DOLAR 34,2452 0.28%
EURO 37,6376 -0.37%
ALTIN 2.921,730,22
BITCOIN 21215260.10193%
İzmir
27°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:57

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA Tarafından Kurulan Gülbaba Müzesinin Açılışını Yaptı
169 okunma

T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA Tarafından Kurulan Gülbaba Müzesinin Açılışını Yaptı

ABONE OL
02/09/2020 12:44
T.C. Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA Tarafından Kurulan Gülbaba Müzesinin Açılışını Yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Macaristan’ın Budapeşte kentinde Gülbaba Türbesini restore eden TİKA, türbe yanına kurduğu müze ile gelecek nesillere Osmanlı eserlerini ve tarihini anlatacak.

Budin’in fethi sırasında, 2 Eylül 1541 tarihinde vefat eden naaşı, Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile Yahya Paşazade Mehmet Paşa tarafından 1543 ile 1548 yılları arasında inşa edilen bu Türbeye defnedilmişti ve Kanuni Sultan Süleyman ile birlikte on binlerce insan Gülbaba’nın cenazesine katılmıştı.

Açılışı T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yaptı

Gülbaba Türbesi ve Müzesi açılışını Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Macaristan Başbakanı Viktor Orban tarafından yapıldı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoglu ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın da katıldığı törene, Balkan Ülkeleri, Makedonya, Yunanistan, Kosova, Bulgaristan ve Türkiye’den de Bektaşi Dervişleri de katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan türbe açılışında yaptığı konuşmasında, “İnanıyorum ki bu mübarek mekân gelecek kuşaklar tarafından da büyük bir ihtimamla korunacak ve Türk-Macar dostluğunun en kıymetli sembollerinden biri olmaya devam edecektir. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın büyük katkılarıyla gerçekleştirilen bu son restorasyon, türbeye yepyeni bir çehre ve estetik değer kazandırdı. Türbe külliyesi, bahçe düzenlemeleri ve iç mekânları ile çok farklı ve göz alıcı bir görünüme kavuştu. Gelenek ile moderni başarıyla sentezleyen bu projenin Tuna’nın güzelliğine güzellik, Budapeşte’nin ihtişamına da ihtişam kattığına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Macaristan’da iki ülkenin kadim dostluğunu, dayanışmasını ve ortak tarihini temsil eden pek çok eser bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Budapeşte’deki eserlere ilaveten Zigetvar, Pecs, Eger ve Siklos gibi kentlerde de Osmanlı döneminden kalma pek çok tarihî yapı olduğunu hatırlattı. Macaristan’ın bunları korumakla sadece tarihine değil, insanlığın ortak kültürel mirasına da sahip çıktığını ve başka birçok ülkeye de örnek olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye olarak bu çabalarında Macaristan’a bugüne kadar güçlü bir destek sağladık, sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sadece kültürel alanda değil ekonomiden ticarete, yatırımlardan bölgesel meselelere kadar Türk-Macar dostluğunu perçinleyen adımları atmayı sürdüreceğiz. Bilhassa bölgesel barış ve istikrara yönelik tehditlerin arttığı bir dönemde bu iş birliğinin çok daha büyük önem kazandığına inanıyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TİKA Gülbaba Türbesi Restorasyonu ve Müze Projesini  Macar Başbakanı ile birlikte açtıktan sonra, Gülbaba Türbesini ve  Müzesini Başbakan Orban ve TİKA Başkanı Çam ile birlikte  ziyaret ederek TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’dan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretlerinde, Balkan Bektaşi Dervişleri ve TİKA’nın Projede görev verdiği Akademik kadrosu da yer aldı.

TİKA Gülbaba Türbe ve Müze Projesi

Restorasyon çalışmalarında öncelikle, türbe taş duvarlarında, zemin kaplamalarında, ahşap pencerelerde çürümeler ve yıpranmalar giderilmiştir. Türbe giriş cephesi ve alemde gerekli restorasyon çalışmaları yapılmış, aslına uygun hale dönüştürülmüştür.

TİKA desteğinde, Türbe bahçesi, çevre restorasyonu ile müze inşa ve kurulumu gerçekleştirilmiş. Altyapısı, zemin kaplamaları tarihi mirasın korunması amacıyla restorasyon çalışmalarını tamamlarken, tarihi eser yaşatılması için projede yer almamasına rağmen TİKA tarafından, uzun süren müzakereler sonrasında bir müzenin de inşası da TİKA tarafından gerçekleştirmiştir.

Müzede, sergilenecek Bektaşi büyüklerini temsilen silikon heykeller, tekkelerde icra edilen sanatlara ilişkin müzik aletleri ve bilgi panoları, hat levhaları, çeşitli kıyafet ve aksesuarlar ile Türbe içerisindeki sanduka örtüsü Türk Bilim Adamları danışmanlığında TİKA tarafından üretilmiştir.

Müzede, Budin ile Peşte’nin Osmanlı dönemindeki siluetini gösteren tarihi bir gravür de dijital tasarımla ziyaretçilere sunulmuştur.

TİKA, Tarihe Işık Tutuyor

TİKA Tarafından inşa edilen,  Macaristan’daki Osmanlı varlığının Budapeşte’de yer alan en önemli örneği olan Gülbaba Türbesi ve Müzesi ile tarihe işi tutarken, Balkanlar, Doğu Avrupa ve Avrupa ülkelerine Budapeşte den bir barış Gülü uzatıyor.

 

* yenibalkan.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP