İSKEÇE İLİ
Büyükelçi Göğüş Atina’dan Sarışaban havaalanına geldi. Burada Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç ve başkonsolosluk mensupları tarafından karşılanan büyükelçi ilk ziyaretini İskeçe Valisi Yorgos Pavlidis’e gerçekleştirdi. Vali Pavlidis’le bir süre görüşen Büyükelçi, karşılıklı hediyelerin verilmesinden sonra gazetecilere poz verdi.
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş ve beraberindeki heyet daha sonra Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yi ziyaret etti. müftülük girişinde İskeçe müftlüğü çalışanları ve din adamları tarafından karşılanan büyükelçi ve beraberindekiler burada kahvaltılı bit toplantı yaptı. Müftü Mete, büyükelçi Hasan Göğüş’e İskeçe müftülüğünün çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Hasan Göğüş ve beraberindekiler daha sonra İskeçe Türk Birliği’ne geçti. Konuk heyet burada İTB Başkanı Mehmet Hacıhalil, yönetim kurulu üyeleri ve İskeçeli yerel yöneticiler tarafından karşılandı. Dernek başkanı Hacıhalil yaptığı konuşmada İTB’nin Atatürk ilke ve inkilaplarının benimsemiş kişiler tarafından kurulduğunu hatırlatarak, İskeçe Türk Birliği’nin kültür ve spor alanında hizmet eden bir kurum olduğunu söyledi. Derneğin çalışmalarını anlatan Hacıhalil, “Kültür, İTB’nin odak noktasıdır.” dedi.
İskeçe Türk Birliği’nin 1983 yılından bu yana yürüttüğü hukuk mücadelesi hakkında ise İTB avukatı Orhan Hacıibram bilgi verdi. Hacıibram “26 yıldır sürdürdüğümüz bu mücadele bizim için bir onur meselesidir ama Yunan devleti için hukuk dışılıktır. Biz bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Yunan devleti kendi insiyatifiyle derneğimizin resmiyetini iade etmesi gerekirken, hala dernek kurma özgürlüğümüz ihlal edilmeye devam etmektedir.” dedi.
İTB ziyareti sırasında konuşan büyükelçi Hasan Göğüş, birbuçuk ay önce göreve başlamasına rağmen yoğun bir tempoyla çalıştığını ve bugün de Batı Trakya’yı ziyaret ettiğini söyledi. Batı Trakya Türk azınlığının Türkiye ile Yunanistan arasında köprü rolü oynaması gerektiğini belirten Göğüş, “Bu köprü tabii ki bir dostluk köprüsü olmalıdır. Dileğimiz sizlerin burada Yunan vatandaşları olarak refah içinde yaşamasıdır. Bizler iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz. Sayın başbakanımız Yunanistan’ın yeni başbakanına geçtiğimiz günlerde bir mektup gönderdi. Bu mektupta içerisinde karşılıklı olarak azınlık sorunlarında da işbirliğine hazır olduğumuz belirtildi. Dilerim ki önümüzdeki dönem hepimiz için daha güzel günler getirecektir.” diye konuştu. Yapılan konuşmalardan sonra İTB tarafından büyükelçiye çeşitli hediyeler verildi.
Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Göğüş ve beraberindeki heyetin İskeçe’deki son ziyaret yeri ise İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Ortaokul – Lisesi oldu. büyükelçi ve beraberindekiler burada okul yöneticisi Rıza Kırlıdökme, okul müdürü Hikmet Şakir ve öğretmenler tarafından karşılandı. Hasan Göğüş burada okul hakkında bilgi aldı ve okuldaki çalışmaların sergilendiği sergiyi gezdi. Hasan Göğüş’ün azınlık lisesini ziyareti sırasında Azınlık Okulları Koordinatörü Nikos Papageorgiu da hazır bulundu. Bu arada büyükelçinin ziyaretini takip eden azınlık basını İskeçe Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi’ne sokulmak istenmedi. Koordinatör Papageorgiu ve okul müdür yardımcısı Floka Türk gazetecilerin okula giremeyeceğini söyledi. Azınlık mensubu gazetecilerle yetkililer arasındaki konuşmadan sonra gazeteciler ziyareti takip etmek üzere okula girdiler.
RODOP İLİ
Büyükelçi Hasan Göğüş ve ekibi İskeçe’deki temaslarını tamamladıktan sonra Yassıköy üzerinden Gümülcine’ye geldi. İlk olarak Gümülcine Eski Cami’de Cuma namazı kılan büyükelçi daha sonra Türkiye’nin Gümülcine Başkonsolosluğu’na geçti. Büyükelçi Gümülcine’deki temasları çerçevesinde Rodop Valiliği’ni de ziyaret etti. Vali Aris Yannakidis’in şehir dışında olması nedeniyle büyükelçi Göğüş vali yardımcısı Kostas Kaçimigas tarafından karşılandı. Karşılıklık olarak bir süre görüşen vali yardımcısı ve büyükelçi ziyaret sonrası gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Hasan Göğüş yaptığı açıklamada vali yardımcısıyle çok olumlu bir görüşme yaptıklarını söyledi. Batı Trakya’da yaşayan azınlığın Türkiye ile Yunanistan arasında bir dostluk köprüsü olarak gördüklerini ifade ederek, “Türkiye ve Yunanistan iki komşu ülkedir. Bizim bir atasözümüz var; ‘Komşunuz açken uyuyamazsınız’ der. Yunancada da benzer atasözleri var. Gördüğünüz gibi atasözlerimiz bile aynı anlamları ifade ediyor.” dedi.
Rodop Vali Yardımcısı Kostas Kaçimigas görüşmenin son derece dostça geçtiğini dile getirerek, yerel yönetimler olarak iki halkın birbirine yaklaşması için çalıştıklarını söyledi.
Büyükelçi Göğüş valilikten çıktıktan sonra yürüyerek Gümülcine Türk Gençler Birliği’ne gitti. Büyükelçi çarşıdan geçtiği sırada esnafla da görüşerek el sıkıştı. Büyükelçi Göğüş ve beraberindekiler GTGB’nde dernek başkanı Adnan Selim, yönetim kurulu üyeleri ve Danışma Kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Hasan Göğüş, Gümülcine Türk Gençler Birliği’nde, Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu üyeleriyle yemek yedi ve Batı Trakyalı yetkililerle sohbet etme fırsatı buldu.
Büyükelçi Göğüş, Batı Trakya’daki temaslarını tamamladıktan sonra akşam saatlerinde Dedeağaç havaalanından Atina’ya döndü.
BALKAN YEMEKLERİ
4 gün önceHABERLER
12 gün önceKÖŞE YAZARLARI
21 gün önceHABERLER
08 Kasım 2024