Yunanistan Eğitimciler Federasyonu ve Trakya İlköğretim Dernekleri tarafından Batı Trakya Türk Azınlığının eğitimiyle ilgili Gümülcine’de kongre düzenlendi. Devletin resmi Azınlık politikasının duyurulmasının amaçlandığı kongreye azınlık tepki gösterdi.
Söz konusu kongreye Yunanistan’ın öğretmen dernekleri yönetim kurulu üyeleri, öğretmen sendikaları idari kurul üyeleri, Doğu Makedonya Trakya Eyaleti’ndeki anaokulu ve ilkokullardan eğitimciler ve ülke genelindeki tüm öğretmen derneklerinden birer temsilci katıldı. Azınlıktan hiçbir eğitimci veya temsilcinin konuşmacı olarak katılmaması kongrenin dikkat ve tepki çeken hususlardan biri oldu.
Kongrenin tepki çeken bir diğer hususu da söz alan Yunan konuşmacıların konuşmaları oldu. Yapılan konuşmalarda ana fikir olarak azınlık eğitiminin kötü olduğu ve azınlık okulu yerine Türkçe müfredatın yer almadığı devlet okullarının tercih edilmesi. Bu konuda vurgulanan nokta, devletin azınlık okullarının yer aldığı bölgelerde bir de devlet okulunun yapılarak bir nevi dayatılması gerektiği görüşüdür.
SÖPA DERNEKLERİ KONGREYE KATILMADI
Rodop-Meriç İlleri ve İskeçe SÖPA Mezunu Öğretmenleri Dernekleri, Yunanistan Eğitimciler Federasyonu ve Trakya İlköğretim Dernekleri tarafından “Azınlığın Eğitimi” konulu kongre ile ilgili rahatsızlıklarını ve endişelerini Batı Trakya Türk Azınlığı ile paylaşarak izleyici olarak davet edildikleri kongreye katılmadı.
İki derneğin ortaklaşa yaptıkları açıklamada, “Azınlığın Eğitimi”nin ele alınacağı iki günlük kongreye derneklerinden kimsenin konuşmacı olarak davet edilmemesi ve sadece dinleyici olarak davet edilmeleri nedeniyle kongreye katılmama kararı aldıkları belirtilmişti.
AZINLIK YOK SAYILIYOR
İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu konu hakkında değerlendirmelerde bulundu:
“Bu kongre ‘Azınlığa rağmen, azınlık için’ veya ‘Azınlık olmadan azınlık için’ şeklinde özetlenecek bir bakış açısına dayanıyor. Bu anlayışa göre azınlık kendisi için neyi ‘iyi’ ve neyin ‘kötü’ olacağına karar veremez. Düşünün ki bir toplumun önemli bir meselesi konuşuluyor, ancak hakkında konuştuğumuz o topluma söz vermiyorsunuz. ‘Ben senin için düşünürüm, planlarım ve uygularım, sen zahmet etme’ demek istiyorlar herhalde.
AZINLIĞA DEVLET OKULU AÇILSIN
“Kongrede azınlık eğitimiyle alakalı en önemli tespit veya talep aslında bir süredir dile getiriliyor bazı çevrelerce. Yani pek yeni bir şey değil. Ama artık daha sistematik ve daha yoğun bir biçimde yapılıyor. Nedir o? ‘Azınlık okulunun yanına, yani azınlık köylerine devlet okulu da açılsın’ görüşü. Bu görüşü savunanlar azınlık velilerine ‘tercih hakkı’ verileceğini iddia ediyor. Azınlık velisi karar verecekmiş. Çocuğunu azınlık okuluna mı göndersin, devlet okuluna mı göndersin.
AZINLIK OLMADAN AZINLIK İÇİN AHKAM KESİLİYOR
“Aslında bu görüşün ardında şu var: ‘Biz azınlık okulunun kapatılmasını istiyoruz. Çocukların Türkçe öğrenmelerini istemiyoruz. Dolayısıyla kaldır ortadan şu azınlık okulunu.’ Tabii tüm bu tartışmalar yapılırken azınlığın kurumlarına sorulmuyor. Azınlığın görüşü de sorulmuyor. Azınlık olmadan azınlık için ahkam kesilen bir durum söz konusu.”
BATI TRAKYA TÜRKLERİNİN BEKLENTİLERİ BOŞA ÇIKTI
Azınlık kamuoyu bu azınlık eğiminin altını oymayı hedefleyen “kongre” karşısında şaşırmadı. Çünkü yönetimin bu tür keyfi ve tek taraflı adımlarına alışkın. Gerek iki ay önce Azınlığın dini haklarını ayaklar altına alan yasanın çıkartılması konusunda ve gerekse Müftülüklerin devlet tarafından yapılandırılmasına ilişkin geçtiğimiz günlerde yapılan panelde aynı keyfi tutumun sergilenmesi, Azınlığın, yönetim tarafından bu konularda samimi adımlar atma beklentisini bir kez daha boşa çıkardı.
Azınlık kamuoyu, azınlık eğitimi başta olmak üzere Azınlık Haklarını ilgilendiren önemli konularda yönetimin attığı tek taraflı ve dayatmacı adım ve uygulamaları karşısında tepkisini dile getirecek Danışma Kurulu ve seçilmişlerden somut adımlar atılmasını bekliyor.
Kaynak: Batı Trakya
HABERLER
7 saat önceHABERLER
11 gün önceHABERLER
11 gün önceKÖŞE YAZARLARI
14 gün önceKÖŞE YAZARLARI
19 gün önce