Ticarette Ahlaksızlık

27 2024 - 05:49

Ticarette Ahlaksızlık

(Last Updated On: 27/05/2020)

Bilindiği üzere Peygamber Efendimiz (SAV) dediği gibi rızkın 10’da 9’u ticarettedir. Ama gel gelelim zamanın insanoğlu konuyu farklı algılamış olacak ki son zamanlarda şahit olduğumuz olaylar bizleri çok derinden üzmekte. Ticaret, “satma” (ihracat) ve “satın alma” (ithalat) gibi iki temel faaliyete dayanır. Bunlardan birinci faaliyette malın arzı, ikinci faaliyette de talebi söz konusudur. Eskiden ticaretin ne kadar şeffaf adil ve dürüstçe yapıldığını hep büyüklerimizden dinliyor ve yaşıyorduk. 

Günümüzde ise ticaretin anlayışı çok daha farklı ve adil olmayan yollarla yürütülmeye çalışılması tabi üzücü bir durum. Birkaç örnekle konuyu özetlemeye çalışacağım. Malum bu günlerde dünya genelinde salgının dolayı sağlık sektörü her zamankinden daha bir önem arz eder noktaya gelmiş bulunmakta. Tabi böyle bir durumumda olayın ticaret ayağında bazı fırsatçıların iştahını kabarttığını görmüyor değiliz. Malum bu günlerde cerrahi önlük, cerrahi tulum, eldiven, maske gibi sağlık sektörünün ihtiyacı duyulan lokomotif ürünler baya revaçta. Bu revaçta olan ürünler üreticiden tüketiciye intikal edene kadar baya zorlu bir yol kat ediyor. Maalesef bu yolculuğun zor kısmını oluşturanlar ise amatör komisyoncu ve kendileri broker olarak tanımlayan kişiler. Üreticiden çıkan malın üzerine fahiş kar marjı koyarak hiçbir zahmete girmeden para kazanmanın peşinde olan bu fırsatçı kişiler yüzünden tüketiciye intikal etmesi gereken mal bir türlü ulaşamıyor. Hali ile bizler tüketici olarak mağdur durumda kalıyoruz.

Konu ile ilgili bu amatör ve fırsatçı diye hitap ettiğimiz komisyoncu ve iş takipçilerine yetkililerin el koyması gerekiyor ki ticaretin ihracatın daha sağlıklı verimli ve aktif halde yürüyebilmesi için.  Burada tabi kurumsal ve profesyonel bu işi yapanları tenzih ediyoruz. Yaşadığım bir örnekle konuyu özetlemek istiyorum. Söz konusu sağlık sektörü olunca bu gümlerde yaşadığım bir olayı paylaşmak isterim. Geçen gün bir ihracat firması ateş ölçer getirdiğini duyurdu, fiyatı belliydi. Tüketiciye ulaştıracakları fiyat makul bir fiyat iken, bir anda ürünler kapatılıp fahiş bir fiyatla tüketiciye sunuluyor. Bahsi geçen fırsatçılar ürüne biçilen fiyatın üzeri bir kaç dolar daha koyup piyasaya arz etmeye çalıştılar.

Kendilerini Tekel olarak yansıtmaya çalışanlara birilerini dur demesi gerekiyor. Keza diğer ürünlerde de aynı sorunlar yaşanmakta örn. maske kumaşı, cerrahi önlük kumaşı gibi temel malzemelerde oynanan kara borsa oyunlarına el atılması gerekiyor. Üretici üretimini yapmak için hammadde bulamıyor, ihracatçının müşterisi hazır ihracatı yapacak malzeme bulamıyor. Bu durum tabi ki ekonomimizi de olumsuz olarak etkilediğini görüyoruz. Buna benzer olaylar ve örnekleri son günlerde hayatımızın neredeyse hemen hemen her adımda karşımıza çıkıyor.

Konu ile ilgili lütfen yetkili mercilerin olaylara el atarak amatör komisyoncular ve iş takipçilerine dur diyerek, bu tarz operasyonel işlem ve adımları kurumsal ve profesyonellere yaptırılması konusunda gerekli adımları atmasını önemle rica ediyoruz.

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.