DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 2243358-0.16157%
İzmir
30°

AÇIK

05:27

SABAHA KALAN SÜRE

184 okunma

ABTTF, AGİT Kopenhag Belgesi konferansında

ABONE OL
02/09/2020 12:53
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABTTF1Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT) tarafından Kopenhag’da düzenlenen “20. Yılında AGİT Kopenhag Belgesi: Mevcut Durum ve Geleceğe Yönelik Perspektifler” konulu konferansa katıldı. Seçimler, hukukun üstünlüğü ve diğer temel hak ve özgürlükler alanında bir temel belge oluşturan 1990 Kopenhag Belgesi’nin 20. Yıldönümü’ne özel olarak gerçekleştirilen konferansa AGİT katılımcı ülkeleri temsilcileri, insan hakları kuruluşları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldılar. Konferansa, Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Reşit ile Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) üyesi Cemil Kabza katıldı.

Moderatörlüğünü AGİT Demokratik Kuruluşlar ve İnsan Hakları Ofisi Direktörü Büyükelçi Janez Lenarcic’in yaptığı konferansta, Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen ile Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev açış konuşmalarını gerçekleştirdi.

 

 

 

 

 

 

BATI TRAKYALILARIN SORUNLARI KONUŞULDU

 

Essex Üniversitesi İnsan Hakları Merkezi Direktörü John Packer moderatörlüğünde Kazakistan Halk Meclisi Başkan Yardımcısı Yeraly Tugzhanov, ulusal azınlıklar konulu oturumda bilgilendirme konuşmasını gerçekleştirdi. Bu oturumda ABTTF Uluslar arası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Fatma Reşit, azınlık haklarında daha ileri düzeyde standart oluşturulması ile bu standartların yorumlanması konusu ile AGİT taahhütlerinin uygulanması konularının zorlu konular olduğunu dile getirdi. Reşit, ulusal azınlıklara üye kişilerin siyasi yaşama tam ve etkin katılımlarında seçim kanununun veya seçim sisteminin büyük bir etkiye sahip olduğunu ifade ederek bu kişilerin ulusal parlamentolardaki temsil edilmelerine ilişkin olarak detaylı bir araştırma yapılması gerektiğini dile getirdi. Reşit, Venedik Komisyonu’nun yalnızca az sayıdaki ülkenin seçilmiş organlarda temsil edilmesine yönelik özel kurallar oluşturduğu yönündeki tespitini hatırlatarak Yunanistan’da yüzde 3 barajı ile genişletilmiş iller bölgesi uygulaması sorunlarını ayrıntıları ile dile getirdi. Reşit, azınlık gruplarının karar alma sisteminde yetersiz derece temsil edilmemesinin diğer hakların kullanımını da etkilediğini dile getirerek hükümet makamları ile ulusal azınlıklar arasında bir diyalog mekanizması kurulması gerektiğini belirtti.

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli