DOLAR 34,5467 0.18%
EURO 36,0147 -0.62%
ALTIN 3.005,411,48
BITCOIN 34092170.32057%
İzmir
20°

HAFİF YAĞMUR

06:24

SABAHA KALAN SÜRE

Gazetelerin dijitalleşmesi ve Balkan Günlüğü 
438 okunma

Gazetelerin dijitalleşmesi ve Balkan Günlüğü 

ABONE OL
21/10/2019 10:00
Gazetelerin dijitalleşmesi ve Balkan Günlüğü 
0

BEĞENDİM

ABONE OL

[responsivevoice_button voice=”Turkish Female” buttontext=”Yazıyı Sesli Dinle/Durdur”]

 

 

Geçenlerde  “We Are Social” ve “Hootsuite”’in birlikte yayınladığı “Digital in 2019” raporunda en güncel dünya İnternet kullanım istatistikleri ve sosyal medya istatistiklerine göre;

 

• Dünya’da 4.38 milyar İnternet kullanıcısı var ve dünya nüfusunun %56’sını oluşturuyor
• Dünya’da 3.48 milyar sosyal medya kullanıcısı var ve dünya nüfusunun %45’ini oluşturuyor
• Dünya’da 5.11 milyar mobil kullanıcı (Akıllı telefon ve benzerleri)  var ve bu dünya nüfusunun %67’sini oluşturuyor

Dijitalleşme süreci devam ederken, pek çok eski alışkanlığa veda ediyoruz. Kitapların yerini elektronik kitaplar alıyor, basılı gazeteler dijital yayıncılığa geçiyor. Dijitalleşmeyle içeriğe ulaşmak kolaylaşırken, başka faydaları da beraberinde getiriyor. Kâğıt kullanımının düşmesiyle çevreye daha az zarar verilmesinin yanı sıra, lojistik maliyeti de ortadan kalkıyor. İnsanlar ertesi gün kâğıttan okuyacakları haberi anında bilgisayar, tablet veya akıllı telefonlarından okuyabiliyorlar.

Ancak tabiki kâğıttan okumayı seven ya da buna alışık olan hala çok sayıda insan var. Hala internetin olmadığı veya kısıtlı kullanıldığı yerler var. Uçakta olduğunuzda, yurt dışında veya elektriklerin kesildiğinde internet olmuyor. Diğer yandan internetin kullanım maliyeti de hala herkesin doyasıya kullanacağı kadar ucuz değil. Başka bir sıkıntı ise bilgi kirliliği. Sosyal medya üzerinden erişilen bilgilerin doğruluğu çoğu zaman tartışılıyor. Ayrıca gelecek için saklanan bilgilerin arşivi de kâğıt üzerinde kimi zaman daha güvenli olabilir. Klasiği seven muhafazakâr insanlar hala var. Bunların dışında özgün yazı dizileri, makaleler ve röportajlar için hala gazeteler tercih edilebiliyor.

Diğer yandan ise New York Times CEO’su Mark Thompson’a göre basılı gazeteler ömrünü doldurmak üzere. Thompson 10 yıl gibi kısa bir süre içinde basılı gazetelerin yok olabileceğini düşünüyor. Bu öngörü elbette ki ABD için geçerli. Diğer ülkelerde bu geçişin zamanlaması daha farklı olacaktır.
NYT bir ara kâğıt baskıyı bırakıp dijitale geçmişti. Aynı şekilde Türkiye’de de Haber Türk gazetesi kâğıt baskıyı bırakıp tamamen dijitale geçti.
Tüm bu gelişmelerin ışığında Balkan Günlüğü gazetesi olarak biz de geride kalmadık ve bir takım yenilikler yaparak hem kâğıttan hem de dijitalden yayın hayatına devam etmeye devam ediyoruz. Aslında Balkan Günlüğü okuyucularımıza müjde diyebileceğimiz yeniliklerden bahsediyorum.

Bu yenilikleri sizlerle paylaşmak istiyorum:

Balkan Günlüğü gazetesi olarak dijital müjdelerimiz

1-Türkiye’nin ilk ve tek Balkan yayın organı olan Balkan Günlüğü Gazetemizin web sayfası olan www.balkangunlugu.com sitesini Türkiye ve Balkan ülkelerinden günlük ortalama 1500-2000 arası tekil tıklama yapılmaktadır.

Okuyucularımız gazetemizi isterlerse  https://balkangunlugu.com.tr/e-gazete/ link adresinden Dijital’de (e-Gazete) okuyabilirler.
Profesyonel bir ekip tarafından hazırlanan ve takip edilen web sayfamızın Google özel ayarları yapılmış ve üzerinde SEO çalışmaları sürekli devam etmektedir. Google arama motorunda ilk sıralardayız. Gazetemizde çıkan bir haber aynı anda Google’da da yer alıyor.
2-Önümüzdeki hafta inşallah bir Kanada firması olan ve THY’nin de abone olduğu internet üzerinden gazete ve dergileri okuyabilme imkânı veren Dijital Gazete ve dergi platformu “Presreader” a giriyoruz.

THY, şimdilik yurtdışı uçuşlarında VİP ve CİP yolcularına birer tablet vererek Pressreader uygulaması ile dünyadaki tüm gazete ve dergileri okuyabilme imkânı veriyor. Türkiye’de ve Dünya’da Presreader’a abone olan tüm kişi ve kurumlar gazetemizi dijital ortamda okuyabilir.Presreader uygulamasını App Store’dan indirebiliyorsunuz.

3- Gecen hafta Balkan Günlüğü gazetesi olarak Türkcell’in kurduğu “Dergilik” Dijital Platformuna giriş yaptık.  Dergilik de aynı Pressreader gibi tüm abonelerine Türkiye ve Dünya’dan gazete ve dergileri ücretsiz okuma fırsatı veriyor. İsterseniz, Dergilik uygulamasını App.Store’dan indirip kullanabilir ve burada Balkan Günlüğü ’nü okuyabilirsiniz.

4-Kısa adı CİB olan Cumhurbaşkanlığı Basın İletişim Başkanlığı’nın Türkiye’deki tüm yerel ve ulusal gazetelerini içine alan dijital platformu “CİB Anadolu’nun Sesi” de yer alıyoruz. Bu uygulamayı da App. Store’dan indirebilirsiniz.

5-Türk Telekom’un dijital sistemi Programatik’te yer alıyoruz. Türk Telekom ile artık bu konuda ortak çalışıyoruz.

6-Çalışma partnerimiz olan Ajans Press firmasının desteği ile web sayfamızda yer alan tüm haberler ve duyurular ilgili abonelerine derhal ulaştırılıyor. Ayrıca web sayfamızda çıkan haber ve duyurular, aynı anda Google arama motorunda da yer alabiliyor.

7-Balkan Günlüğü gazetesi Web sayfamız (www.balkangunlugu) , Google News’a kayıtlı bir site olarak hizmet veriyor…

Şimdilik bu kadar. Hem kâğıt üzerinden hem dijitalden Balkanları anlatmaya devam edeceğiz. Okumanız ve bizleri takip etmeniz dileğiyle.

Rifat Sait
AK Parti 24.Dönem İzmir milletvekili
BASAM (Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi) Başkanı

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP