Yugoslavya'dan Sonra futbolda Bosna-Hersek

24 2024 - 11:39

Yugoslavya’dan Sonra futbolda Bosna-Hersek

Bosna'da savaşı bitiren, ancak ülkeye karmaşık bir siyasi yapı getiren Dayton Anlaşmasının futbolada yansıyan olumsuz etkisi, FIFA 'nın da baskılarıyla ortadan kalktı.Önceden Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç başkanın dönüşümlü görev yaptığı Bosna-Hersek Futbol Federasyonu, ülkeye uygulanan yaptırımlar sonucu tek başkan seçmek zorunda kaldı.
(Last Updated On: 19/10/2020)

 

Bosna’da savaşı bitiren, ancak ülkeye karmaşık bir siyasi yapı getiren Dayton Anlaşmasının futbolada yansıyan olumsuz etkisi, FIFA ‘nın da baskılarıyla ortadan kalktı.Önceden Boşnak, Sırp ve Hırvat olmak üzere üç başkanın dönüşümlü görev yaptığı Bosna-Hersek Futbol Federasyonu, ülkeye uygulanan yaptırımlar sonucu tek başkan seçmek zorunda kaldı.

1996 yılından bu yana FIFA üyesi olan Bosna-Hersek Futbol Federasyonu Genel kurulu’nda yapılan oylama da Başkan seçilen Elvedin Begiç Bosna futbolu gelişimi için herşeyi yapmaya hazır olduğunu bütün dünyaya gösterdi.
Avrupa pazarına futbolcu bazında çok iyi yapıyorlar ama bunu kendi ülkesine biraz yatırıp yapması ve ülke futbolunun kalitesini yukarıya çekmesi gerekir.

“TFF ile iş birliği devam edecek”

Tff ile Bosna-Hersek futbol iş birliği devam edecek her zaman kamu oyuna gösterdiler.

Ülkemizde forma giyen Bosna milli takımda oynayan oyuncular.
İbrahim Sehiç, Ervin Zukanoviç, Amir Hadzimetoviç, Haris Hajredinoviç ve Edin Visca Ülke futbolumuza büyük hizmetler ve başarılar kazandırıyor.

Peki, geriye dönüp baktığımızda eski Yugoslavya’nın başarısı neydi.

Dünya futboluna yıllar boyunca varlığını sürdürdüğü hatta Türk kulüpleri içinde yugoslavya en büyük futbol pazarıydı.80 ve 90 lı yıllarda bir çok isim ülkemizde çeşitli takımlarda forma giydi.
Büyük yıldızlar yetiştirdiği Dragon Dzagiç, Stefan Bobek ve Saffet Susiç’ti.
Başarının sırrı ise, makine gibi işleyenbir ekol vardı.Milli takıma dahil olan herkes sistemi avucunun içi gibi biliyordu.Takımda kimse oyun içinde sırıtmıyordu.En önemlisi oyun disiplinine önem veriliyordu.

Balkan ülkeleri birbirinden ayrılmış olsa da 2003 yılına kadar büyük turnuvalarda ortak bir milli takım çıkardılar.2003 ten sonra Yugoslavya hepten tarihi karıştı.

Ülke dağıldıkran sonra ise;
Bosna-Hersek
Hırvatistan
Sırbistan
Makedonya
Slovenya
Karadağ
Kosova milli takımlar düzeyinde Avrupa futbolunda önemli pazar haline geldi.
Bir çok yıldızı dünya futboluna kazandırdı.

Her zaman söylüyoruz Balkan futbolu her zaman futbol piyasasının başında adından

Söz ettiriyor….

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.