Kosova'nın Yıldızları

27 2024 - 02:34

Kosova’nın Yıldızları

Merhaba Balkan Günlüğü Gazetesi'nin kıymetli okuyucuları… Uzun bir aradan sonra tekrar sizlerle birlikte olmanın mutluluğu içerisindeyim. Bu haftaki yazımı Balkanlar’ın en güzel ülkesi Kosova’ya
(Last Updated On: 19/10/2020)

Merhaba Balkan Günlüğü Gazetesi’nin kıymetli okuyucuları… Uzun bir aradan sonra tekrar sizlerle birlikte olmanın mutluluğu içerisindeyim. Bu haftaki yazımı Balkanlar’ın en güzel ülkesi Kosova’ya ve bu tarih kokan ülkenin önem arz eden kişilerine ayırmak istedim. Kosova bağımsızlığını ilan edene (17 Şubat 2008) dek çok sıkıntılara maruz kaldı ve meşakkatli yıllar geçirdi. Osmanlı yadigarı bu coğrafya ne kahramanlar gördü ne kıymetli insanlara ev sahipliği yaptı. Bu bereketli topraklar siyasetçisinden sporcusuna, eğitimcisinden sanatçısına ve belki aklıma dahi gelmeyen birçok alanda sayısız nitelikli insan yetiştirdi. Bu denli kısa bir yazıda maalesef her birine yer vermek mümkün değil. Bu nedenle bu haftaki yazımda, ilgi alanıma sadık kalıp benim de hayranlık duyduğum birkaç Kosovalı sanatçıyı konu edinmeyi ve benim de gelecek gördüğüm bir isme yer vermeyi uygun gördüm.

Kosova denince benim aklıma gelen ilk isim Adem Yaşari’dir. Ve tabii ki hemen ardından Yaşari’nin arkadaşları… Kosova’nın bugünlere gelmesi için canı pahasına savaşan bu ismi anmadan Kosova’yı düşünmek bana haksızlıkmış gelir hep. Bununla birlikte, Kosova’nın birbirinden değerli diğer sanatçıları bana göre: Rita Ora, İlir Shaqiri, Mihrije Braha, Muharrem Qena ve Merjeme Sermaxhaj. Hepsi birbirinden kıymetli isimler.
Türkiye’de de kökenleri Kosova’ya dayanan ve bu aidiyeti taşımaktan yüksünmeyen çok sayıda başarılı sanatçı var. Mesela bunların içerisinden aklıma ilk gelenler Ediz Hun, Engin Çağlar, Serdar Gökhan, Candan Erçetin, Kıvanç Tatlıtuğ, Engin Altan Düzyatan, Can Yaman… Bir de çok fazla kimsenin henüz bilmediği bir isim: Emirhan Bayram. 1989 Priştine doğumlu olan Bayram, on parmağında on marifete sahip, sade, şöhret dürtüsü ve gösterişten uzak kadın bir sanatçımız ve benim de yakın bir arkadaşım. Bayram’ın on parmağında on marifet diyorum çünkü onun yapıp ettiklerini takip etmek dahi enerji istiyor. Diplomatlık, akademik eğitim, tiyatro ve dizi oyunculuğu… Laf aramızda kendisi TV21 dizisi skeçlerinin şimdiden vazgeçilmez oyuncusu oldu bile. Daha da bitmedi. “Balkanlarda Ayak Sesleri” kısa film yardımcı oyunculuk, Kosova Türk radyosunda program yapımcılığı ve sunuculuğu Bayram’dan bahsederken eksik bırakmamız gereken işler. Yapımcı bir arkadaşımın sinema filminde de başrol teklifi almış olan Bayram maalesef Kosova’nın fark edemediği ender oyunculardan biri. Böyle becerikli ve tecrübeli sanatçıların değeri bilinmeli ve hak ettiği yerlere getirilmeli diye düşünüyorum.

Buradan Kosova’nın kardeş halkına ve değerli insanlarına diyorum ki: Böylesine kalitesi yüksek ama keşfedilmeyen değerlere sahip çıkın, çünkü Kosova’nın “sönük yıldızı” parlamayı bekliyor.
Saygı ve selamlarımla…

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.