piyasalara açılmaları için büyük bir şans olduğunu, bu amaç için ise birbirleriyle işbirliği yapmalarının gerekli olduğunu söyledi. Ayrıca, işbirliğini güçlendirerek ve şirketler arasında sinerjiyi yakalayarak ekonomilerin rekabet gücünün artacağını, firmaların yeni piyasalara açılmasının kolaylaşacağını ve bölgedeki ülkelerin birleşik pazar olarak daha çok yabancı yatırımlar çekeceklerini de sözlerine ekledi.

SAMİT100 zirvesinin özel konuşmacılarından biri de Avrupa Birliği’nin (AB) Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bultz’tu. Bultz, bölgenin Avrupa Birliği’ne entegrasyonunun bölge açısından kritik önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, bölgeyle gurur duyduğunu ve on yıllık müzakerelerinin Ulaşım Topluluğu Anlaşması’nın imzalanması ile sonuçlanmasından memnun olduğunu belirtti. Bölgenin Avrupa Birliği’nin yanlışlarından ders almasını ve dijitalleşmeden yararlanmasını tavsiye etti. Batı Balkanlar’daki ülkelerin e-gişelere geçmelerini, dijitalleşmeden yararlanarak kamuda bürokrasinin %60 oranında azaltılmasını söyledi.

Ekonominin Koordinasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Koço Angyuşev, “Bağlanmaya” bazlı ekonomik büyümenin hızlanması için e-konsept” panelinde, Hükümet’in iş dünyasını desteklemek, bölgedeki ekonomik işbirliğini teşvik etmek ve e-bağlanmayı gerçekleştirmek için gösterdiği çabaları anlattı. Angyuşev, Makedonya’nın Güneydoğu Avrupa ülkeleri için güvenilir bir ortak ve iyi bir komşu olduğunu, Hükümet’in ise komşuları ve daha geniş uluslararası çevre ile tüm alanlarda mükemmel işbirliği sağlaması için uğraşacağını vurguladı. Hükümet olarak ilk önce daha iyi bir altyapı oluşturmak, firmalar için daha iyi şartlar belirlemek ve insan ile malların daha hızlı, daha verimli ve daha güvenilir bir şekilde ulaşımını sağlamak için çalışacaklarını söyledi. Hükümet’in e-hareketlilikten önce bu konulara önem vermesi gerektiğini de ekledi.

Başbakan Zoran Zaev ise yaptığı konuşmada, Batı Balkanlar olarak çaba sarf ettikleri Avrupa Birliği’nin, ilk önce bölge olarak birbirleriyle daha sonra ise diğerleriyie işbirliği yaptıkları takdirde daha çok saygı görecekleri göz önüne alındığında, Hükümet olarak genel bölgesel işbirliği arttırma konusunda çalıştıklarını ve çalışacaklarını söyledi.

Yazımın başında da söylediğim gibi SAMİT100 zirvesine 100’ü aşkın iş adamı ve siyasi liderler katıldı, çok sayıda konuşmacı düşüncelerini aktardı. Ayrıca, bu yılki SAMİT100 zirvesi çerçevesinde SAMİT100 bölgesel platformu ile Makedonya, Sırbistan, Arnavutluk, Kosova, Bosna-Hersek ve Karadağ ticaret odaları işbirliğini sağlayan Yatırım Forumu Odası arasında bir Mutabakat Zaptı imzalandı.

Kaynak: Yeni Balkan

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP