Romanya’da başlayan yolsuzluk karşıtı protestoların, diğer balkan ülkelerinde de benzer hareketleri tetikleyebileceği belirtiliyor
Son yıllarda Balkan ülkelerinde yaşanan siyasi dalgalanmalar neredeyse bölgenin tamamını etkisi altına aldı. Başta Sırbistan olmak üzere, Bulgaristan, Yunanistan, Kosova, Bosna Hersek, Arnavutluk ve Hırvatistan peş peşe yaşanan ve siyasilerin suçlandığı yolsuzluk gösterileri ile gündeme geldi. Son dalga Romanya’yı vurdu. Hükümetin af ve ceza kanununda değişiklik öngören acil hükümet kararnamelerine tepki amacıyla sokağa dökülen yüzbinlerce kişinin öfkesi sonucu hükümet geri adım atıp kararnameyi iptal ederken İş, Ticaret ve Girişimcilik Bakanı Florin Nicolae Jianu ile Adalet Bakanı Florin Iordache de görevlerinden istifa etmek zorunda kaldılar.
Romanya’da, af ve ceza kanununda değişiklik öngören acil hükümet kararnamelerine tepki amacıyla günler süren hükümet karşıtı protestoların ardından hükümet geri adım atıp kararnameleri iptal etti. Beş yıldan az hüküm giyen veya cezası kalanların serbest kalmasını öngören kararnamelerin ülkede yolsuzluğu “yasallaştıracağını” savunan eylemciler, 22 Ocak’tan itibaren başta başkent Bükreş olmak üzere, ülkenin diğer büyük kentlerinde de hükümet karşıtı protestolar düzenleyip kararnamelerin iptal edilmesini istedi. Protestolar, Romanya’nın Alman kökenli Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından da desteklendi. Daha çok “şehirli” ve “eğitimli” kesimin katıldığı gösterilerde, ocak ayında göreve gelen hükümetin de istifası talep edilirken, sosyal-demokrat Başbakan Sorin Grindeanu, hükümetin sadece güven oylamasıyla düşeceğini vurgulayarak, istifa etmeyeceğini açık bir şekilde dile getirdi. Hükümet, her akşam yüzbinlerce insanın ülke genelinde protesto düzenlemesinin ardından 5 Şubat’ta yaptığı olağanüstü oturumda, kararnameleri iptal etti. Kararnamelerin iptal edilip Resmi Gazete’de yayınlanmasından birkaç gün sonra, 8 Şubat’ta mecliste yapılan güven oylamasında yeterli çoğunluk sağlanamayınca hükümet de düşürülemedi. Kararnamelerin iptalinin ardından protestolara katılanların sayısı yüzbinlerden yüzlere kadar düşse de Cumhurbaşkanı Iohannis’in hükümete karşı tutumu değişmedi. Iohannis, geçtiğimiz günlerde mecliste yaptığı konuşmada Romanya’nın krizde olduğuna işaret ederek, Rumenlerin yüzde 80’inin ülkenin yanlış yöne gittiği kanısında olduğuna dikkati çekti. Romanya’nın “şeffaf” bir hükümete ihtiyacı olduğunu vurgulayan Iohannis, 11 Aralık’ta yapılan seçimde büyük bir zafer kazanan hükümetin, kısa bir süre içinde Rumen halkının önemli bir kesimi ile karşı karşıya geldiğini ve hükümetin seçim vaatlerini uygulamaya koymadığını savundu.
Kaynak :Habertürk
BALKAN YEMEKLERİ
2 gün önceHABERLER
5 gün önceHABERLER
10 gün önceBALKAN YEMEKLERİ
18 gün önceHABERLER
27 gün önce