DOLAR 34,3677 0.38%
EURO 37,1142 0.09%
ALTIN 2.988,310,44
BITCOIN 26045220.63791%
İzmir
18°

AÇIK

06:09

SABAHA KALAN SÜRE

203 okunma

Agora’dan yeni müjde

ABONE OL
03/09/2020 00:46
0

BEĞENDİM

ABONE OL

agoraTarihi Agora’daki kazı çalışmaları 4 noktada birden sürdürülürken, Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma yaptığı alanlarda yeni mozaikler ve kent meclisi ortaya çıkarıldı.

 

 

 

Kent merkezinde “dünyanın en büyük antik agorası” kabul edilen tarihi İzmir Agorası’nda kazı çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı kamulaştırmalar ve gerçekleştirdiği yıkımlar ile açtığı alanlara yayıldı. Kazı çalışmalarını inceleyen ve kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Akın Ersoy’dan bilgi alan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Agora’da ilk kamulaştırma 1997 yılında yapılmış. Uzun yıllar kamulaştırma ve yıkım çalışmalarına ara verilmesinin ardından ilk kazmayı biz 2005’te vurduk. Kamulaştırma bedeli olarak ödediğimiz miktar 30 milyon TL’ye ulaştı. Şimdi bu alanlara yayılan kazı çalışmalarında önemli buluntular ortaya çıkıyor” dedi.

İzmir’in tanıtımına büyük katkı
İzmir Agorası’nın, kent içinde bulunması dolayısıyla dünyada bir örneği bulunmadığını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, şöyle devam etti:
“Göreve geldiğimiz yıldan itibaren agora’nın gün yüzüne çıkarılıp kent ile bütünleşmesi ve turizmin hizmetine sunulması için büyük gayret gösteriyoruz. Yaptığımız kamulaştırmalar ve yıkımlar ile kazı alanını genişletirken, ara verilen kazı çalışmalarını da yaptığımız destek ile yeniden başlattık. Şimdi 4-5 yerde birden kazı çalışması yapılıyor. Bu da bizi sevindiriyor. Buradaki çalışmaları ne kadar hızlı yürütür, Agora’yı ve kazılardan elde edilen arkeolojik değerdeki buluntuları insanlarla dünya ile buluşturabilirsek, İzmir’in tanıtımını da o kadar çok yapmış oluruz. Kentin gelişimine katkı sağlarız. Tarihe, arkeolojiye saygımızı yansıtmış olacağız. Bu gayret içindeyiz. Başta kazı başkanımız olmak üzere, tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum”.
Agora Kazı Başkanı Yard. Doç. Dr. Akın Ersoy ve ekibi ile Kadifekale surlarının restorasyonu için de çalıştıklarını kaydeden Başkan Kocaoğlu, Sur temellerine yönelik çalışmanın ardından, röleve ve restorasyon çalışmalarının da yapılacağını sözlerine ekledi.
Kazı evindeki Helenistik ve Roma dönemine ait buluntu örneklerini de gören Başkan Kocaoğlu’nun ilgisini ise en çok Osmanlı dönemine ait ‘cep saati’ şeklindeki “güneş saati” çekti

Çalışmalar 4 koldan sürüyor
Başkan Kocaoğlu’na bilgi veren Yard. Doç. Dr. Ersoy ise kamulaştırma yapılan batı alanında daha önce mozaik taban bulduklarını, şimdi açarak genişlettiklerini, kent meclisinin bulunduğu noktada geç Roma ve geç antik çağa ait tabaka kazıların sürdüğünü belirterek, “Tabaka kazıları ile bu dönemlere ait kent meclisini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bazalika 2. galeride grafitili panolar var. Burada konservasyon (korunması ve sağlamlaştırılması) çalışmalarımız  sürüyor. Bazalika 4. galeride kuzeydoğu kapısının ortaya çıkarılmasına yönelik kazılarımız sürüyor. İki yerde kazı, iki yerde de biri grafiti biri de mozaik olmak üzere konservasyon çalışması ile birlikte 4 noktada çalışmalarımızı yürütüyoruz. Mozaik ile kent meclisini, Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma yaptığı  alanda ortaya çıkardık” dedi.

 

 

 

 

 

 

    En az 10 karakter gerekli


    HIZLI YORUM YAP