DOLAR 33,1015 0.1%
EURO 36,2993 0.23%
ALTIN 2.632,600,71
BITCOIN 2147289-0.96007%
İzmir
36°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

İletişim Başkanlığı, yabancı medya temsilcilerine Türkiye’nin göç ve iltica politikasını anlattı
139 okunma

İletişim Başkanlığı, yabancı medya temsilcilerine Türkiye’nin göç ve iltica politikasını anlattı

ABONE OL
03/08/2019 12:04
İletişim Başkanlığı, yabancı medya temsilcilerine Türkiye’nin göç ve iltica politikasını anlattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İletişim Başkanlığı koordinasyonunda, Dışişleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün katkılarıylauluslararası medya mensuplarına yönelik “Türkiye’nin Göç ve İltica Politikası” başlıklı bir toplantı düzenlendi.

Toplantıda, Türkiye’deki Suriyelilerle ilgili doğru bilinen yanlışlar, Türkiye’nin sığınmacılara yönelik eğitim, uyum, bilgilendirme çalışmaları, İstanbul’da gerçekleşen güvenlik uygulamalarının hukuki boyutları yabancı basın kuruluşları ile paylaşıldı.

İletişim Başkanlığı Kamu Diplomasisi Dairesi Başkanı Ömer Faruk Tanrıverdi’nin moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda sınırların kapatılması, sığınmacı kayıtlarının durdurulması, sığınmacıların sınır dışı edilmesi gibi iddialara ilişkin sorular da yanıtlandı.

Toplantı moderatörü Tanrıverdi, açılış konuşmasında, “Son 8 yılda 434 bin Suriyeli bebek ülkemizde dünyaya gelmiştir. Bu rakamın altını çizmek istiyorum. Türkiye ve Avrupa’daki birçok kentin nüfusundan fazla bir nüfus ülkemizde dünyaya gelmiş ve bu çocuklar Suriye’yi hiç görmemiş, tanımamıştır. Ülkemizde doğup yıllardır burada yaşamakta olan ve Suriye’yi tanımayan bu kuşağın kaybedilmemesi için devletimiz ve milletimiz ile çalışmaktayız.” dedi.

Uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çeken Tanrıverdi, küresel bir olgu olarak dünya genelinde 68,5 milyon insanın zorla yerlerinden edilmesinin tek başına Türkiye’nin ya da başka bir ülkenin değil tüm insanlığın problemi olduğunu belirtti.

Mülteciler konusunda uluslararası toplumun adil yük ve sorumluluk paylaşımı girmesi gerektiğini vurgulayan Tanrıverdi, göçün önlenmesi yerine tüm ülkelerin taşın altına ellerini koyarak birlikte yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Konuşmasının sonunda Suriyeli sığınmacılarla ilgili ülkemize uluslararası bağlamda verilen taahhütlerin yerine getirilmediğini belirten Tanrıverdi, “Yoksulluk, kıtlık, iç savaşlar ve çatışmalardan kaçan bu insanlara yardım elini uzatmak, insanlık onurunun ve vicdanının bir gereğidir.” dedi.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Düzensiz Göçle Mücadele Daire Başkanı Ramazan Seçilmiş yaptığı sunumda İstanbul’da 547 bin kayıtlı Suriyeli’nin bulunduğunu, şehrin bu anlamda üst limite ulaştığını dolayısıyla da İstanbul için bir kısıtlama olduğunu fakat başka şehirler için böyle bir sınırlandırma olmadığını belirtti. Son dönemde gündeme gelen uygulamaların sadece Suriyelileri değil kayıt dışı durumda olan birçok milletten sığınmacıyı kapsadığını ifade eden Seçilmiş, uygulama kapsamında 7 bin kayıt dışı göçmen tespit edildiğini, bunların içerisinde de yaklaşık 1000 kişinin Suriyeli olduğunu söyledi.

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanlığı Göç, İltica ve Vize Genel Müdür Yardımcılığı Daire Başkanı Utku Atahan ise Türkiye’de 1 milyon civarında okul çağında Suriyeli çocuk bulunduğunu, Türkiye’nin bu alandaki çabaları ile 2014’te %30 olan okullaşma oranını 2018’de %61’e çıkarttığını belirtti. Son günlerde İstanbul’da yaşanan gelişmelere ilişkin olarak da Türkiye’nin 1951 yılında imzalanan Cenevre Sözleşmesi’nin tarafı olduğunu ve geri gönderilemezlik ilkesi de dâhil olmak üzere tüm uygulamaları uluslararası sözleşmeler çerçevesinde gerçekleştirdiğini ifade etti.

Kaynak : iletisim.gov.tr

    En az 10 karakter gerekli