Rumeli’nin Tarihi Lezzeti : Elbasan Tava

26 2024 - 23:21

Rumeli’nin Tarihi Lezzeti : Elbasan Tava

(Last Updated On: 23/06/2020)

 

Bu haftaki tarifimiz tarihi bir lezzet, Elbasan Tava’nın çok özel bir pişirilme tarzı vardır. Denediğiniz zaman lezzetinin farkına varacaksınız. Bu yemekleri yapmak da gerçekten ustalık gerekmektedir. Ben size bu yemek tariflerini hazırlarken çok genç bir isimden de bahsetmek istiyorum. Yaptığı Arnavut yemekleri ile çok kısa zamanda adından çok söz ettirecek. Genç chef Ahmet Aydoğan yaptığı harika Arnavut ciğerini tatmanızı tavsiye ederim. Bizler her zaman gençlere destek olmalıyız.

Osmanlı Türk yemek zevkinin ve alışkanlıklarının Arnavut, Boşnak ve Slav kökenli toplumlarda etkisi onların dillerine giren Türkçe kelime varlıklarından da anlaşılabilir. Yemekler isim olarak aynı kalmakla birlikte bölgede, bunların yapılış tarzı ve sunumları farklılaşmakta ve yeniden eklemlemeler ile özel isimler almaktadır. Örneğin, Elbasan tava et yemeklerinin özel bir tarzda pişirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Anadolu mutfağında et yemeklerinin yoğurtlu sos ile tatlandırıldığı genellikle görülmemektedir. Arnavut ciğeri, Türk usulü ciğer kavurmadan çok farklıdır. Benzer biçimde Boşnak mantısı, Türk mantısından izler taşımakla birlikte ondan başka bir şeydir. Börek, Türk kökenli bir yemektir ama burada inanılmaz bir çeşitlilik gösterir. Çeşitlilik, hamurundan değil, kullanılan ve harç adını verdiğimiz malzemeden kaynaklanmaktadır. Börek içlerinde, kıyma ve et ile yapılan harçlardan çok, genellikle peynir ve sebzelerden (pırasa, ıspanak, lahana, kara kabak…) yapılan harçların ağırlıklı bir yer tuttuğu söylenebilir.

 

 

RUMELİ’NİN TARİHİ LEZZETİ

Elbasan Tava Tarifi

MALZEMELER

  • Yarım kg kuşbaşı et
  • 1 adet yeşil biber
  • 1-2 adet arpacık soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • Tuz
  • Sıvı yağ

 

 

YAPILIŞI

Etler suyunu bırakıp, çekinceye kadar pişirilir. Arpacık soğanlar, doğranmış sarımsaklar ve yeşil biber, sıvı yağ ile sotelenir ve etler ilave edilir.

1-2 dakika karıştırıldıktan sonra doğranmış domates ilave edilir ve tuzu ayarlanır. Ardından 15 dakika kadar pişirilir.

Bir tencerede tereyağı eritilip, un pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından yavaş yavaş süt ilave edilip, tuzu eklenir. Kaynayana kadar karıştırılarak, beşamel sosu hazır hale getirilir.

 

Pişirilen et, bir güveç kabına konulduktan sonra, üzerine beşamel sos ve rendelenmiş kaşar ilave edilip, 200 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Pişirilen elbasan tava; ister güveçte, ister de servis tabaklarına alınarak, servis edilir.

Afiyet olsun!

 

 

Beşamel Sos Tarifi İçin Malzemeler

2 yemek kaşığı tereyağı

1 yemek kaşığı sıvı yağ

1,5 yemek kaşığı un

1,5 su bardağı süt

Tuz

Karabiber

Beşamel Sos Tarifi Yapılışı

Tereyağı ve sıvı yağ küçük bir tencereye alınarak ısıtılır. Un ilave edilerek kavrulur. Kokusu çıkan un kavrulmuştur. Üzerine 1,5 su bardağı süt ilave edilir. Çırpıcı ile hızlıca çırpılır, topak kalmaması sağlanır. Tuz ve karabiber de eklenerek kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. 1-2 dk kaynadıktan sonra ocaktan alınır. Afiyet olsun.

 

 

NOT:

Bu yemeğin adına Elbistan Tavası da denir ki yanlıştır. Doğrusu Elbasan Tava’dır. Rumeli’den gelen soydaşlarımızın yaşlıları, bu yemeğin Arnavutluk’un il merkezlerinden biri olan Elbasan’da (şimdiki ismi Elbasanı) meşhur olup bu adı oradan aldığını söylüyor. Çok eski bir Türk yemeği olduğunu da ilave ediyorlar.

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.