DOLAR 32,5789 0.19%
EURO 35,0576 0.22%
ALTIN 2.454,380,78
BITCOIN 1969394-3.72758%
İzmir
30°

AÇIK

13:13

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

248 okunma

“İş açılımına ihtiyacımız var”

ABONE OL
02/09/2020 13:56
0

BEĞENDİM

ABONE OL

rumeli-almiraAlmira Otel’de yapılan Sinerji toplantısına Millennium Bank A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Antonios Mouzas, Millennium Bank’ın Ticari Bankacılıktan  Sorumlu Birim Müdürü Selim Fillikçioğlu, Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Ioannis Karkanis, Portekiz Yatırım ve Dış Ticaret Ajansı Genel Müdürü João Mota Pinto konuşmacı olarak katıldı.

 

 

 

 

 

RUMELİSİAD Kasım ayı sinerji toplantısında ulusal ve uluslararası finans piyasaları ve Türkiye-Yunanistan Ticari İlişkileri masaya yatırıldı.

En önemli sorunuz işsizlik

Gecenin açılış konuşmasını yapan RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, Bursa’ya değer katan Rumelili dostları bir araya getirerek, birbirlerini tanımalarını ve yararlanmalarını sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Dernek olarak üyelerinin doğdukları ülkelerle ticareti geliştirerek, Bursa’ya ve ülkemize değerli katkılar sağlamak amacıyla yola çıktıklarını kaydeden Varlık, bu amaçla geçtiğimiz günlerde Yunanistan’a yapılan iş gezisini değerlendirdi. Ekonomiyle ilgili görüşlerini de açıklayan Varlık, işsizlik rakamlarındaki artışın endişe verici boyutta olduğunu ifade etti. “Tünelin ucu gözüktü diyoruz. Bugünlerde en önemli sorunuz işsizlik. Bunu kısmen işverende yaşıyor ama çalışanlar çok büyük oranda yaşıyor” diyen Vehbi Varlık, yüzde 12.8 olan işsizlik oranının yüzde 13.4’e yükselmesini ise endişe verici olarak nitelendirdi.  Yaklaşık 6 milyon işsizden söz edildiğini dile getiren Başkan Varlık, “Kayıtlı 4 milyona yakın insandan bahsediyoruz. Sadece bir internet sitesi eylül ayında 3,5 milyon işsiz başvurmuş.  Bu gerçeğin ucu bir zaman sonra Devlete de iş dünyasına da rahatsızlık verecektir. Bu sorunu çözmek hükümete ve işadamlarına düşüyor.” dedi.

İşsizlik sorunun çözümünde bankalara da önemli görevler düştüğünü belirten Varlık konuşmasına şöyle devam etti:

“Bu konuda devlet, işadamı ve bankalar ülkenin geleceğini tehdit eden bu sorunu aşmakta birlikte hareket etmelidirler. Bankalar uzun süredir ketum ve çekinden davrandı. Bu tutum içinde birçok işadamı küstürüldü. Yeniden borç yapılandırılması isteyenlere anlayış gösterilmedi. Kredisini alıp işlerini geliştirmek isteyenlere tedirginlikle bakıldı. Sonuçta bu işadamlarını çoğu (Benden burada kadar) deyip tatile başladılar. Devlet başka şeylerle uğraşıyor. Bankacı tedirgin. Bu işsizler gün gelir kapıdan bacadan her yerinize girerler. Yollarda meydanlarda camları çerçeveleri indirecekler. İşadamları bu işin ucunu bırakmamak zorundayız. İşyeri toparlamak daha çok insan çalıştırmak, daha çok vergi vermek ve ihracat yapmak zorundayız. Bursa’da 41 bin 700 kişi son 10 ayda işten çıkarıldı. Bursa’da 97 bin kişi kayıtlara göre işsiz. Son 10 ayda işe yerleştirilen sadece 2 bin 760 kişi. Diğerleri hale iş bekliyor. Bu arada devletimiz bonkör kısa çalışma ödeneğinden 44 bin 719 kişi yararlandı. 387 firma kısa çalışma kısa çalışma süresinden yararlanmış. Bankacılara bu katı tutumlarından vazgeçmelerini öneriyoruz. İş açılımına, doğru açılımına ihtiyacımız var.”

Dış politikayı destekliyoruz

Dış politikadaki bazı adımların yerinde olduğunu bildiren RUMELİSİAD Başkanı Varlık, “Komşu ülkelerle, özellikle Balkan ülkeleriyle hükümetin çok yapıcı girişimleri var. Dış politikada başarılı bir çizgi izliyoruz ve bu sayede komşularımızla ticaret yapmaya başladık” diye konuştu.

