CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Türkiye’de yaklaşık 1 milyon gündelik işlere giden kadın işçi varken, bu işçilerimizin sadece 65 bini kayıtlı, yani sigortalı olarak çalışmaktadır. Yani bu işçilerimizin neredeyse yüzde 99’u hiçbir güvencesi olmadan çalışmaktadır” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ev temizlik işçileriyle birlikte parti genel merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Ağbaba, sayıları bir milyonu bulan ev emekçilerinin kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırıldığını, salgın döneminde de açlığa terk edildiğini savundu. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon ev temizlik işçisi bulunduğunu belirten Ağbaba, “Her gün evimizi, çocuğumuzu, hastamızı emanet ettiğimiz kadın işçiler görünürde varlar; ama yasal olarak hiçbir şekilde yoklar. Çünkü bu ülkenin kanunlarında gündelik ev işlerine giden kadın işçilerimizin adı yok. Türkiye’de yaklaşık 1 milyon gündelik işlere giden kadın işçi varken, bu işçilerimizin sadece 65 bini kayıtlı yani sigortalı olarak çalışmaktadır. Yani bu işçilerimizin neredeyse yüzde 99’u hiçbir güvencesi olmadan çalışmaktadır. Sigortasız yani hiçbir güvencesi olmadan çalışan ev işçileri sağlık, emeklilik gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanamamaktadır” diye konuştu.
‘MESLEK HASTALIKLARI ÇÖZÜMSÜZ KALMAKTADIR’
‘EVDE KALAN EV İŞÇİLERİ YOKSULLUĞA TERK EDİLDİ’
Ev işçilerinin önemli bir bölümünün günlük yevmiye usulü çalıştığını hatırlatan Ağbaba, “İşverenler, ev işçilerini işe çağırdıkları sürece iş vardır. Bir başka deyişle ev işçileri işe gitmedikleri sürede herhangi bir gelir elde edemezler. Sendikaların verdiği bilgiye göre, Türkiye’de ev hizmetlerine giden her 10 kadın işçiden 3’ü cinsel fiziksel şiddete ve iş yerinde mobbinge uğramaktadır. Pandemi döneminde tüm Türkiye’ye ‘evde kal’ çağrısı yapıldı. Sokağa çıkma yasakları getirildi. Evde kalan ev işçileri ise açlığa, yoksulluğa terk edildi. Devlet gündelik işlere giden ev emekçilerine ‘evde kalın’ dedi; ama ne kirasına destek çıktı ne de faturasını ödedi. Kayıt dışı çalışan ev temizlik işçileri ne kısa çalışma ödeneği hakkından yararlanabildi, ne de işsizlik ödeneğine başvurabildi. Ev işçileri, insan onuruna yaraşır bir iş istiyor. Ev işçileri, insanca geçinebilecek bir ücret hakkı talep ediyor. Ev işçileri, sigortasız ve kayıt dışı çalışmaya maruz kalmak istemiyor. Ev işçileri, iş yerlerinde iş cinayetlerine kurban gitmek istemiyor. Ev işçileri, mobinge ve tacize uğramak istemiyor. Ev işçileri ‘İnsan onuruna yaraşır bir iş ve insanca geçinebilecek bir ücret hakkı’ talep ediyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı
Haberler.com
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce