DOLAR 32,2234 -0.11%
EURO 34,9331 0.17%
ALTIN 2.445,790,57
BITCOIN 1965056-3.24666%
İzmir
17°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Çanakkale Savaşları – 4

ABONE OL
03/09/2020 00:54
0

BEĞENDİM

ABONE OL

General Hamilton, Osmanlı Ordusu’nu yanıltmak için çıkarmanın Saros Körfezi’ne yapılacağı izlenimini vermeye çalışmıştır. Böylece Osmanlı’nın Kuvvetleri’ni kaydırmalarını en az 24 saat engellenmiştir. 25 Nisan sabahı gün boyunca Saros Körfezi top atışına tutulmuş ve havanın kararmasına kısa bir süre kala içinde askerlerin bulunduğu sekiz büyük filikayı sahile doğru göndermiş ve havanın kararmasıyla birlikte bu filikalar geriye dönmüşlerdir.

Seddülbahir’e yapılan ilk çıkarma 28 Nisan 1915 tarihi sabahında gerçekleşmiştir. İngiliz ve Fransız birliklerinin ilk hedefi Kirte Köyü ve hemen kuzeyindeki Alçıtepe olmuştur. Bu cephenin sol tarafından dört İngiliz tümeninin gerçekleştirdiği saldırı şiddetli çatışmalar sonucu bertaraf edilmiştir. Ancak cephenin sağ tarafından saldıran iki Fransız Tugayı, Osmanlı Cephesi’nde yarılma meydana getirmiştir. Cephe Komutanı Albay Halil Sami Bey hatların geri çekilmesi emrini vermişken, iki bölüklük bir kuvvet, donanma topçusunun ateşinde bir gedik bulmuş ve hatları takviye etmiştir. Bunun  üzerine geri çekilme emri derhal geri alınmıştır. Öğleden sonra ise Yarbay Sabri Bey iki taburluk bir kuvvetle karşı taarruza geçerek Müttefik Cephesi’ni kırmıştır. Gün batarken düşman askerleri taarruz hatlarına geri çekilmişlerdir. Bu çatışmalarda Osmanlı’nın kaybı 2380 olmuştur. 2 bin 165 ölü ve 8 bin 220 yaralı vardır. Bu haksız savaşa katılan kahraman askerlerimiz hayatlarına hiç deniz görmemişlerdi, geri dönmeyi de düşünmemişlerdi. Ruhları şad olsun.

İkinci Kirte Muharebesi 6 Mayıs sabahı başlamış ve 8 Mayıs günü sona ermiştir. Bu çatışmalarda da düşman birlikleri püskürtülmüş ve ancak 500 metre kadar ilerleyebilmişlerdir. Müttefiklerin 7 bin kaybına karşılık Osmanlı’nın kaybı 2 bindir. Üçüncü Kirte Muharebesi 4 -5 Haziran tarihlerinde gerçekleşmiştir. Bu harekâtın da başarısız olması üzerine, müttefikler taarruzlarını tüm Cephe hattında değil, daha sınırlı bir hattan gerekli görmüşlerdir. Nitekim 18 Haziran günü başlayan düşman topçu ateşi üç gün sürmüş ve Fransız birlikleri 21 Haziran günü hedefleri olan Kerevizdere’deki tepeyi ele geçirmişlerdir.

 

ZIĞINDERE  MUHABERESİ:  

 

Müttefikler bir sonraki saldırılarını Zığındere ile sahil arasındaki boyunca üç tugayla, Ziğınderenin karşı yamaçlarında ise iki Tugayla taarruz etmeyi planlamışlardır. Bu bölgeyi Albay Refet Bey’in komutasındaki II nci Osmanlı   Tümeni savunmaktaydı. Zığındre ile Kanlısırt arasındaki bölgeyi ise albay Halil Beyin Komuta ettiği 7 nci Osmanlı Tümeni savunmaktradır. Bu Tümenler  tek Tugaylıdır. Deniz ve Kara Topçusunun   26 Haziran’da başlattığı bombardıman üç gün sürmüştür. 28 Haziranda başlayan düşman taarruzu sağ kesimdeki Osmanlı Siperlerinin tümünde başarılı olmuştur. 800 Metre mesafedeki Kirte Köyüne yapılan ileri hareket  topçu ateşiyle durdurulmuştur.  Siperler 30 Haziran tarihine kadar birçok kez el değiştirmiş sonunda İngilizlerde kalmıştır. 1 Temmuz günü yenilene Osmanlı taarruzu  yoğun topçu ateşi altında başarısız kalmıştır. Yine 5 Temmuz tarihinde Albay Hasan Basri Beyin komutasındaki 5 nci Osmanlı Tümeni ve Albay Nicolai’nin Komutası’ndaki 3. ncü Tümenin taarruzundan sonuç alınamamıştır. Cephenin merkez bölümünden  yapılan taarruzda üç saat süren ve 60 bin top mermisinin kullanıldığı hazırlık ateşinden sonra, başlayan İngiliz saldırısında ilk hat siperlerinde hiçbir savunma askerimiz sağ kalmamıştır. Ancak ikinci hat  siperlerinde ise İngilizler ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Bu saldırılar sonunda İngilizler birkaç siper parçasını işgal edebilmişlerdir. Fransızlar ise sağ kesimdeki Osmanlı siperlerinde tutunmayı başarmışlardır.  İki günlük kanlı muharebenin sonunda Türk tarafın kayıpları 9.700 müttefiklerin kayıpları ise 5800 dür. Bu muhabereler sonunda Seddülbahir Cephesi’nde Osmanlı Kuvvetleri’ni atmanın çok zor olduğu anlaşılmıştır. General Hamilton bu sefer Suvla Koyu’nda takviye kuvvetlerle yeni bir çıkarma daha yapmayı planlanmıştır. Kirte bağları muharebesi olarak bilinen bu Muharebe 6 Ağustos günü başlamış ve iki gün sürmüştür. İngilizlerin taarruzlarının bu denli büyük güçle ve ağır kayba rağmen başarısız olması üzerine General Hamilton Seddülbahir’e askeri harekâta girişilmemesi emrini vermiştir.

 

ARIBURNU CEPHESİ

 

Anzak Kolordusu 15 Nisan sabahı saat 05.00’te çıkarma botlarının bir şekilde kuzeye kayması üzerine 1500 kişilik bir kuvvetle, Kabatepe yerine Arıburnu kesiminde karaya çıkmak zorunda kalır. Bir gözetleme Türk takımının direnişine rağmen karaya çıkan Anzak askerleri belirli bir bölgeye kadar ilerler. Bigalı’da ordu yedeği olarak bulunan Yarbay Mustafa Kemal Komutası’ndaki 19. Tümen 24-25 günü bir tatbikat yapmaktadır.

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.