Millennium Bank A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Antonios Mouzas, Millennium Bank’ın Avrupa, Amerika, Asya, Afrika olmak üzere 4 kıta faaliyet gösteren büyük bir Avrupa bankası olduğunu söyledi. Mouzas, Türkiye’deki hizmetlerinde Bursa’nın özel bir yeri olduğunu vurguladı.

Kriz bizi teğet geçmedi

Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu Ticari Ataşesi Ioannis Karkanis,

Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu yerde ve Türkiye’nin sanayi merkezinde olmaktan gurur duyduğunu kaydetti. Türk ve Yunan finansal, yatırım ilişkilerini arttırmayı hedeflediklerini belirten Karkanis, “Son yıllarda kuşkuların husumetlerin aşılmasında sonra ticaret yatırım ve finansal işbirliği, Yunan ve Türk işadamlarının arasında çok müthiş bir atak gösterdi. Son 1 yılda Yunanistan küresel finans krizi ülkelerimizi fena etkiledi. Sizi bilmem ama kriz kesinlikle bizi teğet geçmedi. Kesinlikle kriz var. Aynı zamanda fırsatlar da var. Bu krizi aşmak için öncelikle işbirliğine ihtiyaç var” dedi.

Yunan Ticari Ataşe Ioannis Karkanis konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye’ye Yunanistan ihracatı 622 milyon Avro. Yunanistan’a Türkiye’den ithalat 2008 yılında  bin 693 milyon Avro’dur.  Yunanistan’ın ürün kategorisi bazında Türkiye’ye ihracatında ilk sırayı plastik ve plastik ürünleri, pamuk, mineral yakıtlar, yağlar ve damıtılmasından elde edilen ürünler, nükleer reaktör, makine ve makine parçaları, demir ve çelik, alüminyum ve alüminyum ürünleri, bakır ve bakır ürünler, elektrikli makine ve malzemeler, hayvansal ve bitkisel yağlar, tahıl geliyor. Yunanistan’ın ürün kategorisi bazında Türkiye’den ithalatında ise demir ve çelik, araç, parça ve aksesuar sanayi, nükleer reaktör, makine ve makine parçaları, elektrikli makine ve malzemeleri ve parçaları, demir ve çelik eşya, mineral yakıtlar geliyor. 2009 yılında Türkiye’yi ziyaret eden Yunanistan vatandaşları: 600 bin. 2008 yılında Yunanistan’ı ziyaret eden Türk vatandaşları 170 bin 258.  İstanbul-Atina güzergâhına hizmet eden üç hava alanı ve İzmir-Atina yeni direk uçuşlar mevcut. Türkiye’ye yatırım yapan Yunan şirket sayısı 35’in üzerinde ve toplam yatırım tutarı 4 milyar Avro üzerinde. Bankacılık (Finansbank, Tekfen Bank), madencilik, bilgi teknolojileri, su kültürü, tarımsal üretim, paketleme, kozmetik, inşaat Yunanistan’daki Türk yatırımları 2,5 milyon ABD Doları’nının altında”.

16 ülkede hizmet veriyoruz

Millennium Bank’ın Ticari Bankacılıktan  Sorumlu Birim Müdürü Selim Fillikçioğlu ise Millennium Bank’ın çalışmaları hakkında RUMELİSİAD üyelerine bilgi verdi. Fillikçioğlu, 1985 yılında kurulan Millennium Bcp Grup’un 885 şubesiyle ve yaklaşık yüzde 25’lik pazar payıyla  Portekiz’in özel sektördeki en büyük bankacılık ve finansal hizmetler kuruluşu olduğunu açıkladı. Bugün 16 ülkede hizmet vermekte olan BCP Grup’un Avrupa kapsamındaki anahtar operasyonları Portekiz, Polonya, Yunanistan, Romanya ve Türkiye olduğunu dile getiren Fillikçioğlu, Millennium Bank’ın dünya genelinde toplam 1 bin 628 şube, 16 ülkede 21 binin üzerinde çalışanı olduğunu açıkladı ve iş dünyasına çok özel fırsatlar sunduklarını kaydetti.

Portekiz Yatırım ve Dış Ticaret Ajansı Genel Müdürü  João Mota Pinto’da Portekiz’deki yatırım ve iş imkanları hakkında RUMELİSİAD üyelerine bilgiler verdi.

Yapılan konuşmaların sonunda RUMELİSİAD’ın yeni üyeleri Tolga Güler, Konuralp Yeşil, Halim Akbaş ve Muzaffer Loyan’a üyelik rozetleri takıldı.

Geceye Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Sanayi Ticaret İl Müdürü Mahmut İnan TOSYÖV Başkanı Naci Süzgün, BUMİAD İlker Özarslan konuk olarak katıldı.

 

 

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli